Sophie en Willy met ‘Groot Dictee der Straattaal’

Foto: KippaWat is het verschil tussen een pipa en een papi? En wie spit de takkie van de stratie? Vanuit de Cruise Terminal in Rotterdam presenteert BNN op zondag 17 februari voor de tweede keer het Groot Dictee der Nederlandse Straattaal. Onder begeleiding van Sophie Hilbrand en co-host Willy van The Opposites strij- den negen BN’ers om de titel ‘Straattaal Koning van 2008. In de uitzending speelt de ONM-cast een scène in straattaal en Robert ten Brink doet een speciale Lotto Weekend Miljonairs.

In navolging van Ali B draagt Willy van The Opposites dit jaar het straattaaldictee op geheel eigen wijze voor. Straattaal wordt gesproken en zelden geschreven. Bij het Groot Dictee gaat het daarom alleen om de vertaling van de slang naar het ABN.

Vorig jaar won hockeyster Fatima Moreira de Melo het Groot Dictee der Nederlandse Straattaal. Pianist Jan Vayne, schrijfster en columniste Susan Smit, MTV’s Dennis Weening, voormalig TMF-presentatrice en BNN-sollicitant Miljuschka Witzenhausen, BNN’s radiopresentator Coen Swijnenberg, Christopher Haddad van GTST, FNV-voorzitter Agnes Jongerius, zangeres en actrice Birgit Schuurman en strafpleiter Theo Hiddema gaan dit jaar de strijd met elkaar aan.

Naast het dictee spelen de BN-ers ook een quiz waarin hun kennis van de straattaal wederom op de proef wordt gesteld. Aan de hand van filmpjes wordt hen een aantal meerkeuzevragen voorgelegd. Wat betekent bijvoorbeeld ‘skeere sanka’ en waar is het veelgebruikte woord ‘dissen’ van afgeleid? De kijker ziet onder meer de ONM-cast die compleet in straattaal een vurige scène speelt en quizmaster Robert ten Brink in een wel heel bijzondere versie van Lotto Weekend Miljonairs.

Het Groot Dictee der Nederlandse Straattaal wordt geproduceerd door CCCP. De uitzending is op zondag 17 februari tussen 22.50 en 23.40 uur op Nederland 3.

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen