Katja Schuurman bestrijdt armoede in Return to Sender

Katja Schuurman gaat in het nieuwe programma Return to Sender, dat vanavond van start gaat op Nederland 3, op zoek naar bijzondere producten in het buitenland om daar in Nederland een afzetmarkt voor te vinden. De winst die daarmee gemaakt wordt vloeit terug naar de mensen uit het land van herkomst. Schuurman wil daarmee een bijdrage leveren aan de armoedebestrijding. “In Mexico bijvoorbeeld kwam ik mensen tegen die de vuilnisbelt als enige vergezicht kennen.

In de eerste aflevering reist Katja af naar Senegal. Abdou is iedere dag te vinden op het strand van Dakar, hopend op een plek in een van de gammele bootjes die een illegale oversteek naar Europa riskeren. Op de dag dat Katja hem tegenkomt, treft hij de laatste voorbereidingen voor de gevaarlijke tocht, op zoek naar een beter leven. Op het platteland ten noorden van Dakar wordt hard gewerkt aan een grote order rieten manden, gemaakt door de plaatselijke bevolking. Voor Abdou komt die steun te laat, hij verdwijnt in de nacht in de hoop op een betere toekomst.

De winkelketen HEMA gaat fair-tradeproducten verkopen van Return to Sender, dat al enkele weken geleden werd gelanceerd door Katja Schuurman. Vanaf eind oktober zijn bij de HEMA onder meer tassen (in Cambodja gemaakt van oude rijstzakken), kerstversiering (uit de Braziliaanse favela’s), Chinese dekbedovertrekken met gehaakte randjes, en manden (onder de boom gevlochten door Senegalese moeders) van Return to Sender te koop. De winst die de HEMA op de verkoop maakt, wordt uitgekeerd aan ontwikkelingsprojecten zoals People’s Trust.

De samenwerking tussen de HEMA en Schuurman kwam per toeval tot stand toen Schuurman en HEMA-directeur Ronald van Zetten beide aanschoven bij het tv-programma De wereld draait door met Matthijs van Nieuwkerk.

Van Zetten wil in de Volkskrant niet zeggen hoeveel omzet hij verwacht te maken met de fair-tradeproducten. “Maar we zijn een commercieel bedrijf, dus we gaan er alleen mee door als de producten op zichzelf kunnen bestaan“, zegt Van Zetten.

Volgens Hester Ezra van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Butterfly Works wijkt het concept van Return to Sender af van de fair-tradeproducten die sinds jaar en dag bij de Wereldwinkels verkrijgbaar zijn. “Daar koop je weleens producten vanuit de gedachte dat je er in ieder geval zielige kinderen mee helpt“, zegt Hester. “Return to Sender wil alleen dingen verkopen die mensen ook echt willen hebben.

Bovendien is het uitgangspunt van Return to Sender dat alle producten onder één sterke merknaam worden ondergebracht. Het televisieprogramma Return to Sender is vanavond om 21.50 uur te zien bij omroep LLiNK op Nederland 3.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen