Frits Sissing presenteert finale Restauratie

Welk gebouw kan straks voor maximaal één miljoen euro worden gerestaureerd en wordt op die manier bewaard voor ons nageslacht? Dat wordt vanavond duidelijk tijdens de finale van BankGiro Loterij Restauratie, dat Frits Sissing presenteert vanuit Studio 1 in Aalsmeer. De finalisten zijn de Cattentoren in Roer- mond, de Molen van Goidschalxoord, de oude stadsbegraafplaats in Leeuwarden en de Kerk van Wier. Aan elk monument is door de makers een bekende Neder- lander gekoppeld.

Zo gaat presentatrice Anniko van Santen voor de Cattentoren en Gerard Cox voor de molen van Goidschalxoord. Syb van der Ploeg maakt zich sterk voor de Oude Stadsbegraafplaats in Leeuwarden. En tot slot pleit Peter Tuinman voor de Kerk van Wier als winnaar. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt door de voorzitter van het Nationaal Restauratie Fonds, Pieter van Vollenhoven.

De laatste maanden zijn in totaal veertien gebouwen aan de kijker voorgesteld die ernstig in verval zijn geraakt en nodig gerestaureerd moeten worden. De gebouwen zijn landelijk verspreid en heel divers in functie: van begraafplaats tot molen en van boerderij tot sterrenwacht. Door middel van computeranimaties werd voor de kijker duidelijk hoe het bouwwerk er na de restauratie uit kon komen te zien. Na de uitzending kon de kijker via telefoon of per sms, op zijn of haar favoriete gebouw stemmen. Uiteindelijk zijn er op die manier vier gebouwen in de finale beland.

De presentatie van BankGiro Loterij Restauratie is in handen van Frits Sissing. Hij wordt bijgestaan door de experts Karel Loeff (architectuurhistoricus) en Marieke van Zanten (kunsthistorica). De finale van BankGiro Loterij Restauratie is vanavond vanaf 20.50 uur te zien bij de AVRO op Nederland 2.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen