Fons van Westerloo: ‘Publiek boos op onze overname Tien’

Fons van Westerloo denkt dat de kijker het RTL Nederland misschien kwalijk heeft genomen dat zij televisiezender Tien heeft overgekocht. Dat vertelde Van Westerloo dit weekeinde in de krant het Financieele Dagblad. “Ik denk dat het publiek het ons heeft kwalijk genomen dat we de tv-zender van John de Mol hebben gered. De kijkers hebben een hekel aan het poenerige, met sterren die overal werden weggekocht. Nu vragen ze zich af waarom wij de erfenis hebben overgenomen.”

Het was Fons van Westerloo allemaal vooral te doen om Radio 538. “Waarmee we een van de grootste geldverdieners binnen de RTL-Group worden. Maar bij zo’n deal neem je ook dingen mee die je niet zo nodig hoeft, zoals De Gouden Kooi.

RTL Nederland is gevestigd op het Media Park in Hilversum. “Hilversum is een naar binnen gekeerde wereld waar de mensen na hun werk naar hun buitenwijkje gaan en geen voeling krijgen met wat er in de samenleving leeft. Als je in Amsterdam zit, zoals SBS, ga je de stad in, de kroeg in en ervaar je veel meer. Maar ja, we hadden een tienjarig huurcontract en dat verbreek je niet zomaar.

Waar er bij Van Westerloo’s afscheid bij SBS een traantje werd weggepinkt, hielden de werknemers van RTL het droog. “De bedrijven zijn ook niet te vergelijken. SBS was een Amsterdamse club van vrijgevochten pioniers. RTL bestond al veertien jaar en was bureaucratisch geworden. Bij SBS was een collegiaal bestuur. Bij RTL werd er in de top voortdurend onderling ruziegemaakt. Ongelooflijk. Pas toen ik het bestuur terugbracht van tien naar vier werd het rustig.

Voor zijn voorganger Dick van der Graaf geen goed woord: “Hij keek helemaal niet naar de programmakosten. We scoorden destijds goed op de kijkersmarkt en bij adverteerders, maar verdienden geen geld. Het is vrij knap om marktleider te zijn qua kijkcijfers en toch euro12 mln verlies te lijden. Dat noem ik hobbyisme en dat heb ik de mensen ook voorgehouden. Het was echt twee voor twaalf.

Bij de komst van Van Westerloo werd het snoeimes gevreesd. “Dat ik bijvoorbeeld RTL Z zou sluiten. Hoofdredacteur Harm Taselaar hield een gepassioneerd verhaal en toen heb ik met hem afgesproken dat we er wat van zouden gaan maken. Het technisch bedrijf was een gewond bedrijf, dat vreesde te worden verkocht. Ik heb het personeel dezelfde cao gegeven als iedereen bij RTL en gezegd dat we samen keihard zouden werken om er een succes van te maken.”

Fons van Westerloo besluit: “En zie: We maken behoorlijk winst en behoren qua rendement tot de beter presterende dochters van de groep.(Quotes via Molblog.nl)

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen