SBS wil hdtv aanbieden met Publieke Omroep en RTL

Geplaatst op za 29 mrt 2008 om 11:47SBS Groep wil samenwerken met de Publieke Omroep en RTL Nederland om te zorgen dat HDTV versneld wordt geïntroduceerd in Nederland. Dat bleek tijdens het congres Media Distribution Day in Den Haag. De mediabedrijven en tv-producenten moeten een enorme investering doen om programma’s in deze kwaliteit te maken. “We willen met de publieke omroep en RTL om de tafel om ergens volgend jaar álle tien de zenders in HDTV te gaan aanbieden“, aldus een zegsman.

SBS wil samenwerken met zijn concurrenten, maar ook met de kabelbedrijven. De zegsman van SBS licht toe aan Adformatie: “We moeten daar afspraken over maken. Maar het is een dure operatie, omdat tv-producties duurder worden. Het betekent dat de consument een paar euro per maand meer moet gaan betalen, zeg 2 à 3 euro. Anders gaat het nog jaren duren. Wij gokken er op dat de consument dat hogere bedrag per maand best wil ophoesten om tv in perfecte beeldkwaliteit te krijgen.


25 Reacties op “SBS wil hdtv aanbieden met Publieke Omroep en RTL”


 1. Brian

  Als het lukt om alle tien de zenders volgend jaar in HD aan te bieden, hulde!

 2. Natuurlijk

  Jaja, SBS wil van zijn camping imago afkomen en wil daarom gaan samenwerken met RTL en Publieke omroepen. Kijk eens goed naar het kwaliteitsverschil tussen SBS en RTL, dit is enorm. Bij SBS is het het net niet allemaal. Met een samenwerking met RTL en de publieke, kunnen ze eindelijk afkijken, hoe het wel moet!!

  Ik zeg, niet doen dus! RTL zendt ook breedbeeld uit, dus HD komt er daar zonder SBS ook wel

 3. Sander

  Jaja, SBS wil van zijn camping imago afkomen en wil daarom gaan samenwerken met RTL en Publieke omroepen. Kijk eens goed naar het kwaliteitsverschil tussen SBS en RTL, dit is enorm. Bij SBS is het het net niet allemaal. Met een samenwerking met RTL en de publieke, kunnen ze eindelijk afkijken, hoe het wel moet!!

  Ik zeg, niet doen dus! RTL zendt ook breedbeeld uit, dus HD komt er daar zonder SBS ook wel

 4. Danny

  Laat maar zitten.
  Het betekent dat de consument een paar euro per maand meer moet gaan betalen, zeg 2 à 3 euro.
  Dan moet je ook nog een dure hdtv kastje kopen op casema.nl staat zo kastje te koop voor 299 euro dus geen interesse.

 5. Insider

  Mooi initiatief, eindelijk een omroep die snel vooruitgang wil boeken en niet wil achterblijven op andere landen. Maar helaas gaat dat weer niet lukken met name omdat “met het bord op schoot” omroep de NOS wel weer de hakken in het zand zal zetten. Die willen echt alles bij het oude houden, wat mogen we blij zijn met de commercielen die uiteindelijk alles naar breedbeeld hebben gekregen.

  Ik denk dat er bij de NOS een hoop mensen zitten die de gulden weer terug willen hebben, want “toen was alles beter”!

 6. Johan

  ik weet nu al dat ik een van de laatste NLers ben die overstapt op HD, ik baal nu nog elke dag van het verschil tussen 4;3 en 16;9, tijdens het zappen.

 7. Johan

  @ Insider

  De CO’s verwachten wel een bijdrage uit het ‘Stimuleringsfonds’, een mooie schuilnaam voor belastinggeld

 8. kees

  Dat SBS nu wil investeren in HD heeft denk ik meer te maken met overname van SBS door ProSiebenSat1. Je merkt duidelijk dat ze nu meer investeren en nieuwe initiatieven ontwikkelen.

 9. Anoniem

  @kees:
  helaas zijn juist Pro7 en Sat1 een paar weken geleden gestopt met hun HD zenders :(

 10. Brian

  We zijn wel weer allemaal zwartkijkers, nooit eens positief denken. Zo wordt het natuurlijk echt nooit wat.

 11. Johan

  in Japan zijn ze met ultra-HD bezig, 7680 bij 4320 pixels

 12. NLA.net

  Hmm, k vind geen-HD tv ook prima. Kwaliteit is hoog genoeg.

 13. Timo

  Als dit zo snel zou gebeuren, wat er denk ik niet in zit mede doordat de NPO hier vast en zeker niet aan mee wil werken omdat die graag alles bij het oude houden. Mede omdat ze denken dat mensen niet beter willen, maar graag vast willen houden aan het oude, zie Johan’s opmerking in post 6.
  Maar het zou echt wel is tijd worden. Het heeft een eeuwigheid geduurd voordat de hele dag in breedbeeld, welke shows er in breedbeeld beschikbaar zijn iig, werd uitgezonden. En dan zouden we nog jaren moeten gaan wachten op hdtv. Dat zou echt niet kunnen. Als ze het in Australia zelfs voor mekaar krijgen, waar er 1) minder mensen wonen en 2) maar 4 grote zenders zijn (ABC, TEN, Nine en Seven). Dan zou het hier in Nederland waar het verschil in beeldkwaliteit juist extra geld kan opleveren omdat de hdtv-abo’s duurder zullen uitvallen dan de analoge tv-abo’s of digital tv-abo’s. Toch juist sneller beschikbaar moeten zijn. Als ik nu HDTV bij UPC neem, dan heb ik 3 zenders, Doscovery HD, National Geographic HD en Film 1 HD. Sorry hoor, maar weer in Australia was er begin deze eeuw al HDTV en in de US worden zelfs alle non-reality shows (incl. American Idol) al in HDTV gefilmd. Dus ook al maken we nog geen lokale shows in HD, dan is er genoeg buitenlands materiaal om in HD uit te zenden. Want het verschil om bijv. CSI: of Smallville in HD of in analoge of digitale kwaliteit te zien is enorm. Dus ik kan niet wachten, en voor eens zou SBS in mijn ogen is wat psoitiefs doen voor de Nlse tv markt.

 14. Johan

  Als zenders al niet in de volle porrie in SD uitzenden, dan zullen ze helamaal het HDTV signaal proberen te knijpen.
  NGC bijvoorbeeld, die zenden in SB hooguit 4 MBPS uit, terwijl 8 tot 10 mogelijk is, dan heb je een vlijmschep beeld

 15. [MikE]

  Ik zou daar best een paar euro’s voor willen betalen. Ik betaal me nu toch al scheel om een beetje fantsoenlijke TV te kunnen kijken.

 16. Goochem

  Hoeveel mensen hebben nu werkelijk een HD tv in huis? 5%
  Ik vraag me echt af of er belangstelling is voor HDTV bij het grote publiek…. en ik kan me vergissen, maar was de NPO niet eerder met breedbeeld dan de CO?

 17. frans

  Ik zit helemaal niet te wachten op HD, aangezien je daarna steeds meer zal moeten betalen voor je abonnement. Er is momenteel niet genoeg capaciteit op de kabel, zodat het aantal zenders dan beperkt moet worden om ruimte maken.

  Ik heb liever veel meer buitenlandse zenders met een goede EPG (liefst TiVo), waaronder ook Sky als het even kan. Meer keuze ipv hogere resolutie.

 18. Ronald

  @ Goochem, nee RTL was eerst, de PO volgenden een maand later.

 19. [MikE]

  Gewoon heel Nederland over op glasvezel. Kom op, investeren!

 20. Brian

  @Goochem: Uit een recent onderzoek blijkt dat 30% van de huishoudens op dit moment beschikt over een op z’n minst HD ready toestel.

 21. lolke

  zie http://www.dedoorzetter.nl klik op het visje

 22. Anoniem

  @Johna
  Ik weet niet wat je tv provider is maar hier bij @Home wordt NGC met 8 Mbps doorgegeven.
  Het hoeft dus niet altijd aan de zender te liggen, het kan ook aan je tv provider liggen dat een zender wordt geknepen.

 23. Anoniem

  Misschien hebben op dit moment nog niet verschrikkelijk veel mensen/huishoudens een HD tv. Ik heb er ook geen een. Maar de enige reden waarom ik er nog geen 1 heb gekocht, omdat ik het zonde vindt om nu al een HD tv te kopen alleen voor me PS3 of voor de 3 zenders die er zijn in HD. Stel dat de NL zenders pas over 3 jaar in HD worden aangeboden, dan zit ik dan met een verouderde HD tv, en zullen er al betere modellen op de markt zijn. Maar stel dat er HDTV morgen zou komen, koop ik morgen nog een HD tv. En ik denk dat misschien wel meer mensen.huishoudens er zo over denken.
  @Goochem: Denk je nou echt dat er in andere landen grote interesse was bij de invoering van HDTV. Interesse moet je wel opwekken. En zo lang mensen niet met eigen ogen zien wat ze missen, zal die interesse er ook niet komen. De enige manier tot nu toe is om HD-DVD’s of Blue-Ray DVD’s te kijken op een HD tv, om te kunnen zien hoe HDTV er uit ziet. En aangezien die markt ook nog klein is in NL, weet maar een selecte groep mensen wat ze missen.
  @Frans: Een goede EPG, jeetje dat zou echt geweldig zijn. Want die van UPC sucks big time. Tijden kloppen niet, programmawijzigingen zijn niet doorgevoerd. En meer zenders die er echt toe deden zou ook niet verkeerd zijn. Ik denk alleen dat het zowat onmogelijk wordt om zenders als ITV of Sky hier in NL via de kabel te gaan krijgen, omdat er dan een probleem komt met de buitenlandse tv-series.

 24. WJ

  Mij krijgen ze voorlopig echt niet zo gek een nieuwe (HD) TV aan te schaffen; daar ben ik destijds met breedbeeldtelevisie ook in getrapt. Het duurde vervolgens achterlijk lang voor een fatsoenlijk deel van de programma’s ook daadwerkelijk in breedbeeld uitgezonden werd. En: tegen de tijd dat er een behoorlijk deel van de programma’s in HD uitgezonden wordt (en half Nederland zich voor een nieuw toestel in de schulden heeft gestoken) is er weer iets nieuws, dat nog beter, nog mooier, nog kwalitatief hoogstaander en nog volmaakter is. En daarvoor moeten we dan wederom een nieuw toestel aanschaffen. Ik ben gekke Henkie niet. Ik ben al zo in m’n nopjes met de beeldkwaliteit van digitale televisie – nóg beter beeld kunnen mijn vermoeide ogen écht niet bevatten…

 25. Rene

  Het commentaar van iedereen die zegt niet op HDTV te zitten wachten doet me denken aan mijn vader die vroeger zwart-wit ook voldoende vond. Als je ziet hoeveel mensen nu aan hun mobiele telefoon uitgeven (hoefde vroeger ook van niemand, want dan was je maar altijd bereikbaar…), kan het toch niet anders dan dat veel mensen zodra het beschikbaar is hiervoor een paar euro per maand willen betalen. PO, RTL, Ziggo, etc. start nu eens door met die HDTV!
  PS.: Het aanbod van Ziggo aan mogelijke HDTV recorders is in ieder geval flink uitgebreid. Zelf zal ik vanaf Januari 2009 HDTV nemen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.