‘Voetbal verliest op nieuw tijdstip 300.000 kijkers’

René van Dammen, werkzaam bij de Stichting Kijk- en Luisteronderzoek, verwacht dat het plan van de Eredivisie CV om de samenvattingen van de duels op zondag naar 20.00 uur te verschuiven nadelige gevolgen heeft op de kijkcijfers. “Nu kijken er 2.1 miljoen mensen naar de voetbalsamenvattingen. Het gaan er 300.000 minder worden en dat is een voorzichtige berekening“, zegt René in het AD. “Acht uur is primetime, de concurrentie voor het voetbal is dan op zijn grootst.

René: “Ik verwacht niet dat de publieke omroep Boer zoekt vrouw naar een veel minder gunstig tijdstip verschuift. Helemaal niet als de rechten naar RTL of SBS gaan.

Volgens mediakenner Bert van der Veer is een verschuiving van het voetbal helemaal niet zo erg. “Wat werd er allemaal niet voorspeld toen RTL4 begin jaren ’90 de soap GTST van zeven uur naar acht uur durfde te verplaatsen? Duizenden kijkers zouden verloren gaan, maar het tegendeel bleek waar. Het verschuiven van de voetbalsa- menvattingen is géén nationale ramp. Ik verwacht ook geen aardverschuiving.

Een populair programma als Boer zoekt vrouw begint nu na het voetbal en zal ook dan na het voetbal beginnen. Op het tijdstip waar nu voetbal staat, zou je dan bijvoor- beeld Spoorloos kunnen zetten. Kun je ook met een bordje op schoot naar kijken.

Jan de Jong, mediadirecteur van de NOS, blijft bij zijn standpunt. “Het verplaatsen van de samenvattingen naar acht uur vind ik risicovol. Het voetbal is de afgelopen jaren al meer dan een miljoen kijkers kwijtgeraakt door de verhuizing naar andere zenders. Nu ga je ook nog eens verhuizen van tijdstip. Daar staan programma’s als Boer zoekt vrouw, Peter R. de Vries en 1 tegen 100 die erg goed bekeken worden. Ik verwacht dat een grote groep vrouwen en jeugdige kijkers zal afhaken.

8 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Jeweetzellyuffff
december 20, 2007 09:27

Het is trouwens onzin dat er kijkers zijn afgehaakt tijdens de verhuizing naar talpa.

Dat is bullshit. Want bij allleeee programmas in nederland kijken er minder mensen dan vroeger.

Er wodrt gewoon miinder tv gekeken dan vroeger. Vroeger had voetbal eredivisie rond de 3 mil en nu 2.

Maar bij de Cl kijken er ook minder dan vroeger, bij oranje ook.

Ook bij series en soaps (gtst, prison break.’ En idols enzow

Gast
Goochem
december 19, 2007 18:58

qoute: “En mensen die nu afhaken, ach die houden zo wie zo niet van voetbal! Dat zijn van die Oranje kijkers.”

Echte voetballiefhebbers hebben een premium kanaal een gaan dan van 14.00 tot 20.00 de live-wedstrijden kijken, gevolgd door de samenvattingen van alle wedstrijden. Daarna pakken ze ook nog effe een of twee voetbal talkshows mee tot een uurtje of 23.00. Gezellig voor de partner…

De KNVB wil zo graag dat we een premium kanaal nemen (voor 15 euro per maand) om zo hun inkomsten te verhogen en kijken daarbij naar landen als Spanje en Italië waar het succesvol is. Die landen zijn veel meer voetbalgek dan de nuchtere Nederlanders en eerdere pogingen betaalTV te slijten zijn mislukt. Waarom zou het nu dan opeens wel lukken?

Gast
Mirne
december 19, 2007 16:56

Voetbal kijken van 20:00 tot 21:30 zie ik niet zitten. Dan is je hele avond gelijk weg. Om 20:30 heb je nog lekker een lange avond voor de boeg. Jammer dat ze het voetbal vernielen.

Gast
Plons.
december 19, 2007 16:53

hmm dat zijn er 300.000 te weinig jammer genoeg

Gast
BB
december 19, 2007 16:28

Hahaha, René van Dammen. Visieloze knurft. En wat ik ook pijnlijk vind is dat in dit bericht weer net wordt gedaan alsof de man onpartijdig is. Hij is in dienst van de PO !!!! Dus, ja, in zijn ogen verliest alles wat niet op de PO wordt uitgezonden. Weet iemand waar dit bericht vandaan komt ?

Gast
Frank
december 19, 2007 16:06

Die van damme snapt niet hoe het werkt allemaal. Prime time programmering zal meeschuiven. De commerciele omroepen zullen hun grootste programma’s natuurlijk niet tegenover de samenvattingen van voetbal zetten. Zo dom zijn ze ook weer niet. Ben het niet vaak met Bert van de Veer eens, maar dit snapt ie wel inderdaad.

Gast
Kerstgevoel
december 19, 2007 14:07

Wat is dat nou voor achterlijk gedoe.
Nu al gaan berekenen hoeveel kijkers je verliest als dat gebeurd.
SBS6 denkniveau, oftewel debiel/achter/gestoord.

Gast
Melvin
december 19, 2007 12:21

Wat een onzin spreekt die De Jong van de NOS.
Ik was al jaren afgehaakt toen het nog bij de NOS werd uitgezonden. En niet om het voetbal zelf. Maar 19:00 uur was vaak te vroeg + dat toontje van “alleen wij kunnen dit” daar werd je niet goed van. En trouwens met de aanvang van 20:00 uur hoeven we ons ook niet meer te haasten naar huis, lekker naborrelen en eten na mijn eigen wedstrijd! Het is tenslotte weekend!

De kijkers zijn anders gaan kijken, er is veel meer voetbal op tv en er zijn meer zenders! En mensen die nu afhaken, ach die houden zo wie zo niet van voetbal! Dat zijn van die Oranje kijkers.
En de vrouwen die afhaken kunnen om 18:00 uur terecht bij het vrouwenvoetbal, of moeten ze dan in de keuken staan, haha. Alleen voor de aller jongsten wordt het, als ze goed opgevoed worden, wel wat laat. Alhoewel van 20:30 naar 21:00 uur valt ook wel weer mee, zegt mijn zoon. Hij ziet het wel zitten, hij wel!

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen