Kostbare actiethriller Deadline van start op Nederland 1

De actiethriller Deadline opent vanavond met een spannende aflevering, waarin een terrorist een bom laat ontploffen op het Centraal Station in Amsterdam. In twaalf afleveringen van Deadline wordt een Nederlands antiterreurteam gevolgd dat jacht maakt op terroristen. De serie is erg duur. “Zeker voor Nederlandse be- grippen“, zegt regisseur Arno Dierickx in Televizier. “Maar als je het resultaat laat zien in het buitenland en vertelt voor hoeveel geld we het hebben gemaakt, geloven ze er niets van.

Voor Derek de Lint, ook in het buitenland actief, waren de opnamen een eyeopener. “In Amerika heb je honderd man crew, hier vijfendertig. Met zo’n kleine groep kun je op één dag makkelijk op drie verschillende locaties filmen. In de VS heeft elke acteur zijn eigen trailer; dat zijn echt enorme vrachtwagens. Zo’n circus verplaats je niet zomaar even. Om je een idee te geven: deze hele serie kost evenveel als één aflevering van de Amerikaanse serie Alias. En volgens mij is dit niet slechter.

Derek speelt één van de leden van het Nederlandse antiterreurteam. Zijn bizarste kenmerk is dat hij een glazen oog heeft waarin een camera verstopt zit. “Om dat te laten maken, ben ik bij een specialist in Rome geweest, die nepogen maakt voor acteurs en mensen die een ongeluk hebben gehad. Hij heeft me een kapje gegeven dat ik over m’n oogbal schuif. De eerste die hij maakte, was trouwens te mooi. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de kijkers zien dat het nep is.

Regisseur Arno Dierickx vertelt dat de verhalen in Deadline fictief zijn, met af en toe een vleugje realiteit. “Er is een aflevering over een aanslag op het ministerie, een gijzeling, een bomaanslag en eentje over bioterrorisme. En soms is het heel Nederland: wanneer de Gouden Koets afgeluisterd wordt bijvoorbeeld.”

De serie was volgens Arno, die ook Vuurzee maakte, moeilijk om te produceren. “De verhalen spelen op zoveel verschillende niveaus: binnen, buiten, op videoschermen. Het was heel bewerkelijk en veel complexer dan een doorsnee-serie of zelfs een film, want je hebt te maken met twaalf verschillende verhaallijnen.

Deadline heeft beleeft zijn première na Mooi! Weer De Leeuw. “Het zou onterecht zijn wanneer deze serie geen hit wordt“, besluit acteur Leon Voorberg.

Deadline is vanavond tussen 21.20 en 22.20 uur te zien op Nederland 1.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen