Family7 onderschrijft mening TV Oranje en Brava HDTV

Family7 onderschrijft het standpunt van TV Oranje en Brava HDTV dat er met het voornemen om het aantal digitale kanalen van de publieke omroep terug te brengen van zeventien naar tien, sprake blijft van wildgroei. “Ook Family7 werd slachtoffer van de tsunami van publieke themakanalen. UPC was de eerste die koos voor de mediamacht van NCRV en EO en haalde Family7 na één jaar van de kabel. Uit een intern marktonderzoek zou blijken dat Family7 geen marktaan- deel zou hebben.

Volgens Dolf van de Vegte van Family7 is het halen van geen marktaandeel een logisch gegeven omdat de zender in een pakket zat waarin veel zenders met geweld en porno zaten. “Veel mensen uit de achterban kozen om die reden juist niet over te gaan op digitale televisie. Binnen dat marktonderzoek werden wij dus ook nauwelijks vertegenwoordigd, bovendien is het lastig opboksen tegen gevestigde zenders die inmiddels in lange tijd veel naamsbekendheid konden opbouwen.”

Ook de Ziggo groep haalde Family7 van de kabel. Argument was dat een onderzoek zou hebben uitgewezen dat er geen ruimte zou zijn voor christelijke zenders. “In tegenstelling tot UPC wilde Ziggo dus ook de themakanalen van NCRV en EO niet opnemen. Nadat Family7 met collega omroepen contact opnam met de Tweede Kamer fracties van CDA en CU over deze zaak, veranderde Ziggo van standpunt en koos men voor de beide themakanalen van de Publieke Omroep, NCRV en EO.”

Ook Family7 heeft bezwaar aangetekend bij het ministerie van Plasterk en bij het Commissariaat voor de media. “Juist omdat de publieke omroep met staatssteun private ondernemingen zoals TV Oranje en Family7 die de betreffende doelgroepen al bedienden, van de kabel afdrukken.”

Dolf: “Als je in het publieke bestel wil komen, moet een omroep onderscheidend zijn van de aanwezige zenders. Het commissariaat voor de media zal op grond daarvan bijv. aan Family7 een publieke licentie onthouden. Indien men dit criterium voor de publieke omroep hanteert moet men dit ook doen voor het commerciële bestel. Het blijft een vreemde zaak dat het commissariaat voor de media wel een licentie afgeeft maar dat je geen ruimte krijgt om die licentie in de praktijk te exploiteren.

Inmiddels werd Family7 in het basispakket voor analoge doorgifte geadviseerd door de UPC programmaraden van Flevoland en Zuid Holland Zuid. Daarnaast heeft de programmaraad van het Gooi en omstreken (ZIGGO) Family7 in het standaardpakket geadviseerd. De presentatieronde bij andere programmaraden is volop bezig.

Family7 praat ook met UPC over de komst van ‘Schone Pakketten’ zonder zenders met grof taalgebruik, onnodig geweld en seksuele uitspattingen. Rond 2500 mensen uit de achterban van Family7 stemden op een Poll over schone pakketten. 59% geeft aan een schoon pakket te willen. 7% wil dit ook maar inclusief RTL 4; 25% wil ook een schoon pakket maar inclusief RTL4 en SBS 6. “Slechts 9% geeft aan alle zenders te willen ontvangen.”

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen