De reis van de Beagle: vijftien mensen jaar lang op schip

Harry de Winter gaat het omvangrijke project De reis van de Beagle leiden voor de VPRO. Hierin staat de reis van dit gelijknamige marineschip met Charles Darwin en zijn crew aan boord (1831) centraal. Dat zegt hij bij Spreekbuis. De VPRO gaat met een zeilschip dezelfde reis maken, wat volgens De Winter een boeiend programma oplevert. “Er zit ook een maatschappelijke lijn in. Er zitten per slot van rekening zo’n vijftien mensen een jaar lang samen aan boord. Ook dat is een verhaal.

Het wordt een programmaserie met een stuk of zes verhaallijnen“, zegt De Winter. “Natuurlijk in de eerste plaats een verhaallijn over de wetenschappelijke ontdekking- en van Darwin, maar ook een maatschappelijke lijn, en zelfs een soapelement.

De reis van de Beagle is een groot project. Met het gelijknamige Britse marineschip bevoer Charles Darwin vanaf 1831 gedurende vijf jaar de wereldzeeën, een periode die de basis zou leggen voor zijn latere evolutietheorie, vervat in On the Origin of Species. Het is de bedoeling dat de VPRO met een zeilschip (De Oosterschelde) dezelfde reis gaat maken, dus startend in Devonport, nabij Plymouth, en van daaruit naar de kusten van Zuid-Amerika en de Falklandeilanden. Vervolgens via de Galápagoseilanden, Australië en Zuid-Afrika weer terug naar Engeland.

Het project, dat naar schatting vier miljoen euro zal kosten, moet in 2009, wanneer Darwins reis twee eeuwen geleden is, op de tv komen, als opvolger van In Europa van Geert Mak. Ook voor De reis van de Beagle heeft de VPRO weer een eminent verteller weten te vinden in de persoon van de bioloog Midas Dekkers.

Het project is deze week voorgelegd aan het netmanagement van Nederland 2.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen