RTL 4 wil Paul de Leeuw; SBS 6 wil Boer Zoekt Vrouw

Geplaatst op za 22 dec 2007 om 15:23

Erland Galjaard van RTL 4 en Tina Nijkamp van SBS 6 zien de toekomst van hun tv-zenders vol vertrouwen tegemoet. Toch hebben de programmadirecteuren nog enkele wensen. “Ik zou Groeten uit de Rimboe willen hebben, voor RTL5“, vertelt Erland Galjaard in De Pers. “En Paul de Leeuw zou ik ook willen. Voor de rest hebben we iedereen die ertoe doet, wat mij betreft.” Tina Nijkamp zegt: “Voor SBS zou ik het liefst Boer zoekt vrouw willen hebben. En ik zou graag drama willen hebben.

Tina Nijkamp wil met SBS 6 de commerciële marktleider van Nederland worden. “Of het mogelijk is dat SBS6 groter wordt dan RTL4? Ja, dat kan, op de lange termijn.” Het is vrijwel onhaalbaar om RTL 4 in te halen, denkt Erland Galjaard echter. “Die kans is nihil. Daar zijn grote investeringen voor nodig. Zij zitten op hun top en wij hebben een minder jaar. En nog zitten we er fors boven.

Tina: “Nou, fors… In de zomer zijn we twee maanden de grootste geweest. Het is nog nooit zo dicht bij elkaar geweest. Vorige maand had RTL4 14.5 en wij 13.1.” Het gaat om de cijfers over een heel jaar, vindt Erland. “Wij hebben tot nu toe in december een aandeel van 16 procent, zij zitten op 10. Ik vind het fors.

Het blijft Tina’s droom om RTL 4 voorbij te streven. Erland: “Je kunt het niet vergelijken. Wij blijven het meetpunt. Alle grote sterren en de grootste programma’s zitten bij ons.” Tina: “Bij ons zijn alle sterren gelijk. Meetpunt, ik weet het niet.

Erland: “Onderweg naar Morgen is weg. We zijn de enige met een grote soap. Jullie kopiëren ons. So you wannabe a popstar is een kopie van Idols.” Tina: “Kopiëren is zo’n achterhaald begrip. Iedereen kopieert. Ik kan ook lullig doen en zeggen dat 4 in het Land een kopie is van Hart van Nederland.

Iedere keer komen ze met hetzelfde voorbeeld“, verweert Erland zich. “Zij kunnen maar één voorbeeld noemen. Andersom weet ik er wel tien.

Tina vindt alle programma’s die SBS 6 uitzendt leuk. “Het is precies mijn smaak. Niet dat ik denk: nu ga ik lekker programma’s maken voor mezelf. Mijn drijfveer is: zoveel mogelijk kijkers. SBS6 is echt. Voor de gewone Nederlander. We staan dicht bij de mensen. Als iedereen meeleeft met de verdwijning van Madeleine McCann, proberen we daar op in te spelen. Betrokken. Geen diepere lagen. Een programma als Expeditie Robinson zouden we niet uitzenden. We houden niet van spelletjes.

Erland: “Bij Tina zit SBS6 meer in het hart. Dat heb ik met Herman den Blijker. Toen ik programmadirecteur van RTL5 was, kende niemand die man. Hij wilde niet op tv, ik moest hem overtuigen. Bij Endemol wilden ze na één uitzending met hem stoppen. Ze vonden dat hij het niet snapte. Ik zei, hij snapt het wel.

Gezelligheid staat hoog in het vaandel bij SBS 6. Tina: “In de grote showprogramma’s houden we van licht en kleurtjes. Kleurtjes, hoe meer, hoe beter. Boer zoekt vrouw is een goed voorbeeld van wat bij deze tijd past. Terug naar dat echte, daar is behoefte aan.” Erland geeft toe: “Zij zijn wat volkser dan RTL4.

Bij televisie moet je kunnen wegdromen, vindt Erland. “Daar zouden ze bij de publieke omroep eens aan moeten denken. Ze beginnen nu met ons te concurreren voor deals en formats. Op vrijdagavond programmeert Nederland 3 puur amusement. Het begint door te slaan. Is dat waar een publieke omroep voor is bedoeld? Tijdens het Champions League-voetbal zenden ze zoveel reclame uit dat Johan Cruijff in de rust één minuut de tijd krijgt. En dan hoor ik minister Plasterk zeggen dat ze nog 50 miljoen euro extra moeten uittrekken voor drama-series.

Pauw & Witteman is de verrassing van dit jaar voor Erland. “Dat ze om elf uur ’s avonds nog zo’n groot publiek trekken. Soms wel een miljoen kijkers.” Tina: “De wereld draait door is voor mij de verrassing. Het begon heel laag. Eerst heette het nog TV3. Half acht tot half negen is een moeilijk tijdstip, dat weet iedereen in tv-land.

Erland kijkt tot slot met genoegen naar de door hem overgenomen Tien-producties. “Gooische Vrouwen. De Gouden Kooi komt waarschijnlijk in België, in Amerika is er een optie op genomen. Dat is ondernemerschap. Het scoort geweldig. Ik zou ermee doorgaan. Mensen praten erover. Niemand heeft het over Het Gesprek.
39 Reacties op “RTL 4 wil Paul de Leeuw; SBS 6 wil Boer Zoekt Vrouw”


 1. David

  Wel een beetje standaard-reactie van SBS inderdaad. Als ‘tegengas’ de standaard voorbeelden van “4 int Land is een kopie van HvN” en “in de zomer waren er 2 maanden beter bekeken”. 100% waar, dat zeker, maar SBS investeert in de zomer, RTL niet. Als je het dan dus puur over opbrengsten heb zitten ze bij RTL, ook in die maanden, waarschijnlijk nog beter. Iemand die de gemiddelde jaarcijfers toevallig heeft, tot nu toe?

  Verder: DGK gaat dus echt door zo te zien (en terecht met die cijfers), en ik zie SBS écht niet RTL4 inhalen. Zoals Galjaard al zegt, SBS zit (zat eigenlijk, laatste weken weer erg slecht) op zijn top, en RTL4 zit (zat, want laatste weken gaat het beter) in een dip. Wil SBS6 RTL4 met halfjaargemiddelden verslaan, moet er écht nog héél veel gebeuren.

 2. David

  Overigens zegt Tina Nijkamp ook in het interview:

  “Wij kijken alleen naar de kijkcijfers van de mensen tussen 20 en 49 jaar.”

  Maakt dus hopelijk een einde aan de discussie hier dat pro-RTL mensen “dit alleen zeggen om zo hun favoriete zender toch nog marktleider te laten zijn”. Nee, het is dus gewoon de waarheid. SBS kijkt op die manier naar de cijfers (wordt in dit citaat bevestigd), RTL kijkt óók op die manier. Hoeven we discussie niet meer te voeren hier dus;)

 3. Brandon

  De doelgroep 20-49 is toch de belangrijkste doelgroep? Daar mikken de meeste commerciële omroepen op.

  “Mijn drijfveer is: zoveel mogelijk kijkers. SBS6 is echt. Voor de gewone Nederlander. We staan dicht bij de mensen. Als iedereen meeleeft met de verdwijning van Madeleine McCann, proberen we daar op in te spelen. Betrokken. Geen diepere lagen. Een programma als Expeditie Robinson zouden we niet uitzenden. We houden niet van spelletjes.”

  zoveel mogelijk kijkers proberen te trekken, dat klopt. Maar om nou te zeggen dat het kwalitatief goed geproduceerde producties zijn… nee. Het mag wel wat meer gelikter en wat minder amateuristischer. Maar ja, het amusement staat nog steeds in de kinderschoenen bij SBS. Dat er geen diepere lagen in zitten dat wisten we allang, lang leve de hap-snaptelevisie.

  Enne, Expeditie Robinson was ooit van hun toch? Nu houden ze opeens niet meer van zulke spelletjes? Waarom hebben ze dan na ER Peking Express en nog meer soortgelijke programma’s uitgezonden op de zusterzender Net 5?
  En wie was nou de omroep met de meeste belspelletjes?

 4. mart

  Vind dat rtl toch echt de grootste programma’s heeft en kan me goed voorstellen dat ze groeten uit de rimboe willen hebben past perfect bij rtl.
  Jammer alleen dat ze doen alsof rtl alle grote shows heeft ik vind het personlijk erg weinig amusement. Hoop op een grote muziekshow of spelshow op de woensdag ofzo lekker in het midden van de werkweek ff genieten van een prachtige show

 5. mart

  Paul de leeuw mag van mij lekker bij de po blijven ze kunnen beter het contract van jensen verlengen want s’avonds nog ff jensen kijken voor de volgende werkdag, je kunt jensen gerust betitelen als het gezicht van rtl 5 als het stopt dan zullen ze een heleboel kijkers teleurstellen en dan maar hopen dat rtl5 stand houd als ook de gouden kooi ermee stopt

 6. mart

  of komt de reeks van the singing bee soms op een doordeweekse dag

 7. Bas v.d Kimme

  Nou laat Paul de Leeuw maar lekker bij de Vara want als het programma
  naar Rtl 4 gaat dan zal Rtl kennende het programma wel weer helemaal gaan veranderen en we hebben weer tich keer reclame.
  Dus laat maar lekker zoals het is het loopt goed nu.

 8. Gerrit

  GO! Erland Galjaard GO!

  dikke 3-0 voor RTL

 9. Arjan

  Leeft Jack Spijkerman eigenlijk nog? Kan iemand vertellen of hij nog op tv komt dit seizoen?

 10. Anoniem

  @ post 9, ja hij zou weer een nieuw programma maken, geheel anders dan kopspijkers/koppensnellers maar wel met cabaretiers… Ben benieuwd.

 11. //DESH\\

  Is dit een serieus gesprek?

 12. Ron

  Los daarvan is die Erland ook nog eens een mooie jongen.

 13. Maurits

  Ik denk dat RTL met Max Westerman en een leuke vrouwelijke tegenpool gaat komen op de late avond.. Als aanval op pauw en witteman.. Linda zou daar ideaal voor zijn maar of die dat wil?

 14. poppie

  Zegt Erland, het gaat om de cijfers van een heel jaar en dan noemt ie alleen decemer. Waarom vraag ik me af, omdat SBS inderdaad een stap dichterbij is gekomen?
  Verder heeft RTL ook veel programma’s van SBS gejat: Jong geleerd (Slimmer dan een kind) met Carlo en Irene, Heel Holland Helpt (Hart in Aktie). Ben het met Tina eens. alles is een kopie van elkaar.

  Tina is verantwoordelijk voor SBS 6, niet voor Net 5, SBS 6 wil geen spelletjes. Uiteraard past dat wel bij Net 5.
  Tina zegt wat ze wil er Erland reageert steeds. Zo is het ook met RTL 4. RTL 4 reageert, terwijl als marktleider zou die zender zijn eigen koers moeten varen.

  Erland doet een beetje verongelijkt, de publieke omroep zend te veel amusement uit, zoveel reclame en dan krijgen ze ook nog geld voor Drama… boehoe het is niet eerlijk. Erland kom op focus je op RTL 4 en niet op de rest.

 15. !#Michael#!

  Het is onzin dat SBS geen spelletjes zou willen! 1 Tegen 100, Miljoenenjacht zijn enkele die ze zeker wel zouden willen, even als Deal or NoDeal!

  Verder zouden ze tegen Wie is de Mol ook geen nee zeggen met 1.4mln kijkers! And so on.

  Verder vaart RTL4 z’n eigen koers! Ze hebben divers hoogstaant kwaliteitsdrama , GTST, GV, VV, van Speijk ect.

  Verder is RTL4 de trendsetter op t gebied van woon/lifestyle programma’s zeker met TV Makelaar, Bouwval Gezocht, In Holland Staat een Huis, Help mijn man is klusser.

  Kook/Realityprogramma’s van den Blijker. Spirituele programma’s als Char en er is zoveel meer. Talentenjachten Idols/X-factor/Popstars the rivals. Dans shows Dancing with the stars/DOI.

  Ze hebben mischien het laatste jaar weinig nieuwe trends gezet, maar de meeste programmas die nu overal lopen hebben hun oorsprong bij RTL4 of zijn afgeleid van hun programma’s!

 16. Henk

  het moddergooien is begonnen.

 17. Mister B

  Is hart van Nederland geen kopie van 5 in het land????

 18. Sandra

  post 9 Jack Spijkerman zou in Januari 2008 met een programma Blinde Vinken op tv komen. Want dit had hij in September bij Lotte Weekend miljonairs verteld. Echter ik weet niet of dat het programma nog op stapel staat, want ik heb het niet de dagschema’s zien gaan. Misschien is het overigens wél even goed, even geen Jack Spijkerman op tv. Want hij heeft zulke roerige jaren achter de rug.

 19. !#Michael#!

  Wat een gelikte opeding van IDOLS: LIVE :P Echt geweldig! En ook goed van ze dat ze Hans Klok in IDOLS: Back Stage zetten! Zo houd je de kijkers vast!

  Ben benieuwd naar de cijfers morgen? Welke nicht gaat er winnen?! Paul, Geer of Goor? :lol:

 20. kraan

  @19 michael, een “gelikte opeding” is voor Geer en Goor wel van toepassing :)

 21. Anoniem

  @kraan: Nou daar houdt Michael ook wel van, niet alleen Geer & Goor.

 22. New D

  ‘Is hart van Nederland geen kopie van 5 in het land????’

  Hart van nederland was er ook eerder dan 5 in het land destijds. Scheelt een half jaar met elkaar.

 23. Anoniem

  Paul de leeuw was vanavond erg goed!, met een lach en een traan, heel mooi kwamen ze met het idee om een dierbare in de boom te hanen als een kerstbal of ster! RESPECT!

 24. Anoniem

  Wel grappig, op Talpa was alles maar troep en waardeloos volgens velen, RTL koopt de failliete inboedel op en ineens spreken we hier over ‘hoogstaand drama’… héél merkwaardig… en verder zijn de opmerkingen van beide omroepmannetjes hierboven flauwekul… RTL kopieert veel meer dan SBS en wie dat niet doorheeft of ontkent heeft OF nog nooit naar RTL gekeken OF een te laag IQ om uberhaubt een mening te kunnen hebben, bijna alles wat RTL brengt is OF gekopieerd van de publieken OF een aangekocht buitenlandsformat dan wel vertaling van een buitenlands programma maar in 100% van de programma’s nooit te danken aan het creatieve brein van wie dan ook bij RTL…

  ALLE, ik herhaal, ALLE Nederlandse comedies die RTL ooit heeft gebracht waren vertalingen van Engelse comedies, op Flodder na en die mochten we dan ook 200 keer zien. Idols, Voetbalvrouwen, Mijn Vrouw/Jouw Vrouw, GTST, Monte Carlo enz enz enz is allemaal volledig uit het buitenland gehaald qua format, het is pronken met andermans veren en verkopen als je eigen creativiteit wat RTL doet en dan hebben we het nog niet eens over de programma’s die RTL van SBS heeft overgenomen (met Robert Ten Brink, Wendy van Dijk etc) dus zo slecht vindt RTL de programma’s van SBS blijkbaar niet als ze maar wat graag de mensen inclusief programma’s overneemt…

 25. Anoniem

  @!#Michael#!
  Vraag je je dat écht serieus nog af wie er gaat winnen qua kijkcijfers vanavond? Niet opgelet sinds de start van Idols aan het begin van het seizoen dat het ver onder de maat scoort en telkens minstens een half miljoen onder Paul de Leeuw scoort en regelmatig zelfs nog meer? Waarom zou dat vanavond ineens anders zijn….. We gaan morgenochtend weer smakelijk lachen om de treurige cijfers van Idols…

  en hier zullen mensen weer roepen dat het prachtige cijfers zijn (ookal scoren ze een miljoen lager dan gehoopt) en zal men roepen dat Paul alleen goed scoort omdat hij op Ned. 1 te zien is wat natuurlijk bullshit is want Paul scoorde evengoed toen hij nog met MWDL op Ned. 3 zat en bovendien, als Paul alleen scoort op Ned. 1 en omdat het ‘bejaardenTV’ is zoals hier op MC vaak wordt beweerd, waarom wil RTL4 hem dan zo graag en staan adverteerders in de rij voor de reclameblokken voor en na het programma van Paul??? Overigens heeft Paul al meerdere keren aangegeven dat hij gewoon zijn contract bij de Vara gaat verlengen en hij heeft natuurlijk Jack Spijkerman (Wie?) als grote voorbeeld om te zien wat er met je carriere gebeurt als je kiest voor een commercieel bestaan…

  Nee van mij mag het februari zijn, dan heeft RTL eindelijk het veel te lang voortslepende Idols afgesloten… al zit je dan met the Singing Bee… en daarmee bewijst RTL nog steeds niet begrepen te hebben wat ze fout doen… ze roepen dat ze Paul de Leeuw willen omdat hij met zijn programma goed scoort, gaan het op oudjaarsavond zelfs genadeloos proberen te kopieren (en maar zeggen dat ze nooit kopieren) door met een gelijksoortig programma te komen met de inmiddels volledig overbodige Gordon maar gaan dan toch het ene muziekprogramma (wat tegenvalt qua cijfers) opvolgen met het volgende muziekprogramma terwijl zij eigenlijk wel weten dat zo’n familieprogramma beter werkt en The Singin Bee klinkt heel origineel maar is wederom een kopie van andere formats en lijkt erg op bijv. De Notenclub en Het Gevoel van… en dat voor een omroep die anderen beschuldigd van schaamteloos kopieren…. The Singin Bee wordt hoe dan ook geen kijkcijferknaller misschien een korte opleving maar na 3 seizoenen zal RTL ontdekken dat ze twee seizoenen geleden er al mee had moeten stoppen…

 26. !#Michael#!

  @ Anonymous

  Paul is geen bejaarden TV en is naast een hit in 6+ ook mega succesvol onder de 20-49’ers. Enkele van de weinige Ned1 programma’s die het goed doet in de commerciele doelgroep.

 27. Anoniem

  Beter goed gejat dan slecht bedacht zeg ik altijd!.

  als een format succesvol is waarom zou je he tdan niet kopen en uitzenden :)

 28. kraan

  @23 anonymous, mee eens, mooie aflevering van de Leeuw. En wat een rete-spannende aflevering van Wallander. Neusje van de zalm wat betreft politie-thrillers. En een beetje te moeilijk en ingewikkeld voor de gemiddelde CO-kijker, laten we daar niet moeilijk over doen.

 29. dennis

  Idols!! Letterlijk door het ijs gezakt!! Jammer want de show zag er gelikt uit. Nu kan ik goed begrijpen waarom rtl graag paul de leeuw wilt hebben, die haalt 2x zoveel kijkers als idols.

 30. Jeroen

  Who Will save RTL?
  Idols zag er echt goed uit! Als van ouds

 31. Anoniem

  Ja daar schakelen we ook echt voor in voor IDOLS “het zag er gelikt uit……”
  Lekker belangrijk!

 32. Anoniem

  idols had duidelijk last van het ijs.
  Denk dat idols vandaag wel meer kijkers heeft dat mensen ook denken die kijken we wel in de herhalling.

 33. Anoniem

  geen problemen voor IDOLS. De Finale schaatsen trekt amper een miljoen mensen…oeiiii. Alleen de uitslag van een half uurtje trok meer kijkers.
  Idols volgende week weer 1,3 miljoen kijkers

 34. Anoniem

  2.028.000 kijkers voor Paul de Leeuw en slechts 957.000 kijkers voor Idols en wat natuurlijk pijn doet bij de RTL fans is die 993.000 kijkers kijkers voor het schaatsen op SBS en dat Idols pas op de 15e plaats staat in de Top 25, ook de uitslag van Idols boeide maar een miljoen mensen en voor de uitslag van het schaatsen gingen 1.457.000 kijkers er even voor zitten…

  Mensen durf nou gewoon toe te geven dat dat format OP is en ga niet iedere week weer allerlei redenen bedenken waarom het zo laag is ‘maar volgende week dan is het beter’, nu zou het weer de finale van het schaatsen zijn, waar Paul de Leeuw geen enkel probleem mee had en zelfs nog hoger dan normaal scoorde. Idols 4 is een flop, en 957.000 kijkers voor iets waarvan men had gerekend op het dubbele IS en BLIJFT een flop wat voor reden je ook bedenkt en hoe geweldig het ook volgende week zal scoren… volgende week is er weer een reden waarom er niet gekeken is…

 35. Talpafan.nl

  @ Brandon, Tina heeft het over SBS 6 dat daar geen Expeditie Robinson op komt. Net 5 heeft weer een andere zendercoordinator.

  ER pas volgens haar niet op SBS 6. Dat wil niet zeggen dat het niet op Net 5 of Veronica past.

 36. michel

  dat klopt ja! hoop dar expeditie robinson ook weer terug gaat naar net5 want vind het daat toch beter passen dan op rtl5

 37. Hees

  Waarom doet Erland zo naar tegen Tina? Kijk naar je eigen successen Erland (als je die al hebt) ipv te wijzen naar het “kleine” SBS die alles van RTL zou kopieeren. Als ze echt zo klein zijn, waar maak je je dan druk om? Ook een feit die niemand nog is opgevallen: RTL heeft voor het eerst al 2 maanden geen persbericht eruit gedaan met de maandresultaten… Misschien omdat oktober en november zo vreselijk tegenvielen Erland?

 38. be

  toe maar alles naar de comercieelen Ik vind het heerlijk een uur kijken zonder die irritante reclame .anders krijg je 15min paul en 10 min reclame dan duurt zo”n programma 2 uur Alles wat naar de comercieelen gaat word verziekt door de reclame.Geld telt daar alleen maar de rest is bijzaak

 39. Tetje

  Tja de commercieele blik he? Maar ze hebben volgens zeggen totaal geen last van tunnelvisie en oogklepjes. OEhoe..wakker worden!!
  het concept Idols is op. Je kan het nog 100x zeggen maar er moeten nog iets uitgeperst worden geloof ik. En BB en GK ook maar gelijk bij het grof vuil. Hoezo oogklepjes?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.