Uitzending Peter R. de Vries geoorloofd

De reportage die het programma Peter R. de Vries misdaadverslaggever over een voor pedofilie veroordeelde zeilschool- houder heeft gemaakt, is geoorloofd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam van- daag besloten. De voorzieningenrechter stelde vorige week nog dat de reportage van De Vries onrechtmatig zou zijn. “Dit is een belangwekkende uitspraak“, aldus Peter. R. de Vries. “Het hof erkent dat wij een misstand aan de kaak stellen en dat individuele privacy-belangen daarvoor soms moeten wijken.

Aanvankelijk had de voorzieningenrechter in kort geding geoordeeld dat de confrontatie van de zeilschoolhouder een inbreuk op diens privacy was en dat alle beelden van hem en zijn zeilschool derhalve niet uitgezonden mochten worden. Dit kwam in de praktijk neer op een uitzendverbod van de hele reportage.

Het gerechtshof, waarbij advocaat mevrouw mr. J. Schaap namens De Vries, SBS6 en Endemol een zogenoemd spoedappel indiende, oordeelde vanmiddag in het voordeel van de programma-makers. De zeilschoolhouder had in hoger beroep opnieuw gevorderd dat de gehele uitzending zou worden verboden.

Het Hof stelde echter dat De Vries zich er terecht op beroept dat hij in deze kwestie “ernstige misstanden” aan de kaak stelt. “De grenzen van het aanvaardbare zijn daarbij niet overschreden“, aldus het arrest. Het Hof stelde wel dat de naam van de zeilschool en de naam van het schip van de zeilschool ongenoemd moeten blijven.

Peter R. de Vries reageerde opgetogen op het arrest van het hof. “De eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter in kort geding ging wat dat betreft te ver en was een inperking van de persvrijheid. Dat wij de naam van de zeilschool en de naam van hun lesschip niet mogen noemen is een detailpunt waar ik goed mee kan leven.”

De reportage van Peter R. de Vries zal nu aanstaande zondagavond 4 november om 21.30 uur bij SBS 6 te zien zijn. De advocaat van de veroordeelde pedofiel, mr. P. Plasman zal aanstaande zondag in de studio namens zijn cliënt commentaar geven.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen