Mediadirecteur Ton Verlind vertrekt bij KRO

Mediadirecteur Ton Verlind (57) heeft besloten per 1 januari 2008 de KRO te verlaten. Dat meldt een woordvoerder van de omroep vandaag. Verlind zag voor zichzelf niet genoeg mogelijkheden goed te functioneren in de nieuwe topstructuur, waarbij bestuur en toezicht gesplitst is. Ton Verlind was sinds 1995 mediadirecteur KRO. “De KRO is toe aan nieuwe uitdagingen onder een nieuwe directie en die uitdagingen zoek ik ook voor mezelf, zij het dan nu buiten de KRO“, vertelt Verlind.

In 2006 heeft de KRO besloten, bestuur en toezicht te splitsen. “De situatie waarbij de voorzitter van de directie óók voorzitter was van het bestuur en de ledenraad (het hoogste orgaan bij de vereniging KRO) past niet meer in de huidige tijd“, aldus een zegsman. “Toezicht en bestuur is nu gesplitst: er is een directie die ook bestuurlijke taken krijgt, en een Raad van Toezicht, die toezicht houdt op het te voeren beleid.

Koen Becking is per 1 november aangesteld als nieuwe directievoorzitter. Naast hem komen er nog twee directieleden, één voor mediabeleid en één voor bedrijfsvoering. De Raad van Toezicht heeft een eigen (parttime) voorzitter. Deze functie wordt voorlopig waargenomen door Frans Slangen, die per 1 maart 2008 met pensioen gaat. De KRO gaat nu op zoek naar nieuwe kandidaten voor de twee directievacatures.

De Raad van Toezicht van de KRO zegt het vertek van Verlind te betreuren en had graag gebruik gemaakt van zijn jarenlange ervaring en inzichten. “Ton Verlind heeft zeer grote verdiensten gehad voor de KRO in de twaalf jaar dat hij mediadirecteur was. Hij is er mede verantwoordelijk voor dat de KRO een sterke speler werd en bleef in het publieke bestel. Zo profileerde hij de KRO met diverse campagnes, waarvan de Madonnacampagne in 2000 de opvallendste was.

Ton Verlind: “Ik heb twaalf jaar lang als directeur media met veel plezier inhoudelijk leiding gegeven aan de KRO. Mede dankzij de inzet van het bedrijf is er veel tot stand gebracht. In de achterliggende periode heb ik vooral het belang van innovatie benadrukt, nieuwe wegen bewandeld en de mensen in mijn omgeving gestimuleerd om onorthodoxe stappen te zetten. Dat geldt ook voor mijzelf. Wil je vooruit komen, dan moet je bewegen. De KRO is toe aan nieuwe uitdagingen onder een nieuwe directie en die uitdagingen zoek ik ook voor mezelf, zij het dan nu buiten de KRO.

Op zijn weblog vertelt Ton Verlind uitgebreid over zijn besluit. “Ik heb mijn huidige functie de afgelopen jaren op mijn manier kunnen invullen met een eigen stijl van opereren. In die functie gaf ik niet alleen inhoudelijk leiding, maar ook aan het bedrijf. Binnen de nieuwe statutaire directie gaat de leiding van het bedrijf over naar de voorzitter van de directie. Dat betekent een cruciale verandering in de positie van de nieuwe mediadirecteur, vertelt de 57-jarige Verlind. “Binnen deze nieuwe configuratie zal ik niet op dezelfde manier kunnen opereren als de afgelopen jaren en dat heeft de twijfel doen groeien over de vraag of ik zou moeten doorgaan. Ik houd niet van halve beslissingen en grijstinten. Je gaat er voluit voor of niet. Bij twijfel niet oversteken. Om die reden heb ik besloten niet beschikbaar te zijn.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen