‘Voetbal verliest op nieuw tijdstip 300.000 kijkers’

René van Dammen, werkzaam bij de Stichting Kijk- en Luisteronderzoek, verwacht dat het plan van de Eredivisie CV om de samenvattingen van de duels op zondag naar 20.00 uur te verschuiven nadelige gevolgen heeft op de kijkcijfers. “Nu kijken er 2.1 miljoen mensen naar de voetbalsamenvattingen. Het gaan er 300.000 minder worden en dat is een voorzichtige berekening“, zegt René in het AD. “Acht uur is primetime, de concurrentie voor het voetbal is dan op zijn grootst.

René: “Ik verwacht niet dat de publieke omroep Boer zoekt vrouw naar een veel minder gunstig tijdstip verschuift. Helemaal niet als de rechten naar RTL of SBS gaan.

Volgens mediakenner Bert van der Veer is een verschuiving van het voetbal helemaal niet zo erg. “Wat werd er allemaal niet voorspeld toen RTL4 begin jaren ’90 de soap GTST van zeven uur naar acht uur durfde te verplaatsen? Duizenden kijkers zouden verloren gaan, maar het tegendeel bleek waar. Het verschuiven van de voetbalsa- menvattingen is géén nationale ramp. Ik verwacht ook geen aardverschuiving.

Een populair programma als Boer zoekt vrouw begint nu na het voetbal en zal ook dan na het voetbal beginnen. Op het tijdstip waar nu voetbal staat, zou je dan bijvoor- beeld Spoorloos kunnen zetten. Kun je ook met een bordje op schoot naar kijken.

Jan de Jong, mediadirecteur van de NOS, blijft bij zijn standpunt. “Het verplaatsen van de samenvattingen naar acht uur vind ik risicovol. Het voetbal is de afgelopen jaren al meer dan een miljoen kijkers kwijtgeraakt door de verhuizing naar andere zenders. Nu ga je ook nog eens verhuizen van tijdstip. Daar staan programma’s als Boer zoekt vrouw, Peter R. de Vries en 1 tegen 100 die erg goed bekeken worden. Ik verwacht dat een grote groep vrouwen en jeugdige kijkers zal afhaken.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen