Paul de Leeuw: ‘Nederland 1 en 2 hopeloos verouderd’

Paul de Leeuw vindt dat de publieke tv- zenders Nederland 1 en Nederland 2 een “hopeloos verouderd kijkersprofiel” hebben. Ook spreekt hij van “een achterhaalde programmering“. “Om half negen consumentennieuws à la Radar. Dat kan toch niet meer?“, zegt Paul in het AD. “Het scoort misschien goed, maar je moet op dat tijdstip groot, gedurfd amusement brengen. Dat zit er behalve Mooi! Weer De Leeuw niet in.” Hij kijkt graag naar RTL 7. “Een heel verschil met de publieke omroep.

Ik kijk graag naar RTL7, het CNN van de Nederlandse tv. Non-stop nieuws. Een heel verschil met de publieke omroep. Daar komen items van het Acht Uur Journaal integraal in de tien uur-uitzending terug. Gewoon luiheid en publieke bureaucratie.

Paul de Leeuw maakt het best bekeken programma van de zaterdagavond. De populaire presentator is er blij mee, al is hij weinig verrast. “Het verbaast me niet dat ik op de zaterdagavond weer van iedereen win. Van de vorige Idols-serie verloren we tijdens de auditieronden nog, maar de X Factor versloegen we vanaf het begin. Met Idols 4 gebeurt hetzelfde. Mensen zijn uitgekeken op audities en talentenjachten.

Het succes van Ranking the Stars kwam wel onverwacht, zegt Paul. “Dat had ik nooit verwacht. Het bleek een ontzettend leuke club mannen. De grootste verrassing vond ik Filemon Wesselink. Ik kende hem nauwelijks, maar heb BNN gezegd dat ik graag een programma met hem wil presenteren. Ontzettend leuke jongen.

Paul is niet teleurgesteld dat hij de Televizier-Ring niet gewonnen heeft. “Echt niet! Ik had m’n redactie al gewaarschuwd: reken er niet op. Toch was het een nek-aan-nek-race met De Wereld Draait Door. Natuurlijk had ik liever de ring gehad dan die andere prijs, maar ik vond het niet erg. Daarbij: ik heb veel gewonnen dit jaar. Ik moet ergens voor kunnen blijven vechten.

Wel won hij de titel Omroepman van het Jaar. “Voor mij heeft een prijs uit de tv-wereld meer waarde dan een kijkersprijs als de Televizier Ring. Ik ben een vakidioot. Heb graag dat het publiek mij leuk vindt, maar verder gaat het niet. Kijkers die menen dat ik succes heb ‘omdat zij voor de buis zitten’ hebben ongelijk. Ik zeg toch niet tegen mijn bakker: je hebt succes omdat ik je brood koop. Nee, zijn brood is goed.

Paul zou Filemon Wesselink een tv-prijs gunnen. “Hij was voor Try before you die bij een bevalling. Opwindende tv. Of Herman de Blijker, volkomen zichzelf. Bij de dames wint Annet Malherbe voor haar rol in Gooische Vrouwen. Een fascinerend programma, waarin fictie en werkelijkheid door elkaar liepen. Dood, scheidingen. Je voelde de liefde en wanhoop aan het zinderende spel.

Dit Was Het Nieuws is Pauls favoriete programma. “Moet ik erg om lachen. Wat er van het scherm mag? De tendens dat alles snel moet. Geen research. Zoveel opklopperij, vooral bij de showbizzrubrieken. Ook weg: de EO met types als Arie Boomsma, van wie je dan denkt: ‘Ze geloven in God, dus ze hebben werk’.

Paul wil niet antwoorden op de vraag welke presentator volgens hem z’n langste tijd gehad heeft. “Nee, geen namen. Wel vraag ik me af of sommigen nooit denken: ‘Waar ben ik mee bezig?’ Zo’n Myrna Goossen bij Aperitivo bijvoorbeeld.

Bij de start van Talpa werd Paul gepolst. “Toen Talpa zich meldde heb ik nee gezegd. M’n contract bij de VARA loopt pas in april af – afspraken kom je na. Stijlloos, voetbaltrainers die vertrekken omdat ze denken elders een Europa Cup te winnen. Ik leer mijn kinderen dat je niet kunt weglopen als je iets afspreekt.

Paul weet nog niet zeker of hij bij de VARA blijft. “Ik denk het wel, mijn hart ligt bij de publieke zenders. Maar we gaan nog onderhandelen. Ik hoor dikwijls dat ik élk programma zou kunnen maken. Geloof ik niet. En da’s maar goed ook. Natuurlijk wil ik vernieuwen, maar ik ben nu vooral blij dat het goed gaat.

Paul heeft weer alle tijd voor Mooi! Weer De Leeuw. “Dat is genieten. Ik geef toe: dat programma is soms een invuloefening, maar ik zou gek zijn om er nu mee te stoppen. Het scoort geweldig en is voor mij één grote speeltuin.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen