Art Rooijakkers: ‘Cuba weigerde Peking Express de toegang’

Geplaatst op ma 31 mrt 2008 om 14:05

Foto: SBS/ElvinVoor het eerst in de geschiedenis van Peking Express is de toegang tot een land ontzegd. Cuba was de oorspronkelijke tweede bestemming die het realityprogramma zou aandoen. Dat vertelt presentator Art Rooijakkers van Net 5 vandaag. Woensdag 2 april zouden eigenlijk de afleveringen in Cuba van start gegaan, maar nu zal Nicaragua het decor vormen van deze afleveringen. “De weigering was natuurlijk een grote schok voor ons als makers“, vertelt Art Rooijakkers achteraf.

Cuba paste perfect in het revolutiethema, maar slechts enkele dagen voordat de opnamen zouden starten in Mexico trok de overheid van Cuba de toestemming in. “Alles was al geregeld, er was een researchreis geweest en voor het eerst in de geschiedenis kreeg een groot buitenlands televisieprogramma toestemming om te filmen in Cuba. Iets wat heel bijzonder is, want als buitenlander is het niet toegestaan om zomaar te liften en ook niet om zomaar bij iedereen thuis te slapen.

Een zegsvrouw van Net 5 vervolgt: Twee elementen die essentieel zijn voor Peking Express, aangezien dat de manier is waarop de deelnemers moeten zien te overleven. Toch kreeg het programma toestemming. Een unicum: dit zou de eerste keer zijn dat een groot buitenlands programma in Cuba opnamen mocht maken.”

Alles was dubbel gecheckt, maar een paar dagen voor vertrek naar Mexico ontvingen de programmamakers het nieuws dat Cuba de toestemming introk. “Ze mochten er niet in. Een ander ministerie bleek het er toch niet mee eens te zijn. Dit was een groot probleem voor de makers, want ze zaten slechts enkele dagen voor de startdatum om te gaan draaien in Mexico, waar de aftrap van het programma werd gegeven.”

In Mexico zouden de deelnemers vier etappes afleggen en na eendag of tien aan de grens in het zuiden staan met enkelen tientallen man crew en nog zes duo’s in de race. Maar, waar zouden ze dan naartoe moeten?

Presentator en eindredacteur Art Rooijakkers: “De weigering was natuurlijk een grote schok voor ons als makers. Maar Nicaragua is een meer dan geschikt alternatief. Het is een prachtig land en onze duo’s hebben in alle vrijheid tegen elkaar kunnen racen. Ik denk dat we erin geslaagd zijn unieke opnames te maken die we in Cuba nooit hadden kunnen filmen. Van een proef in een van de beste sigarenfabrieken van het land tot een loodzware hike door een canyon waar vroeger de rebellen zich verscholen. Nicaragua is de verrassing van dit jaar, ook voor ons als makers.

Art Rooijakkers en Roos van Acker presenteren Peking Express: de Revolutieroute dat elke woensdag om 20.30 uur te zien is bij NET 5. Woensdag 2 april is bij Net 5 te zien hoe de deelnemers starten in Nicaragua.
11 Reacties op “Art Rooijakkers: ‘Cuba weigerde Peking Express de toegang’”


 1. P@trick

  Dit is oud nieuws, maar ja ze moeten toch wat om te proberen een paar kijkers extra te trekken.
  zonder persbericht lukt dat schijnbaar niet meer tegenwoordig, maar dit hebben ze al verteld bij de start van deze serie!

 2. thomas

  Nicaragua ken ik niet, dus ik ben benieuwd. Vorige week niet gekeken omdat ik het Nederlands Elftal wilde zien schitteren. Deze week weer wel.

 3. Carlinhos

  Ik vind Art Rooijakkers zo ontzettend lekker en ik moet toegeven dat ik 2 keer over hem heb gedroomd dus Art als je dit leest ik ben je fan nummer 1. I love you

 4. Anoniem

  A wat schatje Post 3 is van Art’s zijn moeder

 5. Carlinhos

  Nou nou nou pst 4

 6. Tim20

  Ja sorry hoor, ik vind dat post 4 gelijkt heeft.
  Dit soort onnozele berichten hoeft nou ook weer niet op Mediacourant.
  Net zo onnozel als al die berichten bij het bericht 1,2 miljn kijkers voor Groeten uit de RImboe
  Al die kampers komen daar hun woordje doen in verschrikkelijk Nederlandse taal. Echt onnozel.

 7. Mark

  Off-topic:
  RTL heeft de aflevering van ATWT van vandaag gecensureerd wegens schokkende scènes. Echt belachelijk, want zo schokkend was het allemaal niet en er zijn meer schokkende scènes geweest in deze Slasher verhaallijn die wel gewoon uitgezonden werden.

 8. @ Mark

  Er zijn inderdaad wel meer schokkende scenes geweest, maar misschien heeft RTL hierover klachten gekregen. En daardoor zal RTL wel besloten hebben de uitzending aan te passen.

 9. Anoniem

  Misschien, maar waarom het shot waar Kevin neergeslagen werd met een roeispaan er ook uitgeknipt werd, is mij een raadsel. Dat was absoluut niet schokkend of zo.

 10. Altere

  Velen hunkeren terug naar de tijd van the Jerry Springer Show. Guess what? In Chicago, Verenigde Staten is er iets soortsgelijk succesvol teruggekeerd op de televsie, met een wel hele bekende “talk-show”-host …

  http://www.youtube.com/watch?v=wWHlOUPsVO4&feature=related

 11. wim

  hoelang mag ene fred nog doorgaan op deze site met kwetsende teksten, terwijl als je daarop reageerd wordt je verwijderd, en dat zal hier mee ook wel weer gebeuren.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.