De Prins en Het Meisje: ‘Ode aan Friso en Mabel’

De tweedelige VPRO miniserie De Prins en Het Meisje gaat over de liefde tussen Mabel Wisse Smit en prins Friso van Oranje. Een liefde die, nog voor ze echt bestaat, op de proef wordt gesteld door de eisen van de buitenwereld. “Friso is, zoals ik hem speel, eigenlijk alleen heel onhandig. Zeker niet slecht“, zegt acteur Fedja van Huêt. Actrice Halina Reijn is Mabel: “Het is zelfs een ode aan Friso en Mabel. Ze komen er goed vanaf. Als het over mij ging, zou ik met dit resultaat best blij zijn geweest.

De gebeurtenissen in De Prins en Het Meisje spelen zich af rond de maand juni 2003. Het onderzoek naar de antecedenten van Mabel is in volle gang, onder meer naar haar vriendschappen met mannen als top-crimineel Klaas Bruinsma en Bosnische politicus Mohammed Sacirbey, die in Amerika gevangen zit op verdenking van het vergokken van ontwikkelingsgeld. In die periode heeft minister-president Balkenende een viertal gesprekken met Friso en Mabel en wordt de druk op het paar om de waarheid te vertellen steeds groter. Tot ze tenslotte zelf niet meer goed weten wat de waarheid is en ze van de ene onzekerheid in de andere terechtkomen.

De Prins en Het meisje is recent op het Nederlands Film Festival 2007 bekroond met het Gouden Kalf in de categorie Beste televisiedrama. Tevens ontvingen Fedja van Huêt en Halina Reijn de speciale juryprijs voor hun rollen als Prins Friso en Mabel.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen