‘RTL zit met de handen in het haar’

RTL Nederland beloofde haar adverteer- ders na de overname van televisiezender Tien door te groeien naar 35 procent marktaandeel. De zendergroep kwam in september echter niet verder dan 31,6 procent in de voor adverteerders belangrijke doelgroep van 20 tot 49 jaar. Volgens zegsvrouw Kim Koppenol is er geen sprake van paniek. “Dat leidt tot niets. We steken onze energie liever in onze programma’s“, zegt Kim in het AD. Ze voegt toe: “We zijn best tevreden met hoe we zijn begonnen.

Toch beseft Kim Koppenol zich dat het gezamenlijke marktaandeel van RTL 4, 5, 7 en 8 beneden verwachting blijft. “Ik wil niet onder stoelen of banken steken dat we de komende tijd flink door willen groeien. Op termijn verwachten we zeker 35 procent marktaandeel te halen in de doelgroep 20-49 jaar. We zijn pas een paar weken bezig. Enkele programma’s op RTL5 zijn niet gelukt. Maar Idols en het nieuwe programma van Wendy van Dijk moeten bijvoorbeeld nog beginnen.”

George Goudsblom van media-adviesbureau Starcom had een hoger marktaandeel verwacht. “RTL4 is ondanks de komst van het voetbal maar heel licht gegroeid. RTL5 is al vanaf april aan het dalen en de nieuwe programmering heeft ook het tij niet kunnen keren. Maar het belangrijkste is dat het nieuwe RTL8 nog totaal geen profiel heeft. Met herhalingen, ouwe meuk, Oprah en Dr Phil kom je er niet hoor.

Bij RTL zitten ze met de handen in het haar, denkt Goudsblom. “Want: wat nu? Ze maken het niet waar. Het duur gekochte voetbal alsmede kostbare dramaseries leveren nog te weinig op. Ze zullen er wel een mooie draai aan geven, maar duidelijk is dat de voorgestelde flinke groei er niet is.

Ronnie van Briemen, senior radio en tv-planner bij mediabureau Carat, vindt het marktaandeel net als zijn collega van mediabureau Starcom tegenvallen. “We hadden verwacht dat vrijwel alle Tien-kijkers, goed voor een marktaandeel van 7 procent, bij RTL terecht zouden komen. Dat is niet gebeurd.

Ook kijkcijferexpert René van Dammen van KLO Kwalitatief ziet dat RTL nog niet waarmaakt wat het beloofde. “Het is ook niet realistisch om te denken dat ze dat later dit jaar wel halen. Dan hadden ze er nu al veel dichterbij moeten zitten…

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen