Televisie staat opnieuw stil bij Geert Wilders’ Fitna

Geplaatst op vr 28 mrt 2008 om 16:37

Geert Wilders‘ film Fitna wordt vanavond opnieuw uitgebreid besproken in verschillende televisieprogramma’s. Zo heeft Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door een gesprek over de commotie rondom Wilders’ film met zijn gasten, Felix Meurders spreekt in een speciale aflevering van De Leugen Regeert met de hoofdredacteuren van nieuwsrubrieken en Jeroen Pauw en Paul Witteman praten onder meer met de schrijver van ‘Het multiculturele drama’ Paul Scheffer.

Fitna is na maanden van commotie, discussie en zelfs dreiging, eindelijk verschenen. Hoe kijkt de hoofdpersoon en PVV-leider Geert Wilders een dag later aan tegen alle gebeurtenissen? Het antwoord daarop komt in EénVandaag (18.20 uur, Ned1). “Een interview met meest besproken politicus van Nederland, Geert Wilders.”

Matthijs van Nieuwkerk kijkt in de laatste vrijdaguitzending in maart van De Wereld Draait Door (19.30 uur, Ned3) met tafelheren Marc-Marie Huijbregts en Joost Zwagerman terug op de Mediamaand Maart, die gedomineerd werd door de film Fitna van Geert Wilders, de voetbalrechten en het stoppen van BNN’s De Nieuwste Show. Te gast zijn hoofdredacteur van NOVA Carel Kuyl en Humberto Tan.

In Netwerk (20.25 uur, Ned2) aandacht voor de meest prangende momenten uit de film Fitna. Verder een gesprek met Ferry Mingelen uit Den Haag en een studiogesprek met Yusuf Altuntas, contactorgaan Moslims en Overheid en Leo Kwarten, arabist. Ook de eerste reacties van moslims komen aan bod.

Vandaag in De Leugen Regeert (21.15 uur, Ned2) zijn onder andere hoofdredacteur van NOVA Carel Kuyl en adjunct hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein te gast. Zij kijken terug op de beeldvorming door de media over de film ‘Fitna’ van Geert Wilders. Ze vergelijken de inhoud van de film met de publiciteit voorafgaand aan de uiteindelijke vertoning en stellen de vraag: ‘Is de film al deze aandacht wel waard?’

Ook bekijkt De Leugen Regeert de reacties op de film uit andere delen van de wereld. Er is contact met onder andere de correspondent in Denemarken. Het Deense journaal heeft besloten geen enkel fragment van de film uit te zenden.

NOVA (22.15 uur, Ned2) komt vanavond live vanuit Café Dudok in Den Haag. De rubriek komt met reacties, discussies en een debat met verschillende gasten uit politiek en samenleving. Te gast zijn onder meer Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, Wilders-aanhangers Martin en Monique van der Heulst, verschillende Marokkaanse jongeren en VVD-Kamerlid Henk Kamp.

De avond wordt afgesloten door Pauw & Witteman (23.00 uur, Ned1). Hun gasten zijn publicist Paul Scheffer en rapper Salah Edin (die in Fitna foutief wordt aangeduid als Mohammed B. en dat gaat aanvechten). Daarnaast praat Cisca Dresselhuys over haar afscheid als hoofdredactrice van ‘Opzij’ en is presentator Robert ten Brink te gast om te praten over de nieuwe serie ‘All you need is love’.
21 Reacties op “Televisie staat opnieuw stil bij Geert Wilders’ Fitna”


 1. KNL

  Overdaad schaadt! Hoe lang moeten we over die knip-en-plak film doorpraten?

 2. Daan

  Inderdaad, was dit nou dé film?

 3. Jantje

  @ Post1 en 2
  Mee eens!

 4. ome H

  @ Post 3
  Mee eens!!

 5. james

  man, lijkt wel of die journalisten en politici helemaal niets te doen hebben verder. en niet weten dat wij, de rest van nederland, genoeg van fitna hebben. laat ze in die praatprogramma´s de hoofdredacteuren eens ter verantwoording roepen. die wilders is al die aandacht niet waard.

 6. Johan

  stelletje relnichten.

  Ze vonden het ook gek dat er in op de Arabische zenders zo weinig aandacht voor was, gek he als in het ‘veilige Irak’ van huis tot huis gevochten wordt, dat was daar het belangrijkste nieuws

 7. Johan

  en maar schijnheilig roepen dat die film ‘wel mee viel’, het is een partij vuige oorlogspropaganda waar de honden geen brood van lusten

 8. Ronald

  Makkelijke tv… Zit weinig werk in om dit soort uitzendingen te maken.

 9. Jos

  Zo houdt de media de zelf gecreëerde hype nog heel lang in stand. En over een maand roepen alle journalisten weer dat ze eigenlijk helemaal niet hadden willen meedoen aan de hype maar werden ‘gedwongen’ door de concurrent. Een échte journalist met durf zou nu juist NIET over deze knip- en plakfilm berichten. Er was niets nieuws te zien, dus waarom is het dan toch steeds ‘nieuws’.

 10. De echte kijker

  Alleen de echte kijkers weten waar het over gaat, voor de kleuters onder jullie geldt alleen maar, wat beweegt er bij de CO.

 11. Joost

  @ Jos. Het is natuurlijk een beetje elitair doen dat je het Wilders-verhaal afschrijft als non-nieuws… Maar ik ben het volstrekt oneens met je betoog.

  Ten eerste vind ik dat dit geen hype is. Je kan het met Wilders eens of oneens zijn, maar het uitbrengen van Fitna is in deze periode één van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van actualiteit. Deze film spreekt alle aspecten van de samenleving aan. Geloofsovertuiging, economie, politiek, cultuur. Je moet niet vergeten dat het niet alleen Fitna is, maar dat het tegelijk ook de hele discussie rondom de Islam is.

  Nee, dit is geen hype. Het uitbrengen van Fitna en vooral het gevolg daarvan is buitengewoon belangrijk nieuws. Het had een flater geweest als één nieuwsrubriek hier geen aandacht aan had besteed.

 12. Jos

  @Joost: ik had niet de intentie om ‘elitair’ te willen doen. Maar de discussie die nu in/door de media wordt gevoerd is vooral een discussie over Wilders en zijn standpunten. Dat noem ik geen ‘discussie rondom de Islam’ want daarvoor wordt te eenzijdig gefocussed op de film van Wilders en Wilders zelf. De afgelopen weken/maanden was bijvoorbeeld in NOVA iedere reactie van Wilders (en de daarop volgende reacties) een onderwerp waard. Journalisten grepen alles aan om maar over de film en Wilders te kunnen blijven berichten, zelfs nu die film toch wel heel anders uitpakt dat de journalisten (en de regering) ons hebben voorgehouden. De film is actualiteit, maar pas op het moment dat die wordt uitgezonden en niet vier maanden eraan voorafgaand. Dat heet speculatie en zelf nieuws maken.
  Al het ‘nieuws’ werd vervolgens van elkaar overgenomen, om maar vooral niets te missen. Dàt noem ik het creëren van een hype en heeft niets te maken met een discussie over hoe goed/slecht de Islam is en hoe bedreigend die wel/niet is.

 13. Lotje

  We laten het maar aan Opzij over. Wilders kan wel wat anders gaan doen.
  Zijn taak zit erop.

 14. F.Cools

  de grote fout van Wilders en van alle andere Nederlanders die zich met voor en tegen islam bezighouden is dat het helemaal niet om godsdienst gaat, maar om cultuur. de cultuur bepaalt hoe een geloof beleden wordt.

  in de Nederlandse cultuur is godsdienst voornamelijk iets voor thuis en in het gebedshuis. de Nederlander voelt zich niet geroepen voortdurend in de openbare ruimte zijn (geloofs)overtuiging te tonen of uit te dragen. dat was jaren geleden nog wel eens zo, maar nu niet meer. zo is onze cultuur.

  autochtone gelovigen dringen elkaar niet op volgens hun waarheid te leven. ze tolereren elkaar en ze maken hooguit grappen over elkaars en eigen geloof.
  dat is cultuur.

  in het openbare leven stoort het wellicht dat moslims door hun kleding wel met hun geloof over de openbare straat gaan. het lijkt er dan inderdaad op dat ze andersdenkenden iets proberen op te dringen, of in ieder geval het openbare leven in Nederland, de manieren, de cultuur, niet accepteren.

  in Nederland is er scheiding van kerk en staat.
  in landen waar de islamitische immigranten vandaan komen, is die scheiding er minder of geheel niet. ook dat is niet een kwestie van geloof maar van cultuur.

  de Deense cartoons heb ik nooit als belediging van de islam gezien, maar als het op de hak nemen van diegenen die de islam misbruiken voor hun doel: totalitaire macht, verwerping van westerse ideeën, etc.
  helaas zijn veel imams niet in staat tot relativeren. zo is hun cultuur.

  van moslims is het ons bekend dat ze – de vele gematigden daargelaten – reageren als de gebeten hond wanneer iemand iets van kritiek uit op hun geloof. ook dat is cultuur: het heeft niets met moslimzijn te maken, maar met de manier waarop een geloof wordt aangehangen.

  de vrijheid van godsdienst in Nederland en de tolerante manier waarop wij met geloof omgaan is cultuur. het is iets dat men moet leren. het hoort bij integreren en dat is ook een kwestie van cultuur.

  het is fout de moslims in Nederland over één kam te scheren en ze de misdaden van slimmerikken die hun geloof misbruiken kwalijk te nemen.

  alleen de aggressieve fundamentalisten van welk geloof of ideologie ook, moeten worden aangepakt. zij zijn het die een bedreiging zijn voor onze cultuur en onze verworvenheden.

 15. james

  het grote probleem is niet de berichtgeving de afgelopen dagen, die was goed.

  het gaat om die tijd daarvoor. waarin politici en journalisten elkaar opgezweept hebben – dagelijks! zonder dat Wilders ook maar iets deed – om de hype nog meer te hypen.

  ze hebben allemaal boter op hun hoofd, en niemand van de heren hoofdredacteuren en fractievoorzitters zegt: het ging ons allemaal om het scoren. kijkers, lezers, stemmers. balkenende die het over crisis heeft, de noodtoestand? kom op zeg. (het is trouwens dezelfde manier van overtrokken reageren als bij De Donor Show en het uitzenden van Deep Throat)

  je ziet het aan Rita Verdonk. heel slim. zat stil, deed haar mond niet open. zij weet wel dat nederland er genoeg van heeft. zijn stijgt gitantisch in de polls.

  ik moet zeggen helaas, maar ze heeft het goed gezien.

 16. james

  het is heel erg, maar het lijkt wel of onze regerende politici niet weten hoe ze zich in een moderne mediamaatschappij dienen te gedragen.

  of het is nog erger, en het zijn volksmenners. niet per ongeluk volksmenners, maar van intentie.

 17. Mitchell, vak C t/o de moskee.

  Onze regerende politici weten dondersgoed hoe ze zich in een moderne mediamaatschappij dienen te gedragen: wat Balkenende doet noem ik politiek correct. Ik vraag me persoonlijk af of hij het meent wat hij zegt, ik was ook totaal verbijsterd gisteren maar ze praten met monden mee waar ze bang voor zijn. In elk geval zijn islamitische jonge vrouwen lang zo slaafs niet meer als hun moeders dus ze zullen het vanaf nu zelf moeten doen. Geert werk is volbracht, hij heeft de boel flink wakker geschud. De Staat moet natuurlijk wel blijven peilen of onze grondwet ook door moslims nageleefd wordt. Ze wonen namelijk in Nederland en dat ligt in West Europa.
  Lijkt me wel zo slim dat Geert nu stopt en iets anders gaat doen. En nogmaals: foute imams het land uit. Dat scheelt een heleboel.

 18. Rotterdammer

  Ik zap en zap en nog steeds kan ik als belastingbetalende Nederlander het debat niet LIVE volgen.

  Jammer

 19. Rotterdammer

  Ik zap en zap en nog steeds kan ik als belastingbetalende Nederlander het debat met geert niet LIVE volgen.

  Jammer

 20. Rotterdammer

  Ik zap en zap en nog steeds kan ik als belastingbetalende Nederlander het debat met geert niet LIVE volgen.

  Jammer

 21. David (2)

  Gewoon op Politiek24 hoor. Wat moet de PO anders doen? Het op 1 van de 3 netten live uitzenden? ZO belangrijk is het nou ook weer niet hoor, er zijn wel belangrijkere debatten gevoerd.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.