Domino Day 2007: ‘Het gaat om de spanning’

Hans Kraay Jr. en Nance presenteren vanavond de negende editie van Domino Day op SBS 6. De afgelopen weken zet- ten meer dan 80 bouwers uit elf landen meer dan 140.000 dominostenen per dag neer. Hoewel Nederland sinds 2000 geen enkele concurrentie meer ondervond van de Aziatische landen, wordt het verslaan van het eigen record vanavond absoluut geen gemakkelijke opdracht. “We maken het onszelf dit jaar moeilijker dan ooit“, zegt teamleider Robin Paul Weijers.

In het Friesland Expo Center liggen 4,5 miljoen dominostenen die scènes uit het verhaal Falling into Life uitbeelden. Ze moeten bijna allemaal vallen om het record van vorig jaar, 4.079.381 steentjes, te verbeteren. Toch is dat record maar bijzaak. “Daar gaat het eigenlijk niet meer om. Het negende record doet me niet zo veel, want we hebben geen concurrentie. Vroeger streden we tegen Chinese en Japanse bouwers, maar die hebben al sinds 2000 niets meer van zich laten horen“, zegt Weijers in het AD. Hij ziet Domino Day dan ook niet als een wedstrijd. “Ik beschouw mezelf meer als een artiest met dominostenen. Ik wil gewoon een spannend programma maken.

Het thema van Domino Day 2007 is ‘Falling into Life’. De omvallende steentjes beelden negen muziekstromingen uit, zoals onder andere rock-’n-roll, disco en rap. Niet alleen tikt de bekende Britse zangeres Katie Melua vanavond de eerste steen aan, ook verzorgt zij een optreden, evenals de Duitse popgroep Monrose en Gerard Joling, die op 26 september jl. de eerste steen plaatste.

Wie denkt dat de klus er voor de 80 internationale bouwers na vrijdagmiddag op zit, komt bedrogen uit. De allerlaatste steentjes moeten namelijk vanavond tijdens de uitzending worden opgesteld, wat essentieel wordt voor het verbreken van het wereldrecord. Tijdens de zogenaamde challenges moeten de bouwers razendsnel een verbindende schakel vormen naar drie velden van elk 100.000 stenen en een cruciaal veld van 400.000 stenen. “Het is bedoeld als eerbetoon aan de bouwers die de afgelopen acht weken hun ziel en zaligheid hebben gegeven.”

Het is de vraag of de duo’s er in zullen slagen om op het moment suprême en onder tijdsdruk de zenuwen de baas te blijven. Vorig jaar mislukten drie van de vier uitdagingen. Het verbreken van de wereldrecordpoging is dan ook absoluut geen beklonken zaak. “We maken het onszelf dit jaar moeilijker dan ooit. De kijker moet op het puntje van zijn stoel zitten, zich afvragend wat we nu weer hebben bedacht.

De avondvullende live show van Domino Day, dat vorig jaar door ruim 2,1 miljoen mensen werd bekeken bij SBS 6, wordt vanavond vanaf 19.25 uur gepresenteerd door Nance en Hans Kraay jr. Het commentaar wordt verzorgd door Jack Plooij en Leo Oldenburger. Op zaterdag 17 november om 18.00 uur zijn de hoogtepunten van de recordpoging nog eens bij SBS 6 te zien in Domino Day 2007.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen