De Prins en Het Meisje: ‘Ode aan Friso en Mabel’

Geplaatst op zo 23 dec 2007 om 11:52

De tweedelige VPRO miniserie De Prins en Het Meisje gaat over de liefde tussen Mabel Wisse Smit en prins Friso van Oranje. Een liefde die, nog voor ze echt bestaat, op de proef wordt gesteld door de eisen van de buitenwereld. “Friso is, zoals ik hem speel, eigenlijk alleen heel onhandig. Zeker niet slecht“, zegt acteur Fedja van Huêt. Actrice Halina Reijn is Mabel: “Het is zelfs een ode aan Friso en Mabel. Ze komen er goed vanaf. Als het over mij ging, zou ik met dit resultaat best blij zijn geweest.

De gebeurtenissen in De Prins en Het Meisje spelen zich af rond de maand juni 2003. Het onderzoek naar de antecedenten van Mabel is in volle gang, onder meer naar haar vriendschappen met mannen als top-crimineel Klaas Bruinsma en Bosnische politicus Mohammed Sacirbey, die in Amerika gevangen zit op verdenking van het vergokken van ontwikkelingsgeld. In die periode heeft minister-president Balkenende een viertal gesprekken met Friso en Mabel en wordt de druk op het paar om de waarheid te vertellen steeds groter. Tot ze tenslotte zelf niet meer goed weten wat de waarheid is en ze van de ene onzekerheid in de andere terechtkomen.

De Prins en Het meisje is recent op het Nederlands Film Festival 2007 bekroond met het Gouden Kalf in de categorie Beste televisiedrama. Tevens ontvingen Fedja van Huêt en Halina Reijn de speciale juryprijs voor hun rollen als Prins Friso en Mabel.
12 Reacties op “De Prins en Het Meisje: ‘Ode aan Friso en Mabel’”


 1. drama queen

  een voorstukje gezien
  lijkt mij wel een leuke docu

 2. Maurits

  Eigenlijk belachelijk dat je over deze twee figuren een drama gaat maken. Ze zijn publiekelijk maar zon gissing naar de waarheid vind ik volstrekt belachelijk. Of ze nu wel of niet verliefd zijn laat hun. Briljant geacteerd, mooi in elkaar maar had het leuker gevonden als het over de liefde van Linda en Maikel ging dan Mabel en Friso

 3. R.vG

  Ik heb gekeken en vond het fantastisch, maar ja met acteurs die het neusje van de zalm van het Nederlandse toneel, film en televisie is dat ook niet zo gek

 4. richard

  wanneer komt deel 2?

 5. willem alexander

  snappen ze het nog niet ?..

 6. yossarian

  Ik vond het niet geweldig, maar wel reuzenaardig, maar niet geweldig. Fedja van Huet (of zo) was geweldig als Friso. Halina Reijn was ook goed, maar zij heeft de pech totaal niet op de echte Mabel te lijken.

  Pikant details was dat Balkenende gespeeld werd door de broer van Wouter Bos. Ik vond de broer van Wouter Bos niet geweldig, omdat hij Balkenende net iets teveel als een karikatuur neerzette.

 7. Haje

  Wie kan zeggen wanneer deel twee komt

 8. Haje

  Wie kan zeggen wanneer deel twee komt

 9. Marie

  Deel 2 is zondag 30 dec 20.15 ned2

 10. Michiel

  Ik heb de eerste aflevering net via uitzending gemist gekeken en ik ben super enthousiast.
  Vooral Fedja van Huêt zet in het eerste deel een ijzersterke Friso van Oranje neer.

 11. Jet

  Die Fedje van Huêt is een lekker ding zeg… en speelt ook erg goed!
  Kan er geen genoeg van krijgen en ik kan ook niet wachten tot morgen voor deel 2!!!

 12. Jet

  ik bedoel natuurlijk fedja van huêt… sorry lekkertje ;-)
  maar je blijft heel goed!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.