Paul de Leeuw: ‘Nederland 1 en 2 hopeloos verouderd’

Geplaatst op za 22 dec 2007 om 14:49

Paul de Leeuw vindt dat de publieke tv- zenders Nederland 1 en Nederland 2 een “hopeloos verouderd kijkersprofiel” hebben. Ook spreekt hij van “een achterhaalde programmering“. “Om half negen consumentennieuws à la Radar. Dat kan toch niet meer?“, zegt Paul in het AD. “Het scoort misschien goed, maar je moet op dat tijdstip groot, gedurfd amusement brengen. Dat zit er behalve Mooi! Weer De Leeuw niet in.” Hij kijkt graag naar RTL 7. “Een heel verschil met de publieke omroep.

Ik kijk graag naar RTL7, het CNN van de Nederlandse tv. Non-stop nieuws. Een heel verschil met de publieke omroep. Daar komen items van het Acht Uur Journaal integraal in de tien uur-uitzending terug. Gewoon luiheid en publieke bureaucratie.

Paul de Leeuw maakt het best bekeken programma van de zaterdagavond. De populaire presentator is er blij mee, al is hij weinig verrast. “Het verbaast me niet dat ik op de zaterdagavond weer van iedereen win. Van de vorige Idols-serie verloren we tijdens de auditieronden nog, maar de X Factor versloegen we vanaf het begin. Met Idols 4 gebeurt hetzelfde. Mensen zijn uitgekeken op audities en talentenjachten.

Het succes van Ranking the Stars kwam wel onverwacht, zegt Paul. “Dat had ik nooit verwacht. Het bleek een ontzettend leuke club mannen. De grootste verrassing vond ik Filemon Wesselink. Ik kende hem nauwelijks, maar heb BNN gezegd dat ik graag een programma met hem wil presenteren. Ontzettend leuke jongen.

Paul is niet teleurgesteld dat hij de Televizier-Ring niet gewonnen heeft. “Echt niet! Ik had m’n redactie al gewaarschuwd: reken er niet op. Toch was het een nek-aan-nek-race met De Wereld Draait Door. Natuurlijk had ik liever de ring gehad dan die andere prijs, maar ik vond het niet erg. Daarbij: ik heb veel gewonnen dit jaar. Ik moet ergens voor kunnen blijven vechten.

Wel won hij de titel Omroepman van het Jaar. “Voor mij heeft een prijs uit de tv-wereld meer waarde dan een kijkersprijs als de Televizier Ring. Ik ben een vakidioot. Heb graag dat het publiek mij leuk vindt, maar verder gaat het niet. Kijkers die menen dat ik succes heb ‘omdat zij voor de buis zitten’ hebben ongelijk. Ik zeg toch niet tegen mijn bakker: je hebt succes omdat ik je brood koop. Nee, zijn brood is goed.

Paul zou Filemon Wesselink een tv-prijs gunnen. “Hij was voor Try before you die bij een bevalling. Opwindende tv. Of Herman de Blijker, volkomen zichzelf. Bij de dames wint Annet Malherbe voor haar rol in Gooische Vrouwen. Een fascinerend programma, waarin fictie en werkelijkheid door elkaar liepen. Dood, scheidingen. Je voelde de liefde en wanhoop aan het zinderende spel.

Dit Was Het Nieuws is Pauls favoriete programma. “Moet ik erg om lachen. Wat er van het scherm mag? De tendens dat alles snel moet. Geen research. Zoveel opklopperij, vooral bij de showbizzrubrieken. Ook weg: de EO met types als Arie Boomsma, van wie je dan denkt: ‘Ze geloven in God, dus ze hebben werk’.

Paul wil niet antwoorden op de vraag welke presentator volgens hem z’n langste tijd gehad heeft. “Nee, geen namen. Wel vraag ik me af of sommigen nooit denken: ‘Waar ben ik mee bezig?’ Zo’n Myrna Goossen bij Aperitivo bijvoorbeeld.

Bij de start van Talpa werd Paul gepolst. “Toen Talpa zich meldde heb ik nee gezegd. M’n contract bij de VARA loopt pas in april af – afspraken kom je na. Stijlloos, voetbaltrainers die vertrekken omdat ze denken elders een Europa Cup te winnen. Ik leer mijn kinderen dat je niet kunt weglopen als je iets afspreekt.

Paul weet nog niet zeker of hij bij de VARA blijft. “Ik denk het wel, mijn hart ligt bij de publieke zenders. Maar we gaan nog onderhandelen. Ik hoor dikwijls dat ik élk programma zou kunnen maken. Geloof ik niet. En da’s maar goed ook. Natuurlijk wil ik vernieuwen, maar ik ben nu vooral blij dat het goed gaat.

Paul heeft weer alle tijd voor Mooi! Weer De Leeuw. “Dat is genieten. Ik geef toe: dat programma is soms een invuloefening, maar ik zou gek zijn om er nu mee te stoppen. Het scoort geweldig en is voor mij één grote speeltuin.
21 Reacties op “Paul de Leeuw: ‘Nederland 1 en 2 hopeloos verouderd’”


 1. drama queen

  paul durf nog al wat te zeggen

 2. Albert

  Mooi! Weer De Leeuw is een te lang lopend Nederland 1 programma in de achterhaalde programmering van deze zender. ‘Het scoort misschien goed, maar….’.

 3. Brian

  Hij heeft gelijk wel gelijk. Van de publieke zenders kijk ik nooit naar Ned 1 en 2, er is gewoon niks dat mij trekt. Ned 3 wel, die zijn goed bezig. En RTL 7 is inderdaad goede televisie overdag. Als ze slim zijn bij RTL maken ze van RTl 7 de nieuws- en sportzender en doeken ze RTL 8 op.

 4. David

  Volgens mij ís RTL7 al een nieuws- en sportzender. Alleen zouden ze nog wat meer sporten moeten hebben, voor ’s avonds. Maar RTL7 vind ik op dit moment de best geprofileerde zender van heel RTL.

  Van RTL8 zouden ze, als ze het willen aanhouden, echt die hier al eens genoemde ‘herhaalzender’ moeten maken met écht oudere series enzo. Nederlandse series als Westenwind, Vrouwenvleugel en Spijkerhoek. Maar ook comedy’s als Sam Sam, Niemand de deur uit etc. Aangevuld met amerikaanse series zoals Full House, Knightrider, etc etc. Volgens mij valt daar meer mee te halen dan met wat ze nu doen.

 5. Brian

  @David: Ik bedoel natuurlijk dat ál het sport van RTL naar 7 moet, dus ook Eredivisie. En je suggestie van RTL 8 is op zich goed, maar noem het dan iets van RTL Classics ofzo.

 6. Frits

  “Paul de Leeuw vindt dat de publieke tv- zenders Nederland 1 en Nederland 2 een “hopeloos verouderd kijkersprofiel” hebben”

  Ik heb PdL zelden op een zinnige opmerking kunnen betrappen, maar hier heeft ie natuurlijk gewoon meer dan een punt. Het is inderdaad te oubollig en te genant voor woorden dat op prime-time miljoenen hopeloze figuren naar een programma als Radar zitten te turen om te zien welk kroketje ons aller Antoinette het lekkerst vindt. Deze “terug in de tijd” programmering, toen het volk nog achterlijk was en alles voorgekauwd wilde hebben, kan echt niet meer anno 2007.

 7. Anoniem

  Ik vind dat sommige programma’s van NL 1 niet verouderd zijn, zijn er wel weinig namelijk: Paul de Leeuw en Wie is… de Mol

 8. kraan

  Frits, je vergeet het “sjonnie en anita”-imago en “trek eens aan mijn vinger dan laat ik een wind”-niveau van het grootste gros CO-zenders te vermelden.

 9. tosti

  Ik zou graag Paul bij RTL zien.

 10. Anoniem

  Paul de Leeuw solliciteert dus bij de commercielen. :)

 11. Theo's teeveetalk

  Ik ben blij dat Paul de Leeuw ook zo af en toe op TTVT komt. ;)

 12. Anoniem

  Nu met die beperking op de salarissen van presentatoren en dj’s bij de PO zal de keuze om naar RTL over te stappen toch wel makkelijker worden voor Paul

 13. Anoniem

  Paul blijft niet voor die bijna 2 ton bij de vara als die bedragen volgend jaar actief worden.
  Denk dat hij dan de eerst is die daarom dan weg gaat.
  RTL lijkt nog steeds de beste optie.
  SBS wil hem geloof ik ook niet echt ze hebben nance en joling al die alles doen..

 14. Anoniem

  2 ton bij de VARA? Ja op papier wel. Maar studio Cé verhuren voor je shows en daarmee medeproducent zijn zal het totaal brengen op een half miljoen per jaar.

 15. kraan

  de CO-addepten die Paul de Leeuw nu af- en doorzagen zijn straks, mocht hij naar de CO gaan, ineens zijn grootste fans. Slappe knieën en weinig ruggegraat noemt men dat ook wel.

 16. KJ

  Paul de Leeuw is wel iemand die, afgezien van 1 jaar NCRV, altijd bij de VARA heeft gewerkt. Hij is natuurlijk ook behoorlijk rood. Ik denk dat hij heel goed zal afwegen of hij niet een tweede Jack Spijkerman wordt. Accepteert het publiek hem wel bij de CO. Waar is Jack Spijkerman eigenlijk? Komt die ooit nog terug?

 17. gv

  Radar, kassa, opgelichicht, de leugen regeert, etc. zijn juist wel goede programma’s op die tijdstippen.
  Ik wil die de Leeuw met zijn half debiele oliebolkop en nog debielere teksten en show, helemaal niet zien, nooit, maar de hier eerstgenoemde programma’s wel !!

 18. Johan B.

  Ook weg: de EO met types als Arie Boomsma, van wie je dan denkt: ‘Ze geloven in God, dus ze hebben werk’.” aldus Paul de Leeuw. Ach ja, tuurlijk joh, altijd afgeven op je eigen gereformeerde afkomst. Moeilijk om dan respekt te tonen voor het geloof van anderen. Wat dat betreft misschien, Paul, toch nog een voorbeeld nemen aan Jan Wolkers. Die, ondanks dat hij niet meer geloofde, toch regelmatig in de Oude Statenvertaling (de Bijbel) las. Dit vanwege de mooie schrijfwijze. Althans dat waren zijn woorden.

 19. Frits

  “de CO-addepten die Paul de Leeuw nu af- en doorzagen zijn straks, mocht hij naar de CO gaan, ineens zijn grootste fans. Slappe knieën en weinig ruggegraat noemt men dat ook wel.”

  Gelukkig hebben PO-fanbois weinig last van slappe knieën en zullen zij hun aller Paultje het echt niet kwalijk nemen als tie 3 knopjes verder op de afstandsbediening te zien is, of wel Jack. :lol:

 20. Rem

  Ik vind paul perfect bij RTL4 passen
  waaroom rtl 4 is een familie zender. En mooi weer de leeuw past daar perfect mee!
  Het zou voor rtl Perfect uitkomen als ze hun zwakke vrijdag avond bij rtl 4 opvullen met paul de leeuw(mooi weer de leeuw)
  Ik vind paul perfect bij RTL4 passen.
  Maar ik denk(weet bijna wel zeker) dat niet iedereen dat kan waarderen.
  Jack spijkerman is een goed voorbeeld mischien..
  alleen voor het geld zou hij het zoiezo kunnen doen. Bij rtl kan die zeker het dubbele betaalt krijgen.
  RTL heeft denk ik veel over voor zon publiekstrekker als Paul.
  Met Paul bij RTL. Dan kan rtl NIET meer kapot!!

 21. KJ

  RTL niet meer kapot. Nou als ze Paul een late night programma met Linda aanbieden dan heel, heel misschien komt hij in de verleiding voor RTL. Ook zegt Paul zelf al dat hij denkt bij de VARA te blijven, maar je weet nooit. Nu snel een deal. dan heb ook niet met de Balkenende norm te maken.
  Qua marktaandelen heeft een overstap van Paul naar RTL niet zo heel veel impact. Immers als ik de kijkcijfers bekijk is format Idols en Dancing with the Stars hard aan vervanging toe. Trouwens Mooi weer de Leeuw met reclame er tussendoor. Ik denk dat dan veel van het programma verloren gaat. Plus acceptatie kijkers Paul bij RTL, ik weet het niet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.