4 in het Land: ‘Nooit uit schaduw Hart van Nederland’

Het doek valt voor 4 in het Land. Vivian Slingerland presenteert de allerlaatste uitzending vanavond rond kwart voor elf. De actualiteitenrubriek kwam volgens chef redactie Petra de Breij nooit uit de schaduw van grote concurrent Hart van Nederland. “Onze opdracht was om ten minste 800.000 mensen aan ons te binden“, vertelt De Breij in De Telegraaf. “Dat hebben we niet gehaald. We heb- ben er echt keihard voor geknokt. Maar dan gaat de stekker er na zeker 627 afleveringen gewoon uit.

Chef redactie Petra de Beij, die al vanaf de eerste uitzending aan het programma verbonden is, heeft het er moeilijk mee. “Het is jammer dat het programma nooit uit de schaduw van Hart van Nederland is kunnen komen. Al voor de eerste aflevering werden we neergezet als een kopie en dat imago hebben we nooit meer van ons af kunnen schudden. Ook niet toen we echt onderscheidend werden. Want de lat lag bij ons gewoon hoger. We waren een volwaardige aanvulling op het RTL Nieuws.

Daarnaast heeft het regelmatig schuiven met de aanvangstijd het kijkeraantal ook geen goed gedaan, meent De Beij. Het programma kende op 5 september 2005 een flitsende start. “Het was een hectische tijd. Hart van Nederland scoorde maar liefst 2,1 miljoen kijkers per aflevering. Met een goede actualiteitenrubriek moest daar zeker een behoorlijk percentage vanaf te snoepen zijn.

Inmiddels is Hart van Nederland afgezakt naar ruim één miljoen kijkers. “Een forse daling. Desondanks kwamen wij daar met 550.000 tot 750.000 kijkers niet bovenuit.

De redactie van de actualiteitenrubriek heeft er voor gekozen om een terugblik met hoogtepunten achterwege te laten. “Ook vanavond alleen het laatste nieuws en achtergronden, dat is waar we goed in zijn en waar de kijker ons van kent.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen