Nationale Bijbeltest: ‘Gewoon een onderhoudende quiz’

Geplaatst op di 30 okt 2007 om 11:20

Wat betekent Pasen? En met wie had David een affaire? Voor het derde achtereenvolgende jaar zenden de EO en NCRV vanavond live De Nationale Bijbeltest uit. Maar kan dat eigenlijk wel, een quiz over de bijbel? Presentatrice Jacobine Geel vindt van wel. “Je moet zo’n programma zien als wat het is: een onderhoudende quiz“, vertelt Jacobine in de NCRV Gids. Jacobine ziet uit naar de één uur durende liveshow op Nederland 2. “Het is uitdagend en hard werken. Ik houd van die druk…

Jacobine vindt het ‘erg leuk’ om een live uitzending van een uur te maken. Toch denkt ze dat het belangrijk is om in het achterhoofd te houden dat De Nationale Bijbeltest slechts een quiz is. “Uiteraard is de essentie van de Bijbel niet alleen dat je er feiten uit kent. De essentie zit in de gelaagdheid van de verhalen…

De presentatrice denkt dat er meer ruimte voor de bijbel zou moeten zijn op televisie. “Ik zou het leuk vinden als we er ooit een soort thema-avond van zouden maken“, vertelt Jacobine. “Er is zoveel met de Bijbel te doen! Je kunt praten met vertalers, schrijvers, documentaires laten zien. En een regisseur als Kieslowski heeft er prachtige films over gemaakt. Zo laat je zien op hoeveel manieren je met het boek kunt omgaan. In zo’n omgeving verdient een bijbeltest dan uiteraard ook een plek.

Verschillende publieksgroepen, waaronder Simsons (bodybuilders), Plattelandsvrouwen en Romeinen (geïmmigreerde Italianen uit Rome) binden in De Nationale Bijbeltest de strijd aan met kijkers en bekende Nederlanders, waaronder cabaretière Sara Kroos en actrice Victoria Koblenko. Met dit jaar 36 vragen in 6 categorieën, zoals gastronomie, seks en glamour. De kijker kan live meespelen via sms en internet. De presentatie is in handen van Jacobine Geel en Bert van Leeuwen.

De Nationale Bijbeltest is vanavond om 20.25 uur te zien op Nederland 2.
3 Reacties op “Nationale Bijbeltest: ‘Gewoon een onderhoudende quiz’”


 1. Appie

  Wat zal gladde Bertje weer genieten…..

 2. Jan Willem

  Volgens mij is het al de vierde Nationale Bijbeltest. De NBV-vertaling kwam uit in 2004. Op de site staat overig ook nog de test van dat jaar om te spelen, net als 2005 en 2006.

 3. Vincent

  Nog zo’n uitgemolken format. We testen alles hier op televise. Ons IQ, EQ, rijbewijstheorie, carriere en loopbaan, en natuurlijk ook onze bijbeltest.

  Heel interessant voor onze multi-culturele samenleving. Echt een goed programma.

  Jacobine, de zogenaamde presentatrice, zou graag een thema-avond willen van ons belastinggeld. Een thema-avond over de bijbel nog wel, want zegt ze: “Er is zoveel met de bijbel te doen”.

  Nou dat interesseert me dus geen zak. Het boeit me niet wat zij met dat boekje wil doen. Ze mag hem ergens steken waar het zonlicht waarschijnlijk bij haar niet schijnt of voor mijn part gebruikt ze hem als aanmaakblokje voor de open haard. Ik erger me aan de domheid van de publieke omroepen en jawel, de zendercoordinator en politiek dat zoiets wordt toegelaten. De Nationale Korantest is ook een optie, maar daar is natuurlijk weinig Nationaal aan. Die titel van het programma is dus niet gepast. Gewoon als titel De Bijbeltest is zeker niet pakkend genoeg. Vraagtekens dus….ik zet ze hier echt bij.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.