Staat steekt miljoenen in tv-producties

De Nederlandse overheid heeft in 2006 en 2007 bijna 12 miljoen euro subsidie gegeven aan publieke en commerciële omroepen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft deze informatie op verzoek van de Volkskrant naar buiten gebracht. Zo ontving Het Blok (NET 5) 65 duizend euro subsidie van het Ministerie van Jus- titie, omdat de Ghanese zusjes tijdens de uitzending “regelmatig een T-shirt met het & -logo droegen en er interactie was tussen de zusjes en de overige bewoners van Het Blok“.

Het & -logo staat voor de integratiecampagne die de overheid hield in 2006. Het ministerie van Justitie maakte een afspraak met SBS (Veronica, SBS 6 en Net 5). Die zenders programmeerden 23 programma’s waarin integratie aan bod kwam.

Shownieuws van SBS 6 ontving 90 duizend euro voor items over bekende Nederlanders die vertellen over hun gemengde relatie. Tuinruimers, ook van SBS 6, haalde de rommeltuin van een Surinaamse familie leeg en kreeg daarvoor 10 duizend euro. Motivatie van de overheid: ‘ & -logo was in beeld’.

Weerman Piet Paulusma kreeg 12.500 euro van het ministerie van Justitie omdat hij zijn SBS 6-programma Piets Weerbericht presenteerde vanaf een Haagse tennisclub ‘waar sprake is van goede integratie tussen mensen uit verschillende culturen’.

Behalve Justitie gaf ook het ministerie van Buitenlandse Zaken veel geld uit. De 865.818 euro van Buitenlandse Zaken ging naar 22 programma’s: Aperitivo (RTL) ontving 55 duizend euro voor uitzendingen rondom Wereldvoedseldag en Omroep Brabant kreeg 70 duizend euro omdat het jongeren in ontwikkelingslanden filmde.

Paul Rosenmöller kreeg voor een IKON-programma, waarin hij met bekende Nederlanders door Afrika reisde, 35 duizend euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder ontving Geert Mak voor de verfilming van In Europa 400 duizend euro uit het zogeheten Europafonds.

Fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie is verwonderd over de 610.500 euro die het ministerie van Justitie gaf aan SBS6 voor onder meer Shownieuws (90 duizend), Passion for Fashion (15 duizend) en Oranjejournaal (80 duizend), waarin allochtonen werden opgevoerd ter ondersteuning van de integratiecampagne van de overheid.

CDA’er Atsma meent dat ‘overheidsinformatie alleen via Postbus 51-spotjes mag worden verspreid’. SP’er Van Dijk en PVV’er Martin Bosma willen dinsdag minister Plasterk van Mediazaken naar de Kamer roepen om opheldering te geven.

Van Dijk: “Dit is propaganda, de neutraliteit van de overheid staat ter discussie.” PVV’er Bosma van de PVV gaat verder dan zijn collega: “Dit zijn Sovjetpraktijken. Omroepen die dienen als staatstelevisie. Volslagen verwerpelijk.

Klik hier voor een overzicht van de subsidies in De Volkskrant.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen