RTL 4 wil Paul de Leeuw; SBS 6 wil Boer Zoekt Vrouw

Erland Galjaard van RTL 4 en Tina Nijkamp van SBS 6 zien de toekomst van hun tv-zenders vol vertrouwen tegemoet. Toch hebben de programmadirecteuren nog enkele wensen. “Ik zou Groeten uit de Rimboe willen hebben, voor RTL5“, vertelt Erland Galjaard in De Pers. “En Paul de Leeuw zou ik ook willen. Voor de rest hebben we iedereen die ertoe doet, wat mij betreft.” Tina Nijkamp zegt: “Voor SBS zou ik het liefst Boer zoekt vrouw willen hebben. En ik zou graag drama willen hebben.

Tina Nijkamp wil met SBS 6 de commerciële marktleider van Nederland worden. “Of het mogelijk is dat SBS6 groter wordt dan RTL4? Ja, dat kan, op de lange termijn.” Het is vrijwel onhaalbaar om RTL 4 in te halen, denkt Erland Galjaard echter. “Die kans is nihil. Daar zijn grote investeringen voor nodig. Zij zitten op hun top en wij hebben een minder jaar. En nog zitten we er fors boven.

Tina: “Nou, fors… In de zomer zijn we twee maanden de grootste geweest. Het is nog nooit zo dicht bij elkaar geweest. Vorige maand had RTL4 14.5 en wij 13.1.” Het gaat om de cijfers over een heel jaar, vindt Erland. “Wij hebben tot nu toe in december een aandeel van 16 procent, zij zitten op 10. Ik vind het fors.

Het blijft Tina’s droom om RTL 4 voorbij te streven. Erland: “Je kunt het niet vergelijken. Wij blijven het meetpunt. Alle grote sterren en de grootste programma’s zitten bij ons.” Tina: “Bij ons zijn alle sterren gelijk. Meetpunt, ik weet het niet.

Erland: “Onderweg naar Morgen is weg. We zijn de enige met een grote soap. Jullie kopiëren ons. So you wannabe a popstar is een kopie van Idols.” Tina: “Kopiëren is zo’n achterhaald begrip. Iedereen kopieert. Ik kan ook lullig doen en zeggen dat 4 in het Land een kopie is van Hart van Nederland.

Iedere keer komen ze met hetzelfde voorbeeld“, verweert Erland zich. “Zij kunnen maar één voorbeeld noemen. Andersom weet ik er wel tien.

Tina vindt alle programma’s die SBS 6 uitzendt leuk. “Het is precies mijn smaak. Niet dat ik denk: nu ga ik lekker programma’s maken voor mezelf. Mijn drijfveer is: zoveel mogelijk kijkers. SBS6 is echt. Voor de gewone Nederlander. We staan dicht bij de mensen. Als iedereen meeleeft met de verdwijning van Madeleine McCann, proberen we daar op in te spelen. Betrokken. Geen diepere lagen. Een programma als Expeditie Robinson zouden we niet uitzenden. We houden niet van spelletjes.

Erland: “Bij Tina zit SBS6 meer in het hart. Dat heb ik met Herman den Blijker. Toen ik programmadirecteur van RTL5 was, kende niemand die man. Hij wilde niet op tv, ik moest hem overtuigen. Bij Endemol wilden ze na één uitzending met hem stoppen. Ze vonden dat hij het niet snapte. Ik zei, hij snapt het wel.

Gezelligheid staat hoog in het vaandel bij SBS 6. Tina: “In de grote showprogramma’s houden we van licht en kleurtjes. Kleurtjes, hoe meer, hoe beter. Boer zoekt vrouw is een goed voorbeeld van wat bij deze tijd past. Terug naar dat echte, daar is behoefte aan.” Erland geeft toe: “Zij zijn wat volkser dan RTL4.

Bij televisie moet je kunnen wegdromen, vindt Erland. “Daar zouden ze bij de publieke omroep eens aan moeten denken. Ze beginnen nu met ons te concurreren voor deals en formats. Op vrijdagavond programmeert Nederland 3 puur amusement. Het begint door te slaan. Is dat waar een publieke omroep voor is bedoeld? Tijdens het Champions League-voetbal zenden ze zoveel reclame uit dat Johan Cruijff in de rust één minuut de tijd krijgt. En dan hoor ik minister Plasterk zeggen dat ze nog 50 miljoen euro extra moeten uittrekken voor drama-series.

Pauw & Witteman is de verrassing van dit jaar voor Erland. “Dat ze om elf uur ’s avonds nog zo’n groot publiek trekken. Soms wel een miljoen kijkers.” Tina: “De wereld draait door is voor mij de verrassing. Het begon heel laag. Eerst heette het nog TV3. Half acht tot half negen is een moeilijk tijdstip, dat weet iedereen in tv-land.

Erland kijkt tot slot met genoegen naar de door hem overgenomen Tien-producties. “Gooische Vrouwen. De Gouden Kooi komt waarschijnlijk in België, in Amerika is er een optie op genomen. Dat is ondernemerschap. Het scoort geweldig. Ik zou ermee doorgaan. Mensen praten erover. Niemand heeft het over Het Gesprek.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen