Hind zingt tijdens eerste halve finale Eurovisie Songfestival

Namens Nederland treedt Hind deze avond op tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De eerste halve finale wordt net als de tweede halve finale op donderdag 22 mei rechtstreeks vanuit Servië uitgezonden. Dat meldt de NOS. Hind, die het nummer ‘Your heart belongs to me’ zingt, moet zich deze avond kwalificeren voor een finaleplaats. Cornald Maas verzorgt het commentaar bij de uitzendingen vanuit Belgrado. Beide halve finales komen uit een grote indoorhal.

Dit jaar wordt het Eurovisie Songfestival voor de 53ste keer georganiseerd. In totaal doen er dit jaar 43 landen mee, een record. De opzet is dit jaar drastisch aangepast. Voor het eerst worden er twee halve finales gehouden, met elk 19 landen die strijden om een finaleplaats. Per halve finale gaan tien landen door naar de finale. Negen daarvan worden door het publiek gekozen, het tiende door een vakjury uit de deelnemende landen. “Door deze vernieuwde opzet is er meer kans dan voorheen om in de finale terecht te komen. Bij de twintig finalelanden komen dan nog eens vijf landen die rechtstreeks zijn geplaatst voor de finale, te weten gastland Servië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.”

De vorige editie van het Eurovisie Songfestival werd gewonnen door de Servische zangeres Marija Serifovic. Om die reden vindt het Eurovisie Songfestival 2008 dit jaar plaats in Servië. Beide halve finales komen vanuit de ‘Beogradska Arena’, één van de grootste multifunctionele indoorcomplexen in Europa. De uitzendingen worden gepresenteerd door Jovana Janković, presentatrice bij de Servische omroep RTS en Željko Joksimović, zanger en componist.

Hind start deze avond als 15e in de eerste halve finale. Het liedje ‘Your Heart Belongs To Me’, schreef en componeerde zij met Tjeerd van Zanen en Bas van den Heuvel.

Het Europese publiek kan stemmen via televoting en sms. De al geplaatste landen Duitsland en Spanje hebben enkel stemrecht in de eerste halve finale. Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Servië mogen alleen stemmen in de tweede halve finale.

De eerste halve finale van het Songfestival is tussen 21.00 en 23.10 uur te zien.

Voorafgaand zendt de NOS om 20.30 uur het programma Hind in Belgrado uit. NOS-programmamaker Arjan Nieuwenhuizen volgt Hind met zijn camera op de voet. Presentator Rik van de Westelaken spreekt met de Nederlandse artiest over haar belevenissen in Servië en haar verwachtingen van haar optreden. Tussen het repeteren door geeft Hind op diverse plaatsen ‘acte de présence’, treedt ze op en is er tijd ingeruimd voor contacten met de Nederlandse en internationale pers.

Aansluitend op de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival blikken Knevel & Van den Brink terug op het optreden van deelnemer Hind en spreken haar live vanuit Belgrado. Songfestival-kenner Cornald Maas geeft vanuit Belgrado reactie en commentaar. Edsilia Rombley deed twee keer mee namens Nederland en neemt in deze uitzending de deelnemers van de halve finale onder de loep.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen