880.000 kijkers voor Knevel & Van den Brink


De kijkcijfers van maandag 19 mei 2008 (SKO)

Knevel & Van den Brink (EO, Ned1, 22:55) – Pauw & Witteman zijn op vakantie en worden sinds maandag vervangen door het EO-duo Andries Knevel en Tijs van den Brink. De eerste uitzending van Knevel & Van den Brink werd door 880.000 kijkers (madl: 22.8%) bekeken. De christelijkheid van het duo is volgens Andries Knevel een groot onderscheid met hun voorgangers. “Dat is een fors onderscheid. De sfeer aan de tafel bij ons is iets veiliger. Dat zeggen de gasten tegen ons.

Van den Brink is feitelijker, Knevel is associatiever. Knevel in het NRC: “Tijs is heel doelgericht. Ik kijk meer naar wat er aan tafel spontaan gebeurt. Kan ik daar wat mee? Metacommunicatie. Ik zat pas in Het Elfde Uur met Johan Derksen te praten, toen ik links van mij minister Klink steeds hoorde lachen. Dan vraag ik hem: Waarom lach je nou?” Het duo zendt ook uit als de Olympische Spelen in volle gang zijn. Sport, met name op zondag, wordt in hun kring niet echt gewaardeerd. Knevel kijkt op zondag geen sport. “Ik doe het niet. Vanwege mijn principe. Ik heb nooit op zondag televisie gekeken. Behalve toen in de Bijlmer een Boeing naar beneden kwam. Dat principe is wat minder geworden. Ik vind het nu heel praktisch een dag geen tv.

Play Like A Champion (TROS, Ned3, 19:34) – De EK-quiz Play Like A Champion ging maandag met 437.000 kijkers (madl: 9.6%) van start. Het spelprogramma van de TROS volgt De Wereld Draait Door op. Het vakblad Onze Taal nam het taalgebruik van presentator Matthijs van Nieuwkerk onder de loep. DWDD heeft volgens de taalpuristen veel te danken aan de gedistingeerde, nonchalante stijl van Van Nieuwkerk. Het gebruik van zowel populaire als chique woorden en uitdrukkingen past perfect bij de onderwerpen die in het programma worden behandeld: ‘Voor de goede orde’, ‘d’accord’, ‘een moment van grote glorie’ en ‘vanzelfsprekend’. Ze komen veelvuldig voorbij. Van Nieuwkerk scoort vooral met zijn overrompelende manier van interviewen. Volgens Onze Taal dankzij het gebruik van ‘de dwingende tweede persoon’. Tijdens een flinke verbale aanloop zet hij zijn gast in enkele zinnen neer. Voor de ander is het bijna onmogelijk om dan nog te zeggen ‘Ik weet het ook niet hoor’, constateert Onze Taal.

Batman Begins (SBS6, 20:31) – De makers van Batman Begins hebben hun uiterste best gedaan om Gotham City te laten herrijzen op het Britse platteland. In immense hallen was Batmans hangout op indrukwekkende wijze nagebouwd. Het vijfde deel uit de Batman-serie werd juist daar opgenomen, omdat geen enkele andere studio in Europa hoog genoeg is om de wolkenkrabbers van Gotham City te herbergen. En, zo legt producent Larry Franco uit aan Veronica, Engeland bleek een stuk voordeliger om te draaien dan Hollywood. “Alles is tegenwoordig goedkoper dan Hollywood. Bovendien is het telkens weer zo’n vreselijk gedoe om buitenopnames te doen in New York. Je krijgt met allerlei bureaucratische regels te maken, soms krijg je op het laatste moment geen toestemming om te filmen, of je betaalt je scheel voor een paar shots. Daarom hebben we voor deze studios gekozen. We hebben alles bij de hand qua faciliteiten, en deze gigantische ruimte is gewoon heel erg praktisch.” Batman Begins werd door 784.000 kijkers (madl: 13.3%) bekeken.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen