Peking Express: ‘Lustrumseizoen revolutionair anders’

Het lustrumseizoen van Peking Express, dat op woensdag 5 maart van start gaat, is volgens NET 5 ‘revolutionair anders’. Nieuw dit jaar is dat de deelnemers de eerste etappes in twee teams van vier koppels worden onderverdeeld. “Ze zijn voor het eerst in de historie van Peking Express helemaal van elkaar afhanke- lijk“, aldus een zegsvrouw. Presentator Art Rooijakkers heeft genoten van de opnamen: “Peking Express voor mij is anderhalve maand avontuur en reizen door prachtige landen.

In het lustrumseizoen van Peking Express dat de De Revolutie Route heet, racen acht koppels uit Nederland en België tegen elkaar tijdens een tocht door Mexico, Nicaragua en Venezuela. “Bij de start staan acht duo’s geblinddoekt op het hoogste gebouw van Latijns-Amerika, de Torre Major in Mexico-stad, te wachten op hun lot. Ze weten nog niet dat ze in twee teams van vier koppels worden verdeeld. Voor het eerst in de geschiedenis van Peking Express zijn de deelnemers als team afhankelijk van elkaar. En dat terwijl er nogal wat verschillen zijn tussen de deelnemers.

De koppels bestaan onder meer uit een fanatieke tweeling, twee hockeymoeders, een Islamitisch stel en de combinatie zwager/schoonzus. Twee maanden lang moeten de deelnemers zelf vervoer en slaapplaatsen regelen en strijden ze tegen elkaar in uiteenlopende proeven. Ze krijgen een budget van één euro per dag per persoon. Alleen de sterkste deelnemers maken kans om Caracas als winnaars te bereiken.

De landen waar de koppels doorheen reizen hebben een sterk revolutionair verleden of heden. “Ze beginnen in Mexico, ooit de woonplaats van indiaanse beschavingen als de Maya en de Azteken die in opstand kwamen tegen Spaanse bezetters. Daarna racen ze door Nicaragua, het enige land op het Amerikaanse continent waar een guerrillabeweging aan de macht kwam. Het laatste land van Peking Express: De Revolutie Route is Venezuela, waar de zelfverklaarde Che Guevara van deze tijd, president Hugo Chávez het land op geheel eigen wijze regeert.

Presentator Art Rooijakkers: “Peking Express voor mij is anderhalve maand avontuur, reizen door prachtige landen, werken in een reizend circus. Maar ook: niet weten waar je slaapt, wat en of je eet of waar je terecht gaat komen.

En dan heb ik het als presentator nog relatief makkelijk. Moet je je voorstellen hoe het is om als deelnemer duizenden kilometers af te leggen, zonder een cent op zak, zonder eigen vervoer en onder voortdurende racestress. En dat in landen waar bijna niemand Engels en helemaal niemand Nederlands verstaat. Georganiseerd gekkenwerk. Maar wel het leukste gekkenwerk dat er bestaat.

Peking Express: De Revolutie Route wordt gepresenteerd door Art Rooijakkers en Roos van Acker en begint op woensdag 5 maart om 20.30 uur op NET 5.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen