Art Rooijakkers: ‘Cuba weigerde Peking Express de toegang’

Foto: SBS/ElvinVoor het eerst in de geschiedenis van Peking Express is de toegang tot een land ontzegd. Cuba was de oorspronkelijke tweede bestemming die het realityprogramma zou aandoen. Dat vertelt presentator Art Rooijakkers van Net 5 vandaag. Woensdag 2 april zouden eigenlijk de afleveringen in Cuba van start gegaan, maar nu zal Nicaragua het decor vormen van deze afleveringen. “De weigering was natuurlijk een grote schok voor ons als makers“, vertelt Art Rooijakkers achteraf.

Cuba paste perfect in het revolutiethema, maar slechts enkele dagen voordat de opnamen zouden starten in Mexico trok de overheid van Cuba de toestemming in. “Alles was al geregeld, er was een researchreis geweest en voor het eerst in de geschiedenis kreeg een groot buitenlands televisieprogramma toestemming om te filmen in Cuba. Iets wat heel bijzonder is, want als buitenlander is het niet toegestaan om zomaar te liften en ook niet om zomaar bij iedereen thuis te slapen.

Een zegsvrouw van Net 5 vervolgt: Twee elementen die essentieel zijn voor Peking Express, aangezien dat de manier is waarop de deelnemers moeten zien te overleven. Toch kreeg het programma toestemming. Een unicum: dit zou de eerste keer zijn dat een groot buitenlands programma in Cuba opnamen mocht maken.”

Alles was dubbel gecheckt, maar een paar dagen voor vertrek naar Mexico ontvingen de programmamakers het nieuws dat Cuba de toestemming introk. “Ze mochten er niet in. Een ander ministerie bleek het er toch niet mee eens te zijn. Dit was een groot probleem voor de makers, want ze zaten slechts enkele dagen voor de startdatum om te gaan draaien in Mexico, waar de aftrap van het programma werd gegeven.”

In Mexico zouden de deelnemers vier etappes afleggen en na eendag of tien aan de grens in het zuiden staan met enkelen tientallen man crew en nog zes duo’s in de race. Maar, waar zouden ze dan naartoe moeten?

Presentator en eindredacteur Art Rooijakkers: “De weigering was natuurlijk een grote schok voor ons als makers. Maar Nicaragua is een meer dan geschikt alternatief. Het is een prachtig land en onze duo’s hebben in alle vrijheid tegen elkaar kunnen racen. Ik denk dat we erin geslaagd zijn unieke opnames te maken die we in Cuba nooit hadden kunnen filmen. Van een proef in een van de beste sigarenfabrieken van het land tot een loodzware hike door een canyon waar vroeger de rebellen zich verscholen. Nicaragua is de verrassing van dit jaar, ook voor ons als makers.

Art Rooijakkers en Roos van Acker presenteren Peking Express: de Revolutieroute dat elke woensdag om 20.30 uur te zien is bij NET 5. Woensdag 2 april is bij Net 5 te zien hoe de deelnemers starten in Nicaragua.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen