Jeroen Willems: ‘Soms gedroeg ik me als diva’

Monic Hendrickx en Jeroen Willems spelen de hoofdrollen in de nieuwe serie Stellenbosch, een zevendelig familiedrama en liefdesverhaal, spelend tegen de achtergrond van het Zuid-Afrika na de apartheid. Stellenbosch vertelt de geschiedenis van de Nederlandse familie Keppel, die zich in de jaren vijftig vestigde op het landgoed Arkadia om wijn te verbouwen, maar door de econo- mische boycot gedwongen werd terug te keren naar Nederland. Alleen dochter Betty blijft achter.

Dochter Betty (Monic Hendrickx) besloot te blijven om het familiebedrijf voort te zetten. Met de verkiezing van Mandela in ’94 keren de kansen voor haar ambitieuze broer Henk jr. om opnieuw een topwijn te produceren op Arkadia. De familiebanden komen nog meer op scherp te staan als een altijd verzwegen, noodlottige gebeurtenis uit het verleden langzaam maar zeker aan de oppervlakte komt.

Hoewel het verhaal zich in zowel Nederland als Zuid-Afrika afspeelt, vormt de boerderij Arkadia in de omgeving van Stellenbosch in de West-Kaap van Zuid-Afrika, de centrale locatie van de serie. Vooral de opnames in Afrika waren erg intensief voor cast en crew. Niet alleen door de enorme hitte (48 graden!), maar ook vanwege de intense indrukken. “Ik vond het shockerend dat het verschil tussen zwart en wit toch nog zo duidelijk aanwezig is“, vertelt Jeroen Willems. “Wij verbleven bijvoorbeeld op een luxe boerderij, maar keken wel uit op een township verderop. Dat voelde heel krom.

De bekende acteur Jan Decleir speelt een bijrol in de serie. “Een beetje jaloezie voelde ik wel. Niet dat ik zelf zo nodig nog grote rollen wil spelen“, vertelt Decleir in het AD. “Ik ben op een punt beland dat ik ook zonder acteren zou kunnen. Wat me jaloers kan maken, is het onwaarschijnlijk grote talent van Jeroen Willems. Daar kijk ik naar op, ja, ja, dat is echt zo. Ik vond het fantastisch om hem op de set aan het werk te zien. Een diva, in de goede zin van het woord hoor.

Een diva? Hoofdrolspeler Jeroen Willems, de gedistingeerde wijnkenner Henk Keppel jr. in de serie, voelt zich aangesproken. “Ik zit er bovenop, ja. Er waren scènes, die gewoon niet goed waren. Dan vind ik het erg belangrijk dat deze weeffouten niet onder het mom van tijdgebrek weggemoffeld worden. En het is waar, ik ben behoorlijk uit mijn slof geschoten toen ik met 49 graden door een Zuid- Afrikaans wijnveld moest lopen en men mij vervolgens al smoezend minutenlang in de bloedhitte liet staan. ‘Zeg verdomme wat, moet de opname over of niet?’

De hitte was vooral in de eerste week afschuwelijk. Ik dacht echt dat ik het niet zou gaan trekken. Ik vrees dat ik me inderdaad soms als een diva gedraag, al verbaas ik de kledingdames nog steeds met het keurig terugbrengen van mijn kleding op hangertjes. ‘Laat toch lekker liggen, joh’, zeiden ze dan.

Na vier jaar voorbereiden -nooit is er zoveel research gepleegd voor een Nederlandse dramaserie- zendt Nederland 2 vanavond om 20.15 uur de eerste van zeven afleveringen van het spannende familie-epos Stellenbosch uit.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen