RTL-directeur: ‘Natuurlijk willen we eredivisie houden’

Jaap Hofman, adjunctdirecteur televisie van RTL, wil de samenvattingen van het eredivisievoetbal graag behouden. Van- daag maakt Eredivisie CV het document met pakketten waarop mediabedrijven kunnen bieden openbaar. “Natuurlijk wil- len we het houden, maar alleen voor een redelijk bedrag. En lukt dat niet, lig ik daar niet wakker van“, zegt Jaap Hofman bij de VARA. Hij verklaart zich: “Tot het WK 2010 hebben we de uitwedstrijden van het Nederlands elftal, de Jupiler League en Jong Oranje.

En laten we eerlijk zijn“, zegt Jaap Hofman. “Niet alle wedstrijden zijn de moeite om live uit te zenden. Wij hadden bijvoorbeeld Helsingborg – Heerenveen voor de UEFA Cup. De heenwedstrijd was in 5-3 geëindigd, dus rekenden we op aardige kijkcijfers. Maar het werd een ‘Hebben we dáár The A-Team voor op de plank laten liggen?’.

Jan de Jong onderhandelt namens de NOS over sportrechten. “In de omringende landen zijn de samenvattingen, na commerciële omzwervingen, terug bij de publieke omroep. Wij als NOS willen dat ook, maar alleen voor een redelijk bedrag. Dat is 36 miljoen ábsoluut niet. John de Mol heeft het destijds wel betaald, omdat hij het voetbal als locomotief wilde voor zijn nieuwe zenden. Wij kunnen en willen niet door ons plafond heen. Bovendien hebben we met de Champions League tot 2009, het EK 2008 en de WK’s van 2010 en 2014 al een heel mooi voetbalpakket.

Lex Muller, chef sport van SBS, dat tot 2010 de thuiswedstrijden van het Nederlands elftal heeft, zegt: “De financiële grenzen zijn in dit landje al ver overschreden. Op termijn verwacht ik dat de clubs hun eigen rechten gaan exploiteren. Maar dat zal – vanwege een klein land en dus een kleine markt – niet in de buurt komen van de bedragen die daar betaald worden. Live voetbal achter de decoder is hooguit voor clubfanaten. Het grote publiek is meer geïnteresseerd in samenvattingen.

Wat RTL nu op zondagavond doet – vier à vijf wedstrijden in anderhalf uur – vind ik al te veel en te lang“, vertelt Lex Muller van concurrent SBS. “We merken allemaal dat de kijkcijfers voor voetbal teruglopen; voor de NOS met de Champions League, RTL met de eredivisiesamenvattingen en wij met het Nederlands elftal. Thuis tegen Luxemburg, de wedstrijd waarin het zich voor het EK kwalificeerde, hadden we 2.6 miljoen kijkers. Niet zo lang geleden scoorde Oranje altijd boven de 3 miljoen. Die cijfers geven aan dat de marktwaarde voor voetbal in zijn geheel dus terugloopt.

Ook andere sporten worden goed bekeken. Zo heeft de NOS contracten gesloten voor het schaatsen, wielrennen en andere olympische sporten. “Tennis is een ander verhaal“, vertelt Jan de Jong van NOS. “De Australian Open doen we middels ruime samenvattingen en de finales live. Aan Roland Garros besteden we ruimer aandacht, Wimbledon gaat via uitgebreide samenvattingen en van Davis Cup-tennis hebben we afscheid genomen. De prestaties van de Nederlanders nemen af, en tennis heeft qua programmering als nadeel dat de wedstrijdduur onvoorspelbaar is.

RTL zond de afgelopen jaren Wimbledon uit. “Met Michaëlla Krajicek op de baan van Wimbledon trekken we een miljoen kijkers“, vertelt Jaap Hofman. “Een dag later zitten we daar, met twee buitenlandse toppers, ver onder. Er moet een Nederlandse binding zijn, maar dat is niet genoeg. Zaalsporten scoren niet, en hockey – waar Nederland toch goed in presteert – ook niet. Het probeersel Euro Hockey League, met 12 camera’s gecoverd, heeft NET 5 40.000 kijkers opgeleverd…

Jaap Hofman: “Wat we willen, is een sport claimen, zoals SBS doet met darts en wij met de Formule 1, MotoGP en A1 GP. Naast de uitzendrechten hebben we een site en een glossy magazine van die rook- en oliesporten. Als we dus – bijvoorbeeld – de Tour de France zouden gaan uitzenden, zou ik al het wielrennen willen.

Terug naar het eredivisievoetbal. Deze maand beginnen de onderhandelingen. De drie concurrenten stellen vast dat er één belangrijke verandering is: John de Mol is van het toneel verdwenen. Maar er kunnen altijd nog mensen uit verrassende hoek meebieden. De Jong: “Dat kan altijd gebeuren.” Muller: “Maar hoe gaat die dat zonder zendgemachtigde bij de kijker brengen?” Jaap Hofman: “Via dvd’s op maandagochtend bij de Albert Heijn zal dat niet gaan lukken.” (Bron: VARA TV Magazine)

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen