Documentaire volgt negen jaar uit het leven van Valentijn

Geplaatst op di 30 okt 2007 om 11:54

Lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje: Valentijn is acht jaar, wanneer documentairemaker Hetty Nietsch hem voor het eerst filmt. Negen jaar lang blijft ze Valentijn volgen, tot hij op zijn zeventiende als meisje door het leven gaat. De dag dat Netty voor het eerst kwam filmen, herinnert Valentijn zich nog goed. “Ik was acht jaar oud toen Hetty kwam filmen voor NOVA“, vertelt Valentijn. “Een uitzending over mij als genderkind: verschrikkelijk spannend, vond ik dat toen.

Hetty zat toen nog op de basisschool. “In een klas waarin gespannen werd gewacht – zowel door de leerlingen, de juffrouw, als door ouders – op de draaidag in de klas én natuurlijk op de vertoning van het eindresultaat op televisie. Dat beetje extra aandacht beviel mij natuurlijk wel. De reacties waren lovend. Dat maakte het nog extra leuk!

Hetty wilde graag doorgaan met filmen. Ze wilde een bijzondere documentaire maken, over het leven van een genderkind op de lange termijn. Welke keuzes moet Valentijn in die lange periode maken? En wat betekent het voor zijn ouders, zijn broertje en zijn schoolvrienden? Hun zoon, broer en vriend wil liever een dochter, zus en vriendin zijn. “We hebben er goed over nagedacht en goede afspraken gemaakt met Hetty“, vertelt Valentijn. “Het filmen ging alsmaar door en werd steeds makkelijker. Het werd echt ‘gewoon’ om met Hetty en een cameraploeg af en toe een belangrijke mijlpaal in mijn leven op film te zetten. Eerst was dit dus totaal geen probleem voor mij.

De twijfel sloeg later toe bij Valentijn. “Naarmate ik ouder werd, begon ik toch steeds meer na te denken over de gevolgen die het uitzenden van de documentaire op langere termijn op mijn leven zou kunnen hebben. Ik werd me bewust van het feit dat het echt lastig zou worden om als vrouw te kunnen integreren in deze samenleving, terwijl iedereen mij als genderkind zou kennen en mij als genderdysfoor ‘all the way’ heeft kunnen volgen. Kelly-achtige scenario’s begonnen door mijn hoofd te malen.

Toch heeft Valentijn na lang nadenken besloten de documentaire af te ronden. “Ik blij ben dat het nu maar snel wordt uitgezonden“, vertelt Valentijn. “Liever dan pas over een paar jaar, wanneer er misschien weer andere belangrijke knopen doorgehakt moeten worden. Evengoed vind ik het eindresultaat schitterend: een prachtige documentaire. Ik hoop dat kijkers het mooi vinden en dat het helpt ruimdenkender met het begrip genderdysforie om te gaan, iets wat ik erg belangrijk vind. Dát was ook het belangrijkste idee achter het maken van de documentaire.

Kinderen als Valentijn zijn genderdysfoor. Genderkinderen hebben een uitgesproken gedrag: ze willen er geen twijfel over laten bestaan, zo lijkt het. Dat geldt ook voor Valentijn als jong kind: met het gezicht achter lange blonde lokken, trots met een kroontje op voor de spiegel. Dolblij met ‘meisjesspeelgoed’ en dromend van een leven als prima ballerina. Maar op de balletacademie blijkt de wereld harder dan in de fantasie. Valentijn mag de partijen voor de meisjes niet dansen. Op zijn zeventiende gaat Valentijn dan toch door het leven als een meisje…

Documentairemaker Hetty Nietsch (1958) werkte na haar opleiding aan de School voor de Journalistiek in Utrecht als verslaggever voor het Utrechts Nieuwsblad en dagblad Trouw. Ze was redacteur bij onder meer het VARA-programma ‘De Ronde van Witteman’ en was van 1998 tot 2002 verslaggever bij NOVA. Sinds 2002 werkt ze bij de NPS/VARA-documentairereeks Zembla.

Valentijn, een film van Hetty Nietsch, over negen jaar uit het leven van een genderkind, een productie van NOVA, is vanavond om 22.50 uur te zien op Nederland 2.
85 Reacties op “Documentaire volgt negen jaar uit het leven van Valentijn”


 1. Anoniem

  He krijg nou wat Mickey op televisie!

 2. Anoniem

  Mooi dat zo iets gemaakt wordt
  Velen mensen weten hier weinig van af
  En het is de taak van de PO om aan dit soort thema’s aandacht te geven, en zo hopelijk kijkers’ beeldvorming te beinvloeden

 3. Feder

  Ik ben benieuwd naar deze documentaire. Hoewel ik me er zelf weinig bij kan voorstellen, lijkt het me erg moeilijk als je een jongen bent maar een meisje wilt zijn.

 4. Goochem

  Vorige week bij DWDD was er al aandacht voor; mooi dat MC helpt herinneren :)

 5. RobbieBoy

  @ Anonymous post 1. laf hoor, zo’n annonyme post

 6. Napoleon

  @RobbieBoy

  Ach wat maakt een naam nou uit?

 7. Keown Yao

  Ik vind het dapper van haar dat ze zoiets doet en durft. Ik kan me opzich niet zoveel bij voorstellen maar er zijn toch genoeg problemen zo in haar leven.

 8. Irene

  ze is een oud-collega van mij en het is een topmens :)
  ik had wel eens wat gehoord van mensen die op dezelfde school als haar zaten…maar dat was zeer overdreven waardoor ik een vertekend beeld kreeg….en toen was ze mijn collega…(niet wetende dat “zij” het was)
  ik heb altijd gedacht dat het een meisje was….totdat ik het onderling collegas eens hoorde….die gasten die achter haar rug om lulde…:S maar wat een schat van een meid is het….heb echt met haar gelachen en zie haar regelmatig nog…
  dikke duim voor haar en de mensen die het iniatief hebben genomen om hier werk van te maken :)
  en ik ga vanavond zeker kijken

 9. Steven

  :| zij heeft bij mij op school gezeten..

 10. Vincent

  Het zal allemaal wel. Ik kan er niet wakker van liggen. IK begrijp alleen niet waarom wij dat 9 jaar filmen moeten betalen voor een of andere randdebiel die waarschijnlijk niets nuttigs te melden heeft. samenleving, totaaHet geeft ook geen sociale bijdrage aan del geen toegevoegde waarde. Zendtijdverspilling. Hetty had beter kleine zwarte kindjes in achterstandswijken 9 jaar lang kunnen filmen om ons een beeld te geven wat er allemaal mis is in Nederland met de samenleving, en hoe deze kinderen zo jong kunnen ontsporen om op hun 13de verkrachters te worden. Dit probleem is natuurlijk ook mis, maar om nu alles te richten op 1 individueel wezen vind ik dan weer net wat te ver gaan. Een journaliste van de Trouw en redacteur bij Witteman klinkt me ook al vrij nietszeggends in de oren, stelletje linkse knakkers die dus inderdaad liever zoiets filmen dan een goede docu die een inhoudelijk sociaal politiek oogpunt heeft.

 11. naomi

  Wat een fan-tas-tische documentaire, ik zit met tranen in mijn ogen op de bank, vol bewondering voor Valentijn, haar ouders en haar vriendinnen.
  Valentijn, wat ben je mooi: ik heb genoten van je persoonlijkheid, intelligentie, en de kans die je de kijkers hebt gegeven meer te weten te komen over gender kinderen.Succes met je ambities in de mode!

 12. Martina

  Vanlentijn, je bent een supermooie meid! Ik vond het een erg mooie documentaire. Mijn complimenten aan de ouders van Valentijn. Ik heb absoluut jullie ‘gevecht’ gevoeld bij de beelden. Ik vind dat jullie er op een bijzonder goede wijze mee zijn omgegaan naar Valentijn en Floris toe.
  Ik wens jullie alle geluk toe.

 13. Gassalasca

  @Vincent
  Je lijkt niet te beseffen dat het zeer zeker een probleem in onze samenleving is. Dat het niet zo te zijn schijnt is op zich een deel van het probleem. “Storingen” van de seksuele identiteit zijn nog steeds een tabu maar bestaan desniettemin. De vraag is volgens mij of het woord “storing” eigenlijk passend is. Als de maatschappij anders was zou het geen storing zijn. Is het probleem nu een individueel probleem zonder maatschappelijke betrekking omdat het een probleem van een minoriteit is? Nederland is bekent als koploper wat betreft homoseksualiteit. Dat voorwerp is vergelijkbar in zijn ontwikkeling maar het verschil is dat homoseksualiteit geen tabu meer is en zelfs min of meer geaccepteert dus ook verder ontvoogd.

 14. marieke

  Wat een prachtige documentaire van Hetty Nietsch. En ook het juiste kind gekozen, denk ik. Valentijn heeft een heel sterk karakter, al van jongsaf aan. Ik vind t erg bijzonder hoe ze zelf hiermee om heeft kunnen gaan, zonder echt gepest te worden. Sterk al vanaf haar eerste stappen. Voor de ouders en broer lijkt het me erg lastig geweest te zijn, maar gelukkig gaf Valentijn altijd zelf aan hoe ver ze wilde gaan. Eerst kreeg ik ook t gevoel dat er thuis wel veel gesproken werd over de situatie, echter Valentijn zelf was zo open en helder. Ook de andere kinderen in de klas/ op school vertelden openhartig wat ze vonden van de situatie.
  Ik ben blij dat ik niet eerder m’n bedje in ben gekropen en de uitzending heb bekeken. En met Valentijn.. die bereikt vast wat ze wil: ontwerper worden!

 15. jeroen

  Het was prachtig .Het is een super mooie meid die enorm sterk en zelfbewust door het leven gaat .Het lijkt mij echt moeilijk voor de ouders en vooral voor haar broertje .Prachtig om te zien hoe nuchter deze meid met al deze problemen is omgegaan .Ik moet eerlijk zeggen dat ik er vooraf heel anders naar keek en dat dit mij visie toch veranderd .Proficiat aan de makers .
  Valentijn ik wens je alle geluk in het leven !

 16. Martijn

  Eigenlijk wilde ik vroeg naar bed, maar Valentijn’s foto (zie op deze site) was zo ‘pakkend’ dat ik besloot nog even te kijken. Complimenten voor de documentaire-makers, voor het initiatief en resultaat en alle werk ertussen. Maar vooral bewondering voor Valentijn zelf, haar ouders, geweldige broer en vrienden en vriendinnen. Ik was geroerd door de intelligentie van Valentijn en met name de puurheid en helderheid waamee zij haar gevoel, wezen, plek en beleving onder woorden bracht. Ieder kind mag zich ouders wensen van het kaliber Lejo en Klette. Wij zien de flitsen uit hun leven, zij leven het en hóe. Eigenlijk is Valentijn’s identiteit alleen maar ingewikkeld omdat onze maatschappij nu eenmaal m/v ingericht is. Maar een mens is een mens, en maken vrouwelijke kanten een man niet interessanter, echter zelfs, en andersom? Nou dan. Valentijn, veel geluk! Je hebt er alle talent voor.

 17. Bastiaan

  Door het stuk hier op de site en in de Telegraaf erover toch overgezapt van Jensen naar deze documentaire. En geen spijt. Boeiend in elkaar gezet. Jammer dat er niet meer wordt uitgezonden, zeker gezien de moeilijke keuzes waar ze mee te maken krijgt.

 18. Melanie

  Wat een mooio docu. echt super! Ik had echt geen idee wat ik er moest van verwachten! Ik moet heel eerlijk zeggen ik dacht zelfs een beetje ach dat kan toch niet elke jongen speelt wel eens met barbie’s als ze klein zijn! En dat terwijl ik dacht dat ik toch wel ruim dekend was.
  Ik ben zelf moeder en dan denk je over van alles na, maar inderdaad niet hierover, ik vind het super hoe haar ouders en broertje het hebben opgepakt en er mee om zijn gegaan.
  Valentijn ik hoop dat nu dit deel van je leven kunt afsluiten en verder kunt gaan ! Veel geluk ! En blijf zoals je bent!

 19. bluffy

  prachtige documentaire, op het puntje van mn stoel gezeten! chapeau!

 20. Rowena

  Ik vond het ook een zeer mooie en gevoelige documentaire, zeker omdat ik zelf ook transsexual ben en weet wat ze door maakt in deze maatschappij.

 21. meike

  Ik zit weer met tranen in mijn ogen. Valentijn, wat een prachtig kind/jong
  mens ben jij. Dat jij zo goed “uit de strijd” komt, komt door de fantastische,
  eerlijke, goed afgewogen aanpak van je ouders, waardoor ook je broertje zich zo geweldig opstelt. Maar ook omdat jij zo byzonder intelligent bent, dat jij dit aankan, dat je geen psychisch wrak geworden bent…. Ik vind je een heel heel byzonder meisje. Ik hoop dat we over een jaartje of 10 nog eens wat van je horen…..Jij bent niet iemand die op de achtergrond thuishoort!!

 22. Comebackpacker

  Heb er zojuist een recensie over geschreven:
  http://comeback.punt.nl/?id=396695&r=1&tbl_archief=&

 23. Angelique

  Valentijn, een aanklacht tegen de maatschappij.
  Zelden zag ik in zo’n korte tijd zoveel dicriminerend gedrag bij elkaar:
  – een balletacademie die een jongetje ziet i.p.v. een talent,
  – een school die ruime maakt in het invalidentoilet voor een kind dat geen invalide is,
  – een genderkliniek die telkens opnieuw de nadruk legt op het geslacht terwijl juist daar plaats zou moeten zijn voor mensen i.p.v. mannen of vrouwen.

  Niet Valentijn zou een keuze moeten maken, maar wij – de maatschappij-: gaan we ruimte geven aan alle mensen of blijven we beperkt in onze visie dat er slechts mannen en vrouwen bestaan met alle uiterlijke kenmerken en het aangeleerd gedrag dat wij ze toebedelen?

 24. jef

  ik vond het een mooie, ontroerende documentaire. ik heb een innerlijk sterk, mooi en stralend persoon gezien, die er uitziet zoals ze zich voelt. en de wereld om haar heen. veel licht en liefde voor jou valentijn.

 25. Kevin

  @VINCENT@

  Vincent heeft er dus helemaal niets van begrepen!!! Hij spreek hier over randdebiel. De enige randdebiel hier is Vincent zelf.
  De uitspraak die Vincent hier doet gaat in mijn ogen echt helemaal nergens over.
  Ik weet niet of Vincent zelf vader is maar als ik zijn verhaal lees zal dat wel niet.

  Mijn eigen zoontje is net 11 en lijkt 100% op Valentijn. Wij lopen ook met hem in het VU, wat erg positief is.
  Valentijn is echt een super docu, het is net of we naar ons eigen gezin aan het kijken waren.

  En Vincent, zet je oogkleppen eens af en denk na voor je iets schrijft.

 26. Tjeerd

  Mijn eigen zoontje is net 11 en lijkt 100% op Valentijn. Wij lopen ook met hem in het VU, wat erg positief is.

  Dat laat je toch ook niet filmen? Behalve de toonzetting kan ik mij wel iets voorstellen wat Vincent zegt. Wat genuanceerder was beter geweest. Omdat er televisie is wil niet zeggen dat alles erop hoeft hoor.

 27. Renske

  Echt een hele goede documentaire. Heb heel veel bewondering voor valentijn en omgeving dat je zo jong al zulke keuzes moet maken. Erg indrukwekkend.

 28. Herre

  Ik sluit me helemaal aan bij Naomi, met één onderscheid: wat een prachtig MENS is die Valentijn. Ik heb grote waardering voor iedereen die aan deze documentaire heeft meegewerkt. Ouders, geweldig, de maakster, prachtig en ingetogen, maar natuurlijk Valentijn en haar/zijn vrienden en vriendinnen. Zo vroeg al zo wijs en eerlijk.

  Ik hoop vooral dat dit een steun in de rug is voor al die knullen en meiden die in soortgelijke situaties zitten.
  Dit is televisie van de hoogste klasse. Deze documentaire verdient een prijs.

  Valentijn, heel veel sterke met alle keuzes die je nog voor je hebt. Maar één ding is duidelijk. Jij komt er wel. Wat, je bent er al!

  Jammer dat deze mailbox misbruikt wordt!!!

 29. Wzzl

  Gisteren de docu gezien. Petje af voor de ouders en de broer van Valentijn! De manier waarop ze het oppakken en mee omgaan, maar zeker ook petje af voor de ongelooflijk sterke Valentijn!
  Keep up the good work! What ever you do!
  Wzzl

 30. Kevin

  Beste Tjeerd,

  Ik weet niet of ik dit had laten filmen, al is het puur uit bescherming van mijn kind. Mensen begrijpen hem (ons) niet en denken soms dat hij gek is. Het is geen ziekte en hij is niet gek, Integendeel zelfs.

  Stel je voor dat je altijd maar een toneelstuk moet spelen en niet kan zijn wie je wilt zijn, zal jij dan niet ongelukkig worden?

  Als je deze problematiek, vaak na lange tijd, bij jezelf (h)erkent, dan is dat erg confronterend en raken de meeste mensen hevig in conflict met zichzelf en (na de ‘coming-out‘) met hun omgeving.

  Vooral in de ouder-kind en de partnerrelatie is het erg moeilijk als iemand aangeeft niet tevreden te zijn met haar/zijn geslacht, of als iemand te kennen geeft om te willen schakelen naar het andere geslacht.

  Basale gevoelens van onveiligheid spelen een grote rol bij genderdysfore mensen en hun omgeving. Voor beide partijen is het daarom vaak moeilijk om goed met elkaar te (blijven) communiceren.

  Ik denk dat het belangrijk is dat de maatschappij weet dat dit bestaat. En hoe kun je dit beter doen door de tv te gebruiken.

 31. Kees

  Het is zo simpel: de eerste paar seconden Valentijn zien, is ZIEN & WETEN, dat haar gevoel klopt!

  Dan blijkt het een documentaire over de normatieve, het individu verstikkende maatschappij: al dat zogenaamd goedbedoelende, begrijpende, invoelende, normatieve—al die bemoeizucht cq. dwangneurose om eigen benepenheid op te leggen, het individu in het maatschappelijk gareel te dwingen.

  Stel je voor vanaf je 5de jarenlang naar de psycholoog te moeten…dat verneem je, als Valentijn een jaar of 11 zal zijn; probeer dan maar eens jezelf, dwz. ‘normaal’ te blijven; Valentijn mankeert namelijk niks, het is alleen de maatschappij die als altijd collectief gestoord is, met de psycholoog als handlanger.

  Angelique geeft al voorbeelden, ik zou daar, zonder ze echter precies te kunnen quoten, de vreselijke uitspraken van de balletleraar aan toe willen voegen, die fijntjes natrappend nog eens eigen gelijk wil halen als Valentijn gestopt (euh gestopt geworden) is met balletles.

  Jammer dat hij (nog?) niet op Uitzending Gemist staat, want ik wil nog eens de uitspraak zien van dat meisje dat het al op het vroegste moment zo brilliant formulerend snapt—wauw!! (het wordt herhaald als ze in het laatste deel er in het plantsoen bijzit).

 32. Tetje

  @ Tjeerd, ”omdat het televisie is hoeft niet alles erop te komen” ben ik helemaal met je eens. Kijk naar Idols en GK, ’t is jammer dat de televisie makers steeds lomper en boeriger worden omwille van de kijkcijfers, en hun maar denken dat ze ermee blijven scoren!
  Het tegendeel is het bewijs dus ze zullen het om persoonlijke redenen zelf wel willen. Tuk op smakeloosheid en vunzigheid
  Beetje meer integriteit bij de makers zou geen overbodige luxe zijn, maar ach, je hebt met commerciele denkers te maken en dan mag het kennelijk over het randje en vunzig zijn. Zegt genoeg over die types.

 33. nicolet

  Bij de wereld draaid door zag ik voorstukjes van deze documentaire. Ik heb de documentaire gisteren gemist, Ik wil hem heel graag zien waarom is hij nog niet online???? wEET IEMAND WAAR IK DE DOCU KAN BEKIJKEN???

 34. Wzzl

  Die laatste twijfel bij Valentijn om die definitieve stap te zetten. Is dat bang voor het onbekende? Iets waarmee ze al dr hele leven over nadenkt zal op één dag plotseling anders zijn. Dan hoeft ze zich daar niet meer druk om te maken. Een gevecht om erkenning en twijfel valt dan (na inmiddels 17 jaar) weg…. Een nieuw begin en daar moet je uiteindelijk ook klaar voor zijn.

 35. Nikki

  @VINCENT – wat een loser ben je zeg! Niet te geloven!

  Prachtige documentaire, was diep onder de indruk van de uitzending.

 36. monique morhée

  door omstandigheden de documentaire van Valentijn gemist, zou heel erg graag een herhaling willen!!!!!!!!!!

 37. Kevin

  Ik heb net contact gehad met de Vara. De uitzending zal niet op uitzendinggemist.nl komen aangezien er bepaalde rechten op de docu zitten. De Vara kon mij alleen vertellen dat er misschien een herhaling zou komen, ze konden alleen niet vertellen wanneer.

 38. kai

  Overweldigend! Ook ik dacht nog even een klein beetje tv te kijken voor het slapen gaan, maar zo binnen no-time zo geboeid door dat mooie mensje. Wat mooi om zo een tijdje van je leven te hebben mogen zien. Veel bewondering voor jou (Valentijn), je ouders, je broertje en Hetty.

 39. madelon

  hallo allemaal

  geweldig dat dit zo uitgezonden word kan iedereen is kijken van hoe en wat en een klein beetje mee kijken hoe iemand worsteld met gevoelens of hoe iemand er uit ziet. ik vind het geweldig dat Valentijn dit zo doet en recpecteer het ook.
  en heb er ook bewondering voor dat het zo naar buiten word gebracht op deze manier.maar dat iemand het dan af zit te kraaken dat ze het niet begrijpen of stom vinden dat snap ik niet kijk er dan niet naar en reageer niet zo raar.mijn spreek woord luid dan ook kijk eerst is naar je zelf voor dat je een ander in de grond trapt of beledigt.

 40. Bassiej

  Hele mooie documentaire! Heeft me erg geraakt! Veel bewondering voor de mensen die in de docu aan bod komen. Geeft heel duidelijk de problematisch nauwdenkendheid weer van vele mensen, iets wat mij ook wel eens doodmoe maakt. Dit soort televisie helpt stapje bij stapje de samenleving een stuk ruimdenkender te maken wat zal leiden tot een mooiere wereld.
  Wees jezelf nomather what. Iets wat erg moeilijk kan zijn, maar het mooiste is wat je voor jezelf kan doen. Alleen zo kan je van jezelf houden en het beste in jezelf naar boven halen.

  Hulde!

 41. ann

  Hallo , ik had de aankondiging gehoord in de Wereld draait door , heb vrienden en familie verwittigd dat ze zeker moeten kijken.
  Het was verdrietig , aangrijpend , maar prachtige uitzending. Hoop op een heruitzending.
  Valentijn ik wens je een fantastisch leven toe !

 42. Joanne

  Beste Vincent. Het feit dat er mensen bestaan die over dit onderwerp net zo denken als dat jij doet maakt het nodig dat er een documentaire over gemaakt is. Gefilmd vanuit een individu spreekt het toch een hele samenleving aan op een probleem wat voornamelijk door die samenleving zelf gecreerd wordt. Door onder andere mensen zoals jij Vincent. Dat maakt ineens dat deze docu een sociaal politiek oogpunt heeft al heb jij dat niet door :)

  Het feit dat jij dat niet door hebt en met een dusdanig bericht komt na het zien er van maakt ook meteen duidelijk dat de docu voor jou in ieder geval te laat is gekomen :)

  Groetjes Joanne
  Ja inderdaad die Joanne uit de docu :)

  PS het feit dat er TV is betekent dat er in principe alles op te zien zou moeten kunnen zijn. In een democratie bestaat namelijk nog de afstandsbediening als symbool voor de vrijheid van pers. Je kunt daarmee je tv op een andere zender zetten als je iets niet wil zien. Verbieden uit te zenden als iets je niet te valt heet censuur ;)

 43. Tjeerd

  Verbieden uit te zenden als iets je niet te valt heet censuur ;)

  Niemand heeft het over verbieden gehad. het gaat erom dat televisiemakers zelf nadenken wat er nu wel en niet moet worden gemaakt.

 44. Richard

  Genderdysforie, of transseksualiteit, zo je wilt, alleen al de term is zo abstract dat je er weinig bij voor kunt stellen. Daarom is het goed dat er zulke prachtige documentaires als Valentijn worden gemaakt. Want zien is geloven! Niet dat ik er niet mee bekend was, want ik had al eerder documentaires en films over dit thema gezien, zoals VPRO’s ‘Vreemde Eend’ over Lucas/Luus en de fantastische speelfilm ‘Ma Vie en Rose’.

  Maar toch verraste en ontroerde dit mij enorm. Vanaf het moment dat Valentijn op ballet ging, dacht ik, ik zie gewoon een meisje, en nog een geweldig mooi, intelligent en aardig kind bovendien. Hoe kunnen mensen daar nu zo afwijzend tegenover staan. Met name de balletacademie vond ik heel hypocriet. Zij hebben jarenlang te kampen gehad met vooroordelen jegens homo’s, en nu is het haar van een jongen te lang voor een danser? Echt onbegrijpelijk dat zo’n balletleraar zegt, ja, ik vind het wel raar en mogelijk schadelijk dat ouders dit gedrag *stimuleren*. Tja, dat zeiden ze van homo’s jaren terug ook: je moet er niet aan toegeven en het onderdrukken. Look who’s talking!

  Maar goed, laat ik positief blijven. De hele familie en in het bijzonder Valentijn – en natuurlijk ook Joanne ;-) – bedankt voor hun moed en eerlijkheid! Het kan niet anders dan dat de samenleving er een prachtig en compleet mens bij heeft gekregen. Het is niet onopgemerkt gebleven. Het is inderdaad goed dat zij zich verder in alle rust kan ontwikkelen. Maar ik denk dat we nog wel van haar zullen horen op de een of andere manier!

 45. Neo

  Petje af voor deze uitstekende documentaire, heb ontroerd op het puntje van mijn stoel zitten kijken.

  Verder dank aan Valentijn en zijn familie om deze ervaringen te delen.

  Heeft iemand deze documentaire opgenomen ? Ik zou graag de uitzending willen delen met mijn ouders.

  Bij voorbaat bedankt,

  Groet Neo

 46. dinges

  voor mensen die nog steeds nieuwsgierig zijn…een kleine update over Valentijn.
  ze werkt nu ook als model
  zie url :
  http://www.thefashionspot.com/forums/f52/valentijn-de-hingh-60734.html

 47. saskia

  misschien kan dinges de achternaam van valentijn uit de internetlink verwijderen? omwille van privacy denk ik niet dat zij het prettg vindt als dat in omloop komt…

 48. Nelleke

  Prachtige documentaire!
  Ik vroeg me na de reacties te hebben gelezen wat Vincent in het dagelijks leven doet. Veilig op kantoor ga ik vanuit? Of ga jij die documentaire maken van die zwarte kindjes waar je het over hebt? (waarom perse zwart vroeg ik mij ook weer af, maar dat zal met jou kortzichtigheid te maken hebben denk ik) Komt die docu er? Ik wacht vol spanning in dat geval!! Want god verbiedt dat de Nederlandse samenleving zich druk maakt over iets anders dan dat toch? Maar wellicht is het niet in je opgekomen dat Valentijn’s probleem niet alleen Valentijn betreft. Dat is dus weer jouw kortzichtigheid. Ik wens je veel beterschap.

 49. Wendy

  @ mensen zoals Vincent:

  Uit je stukje blijkt dat je geen realistisch beeld van transsexualiteit hebt. Ook lijk je niet te beseffen wat voor een traumatische ervaring TS vaak is, met name voor de mensen die er pas na de pubertijd “achter komen”, wat een relatief hoog suïcide-cijfer oplevert. Dit vaak als gevolg van hoe de massa met TS omgaat.

  De mening van mensen zoals jij wordt vaak gevormd door angst, onwetendheid en onverschilligheid. Hieronder een stukje realiteit en kennis wbt transsexualiteit, wat overigens niets primair met sex te maken heeft maar alles met identiteit.

  In de eerste helft van de zwangerschap ontwikkeld de ongeboren vrucht zich bijvoorbeeld mannelijk, maar de geslachtsdifferentiatie van de hersenen ontwikkeld zich in tweede instantie tijdens de zwangerschap onder invloed van een precieze hoeveelheid hormonen op een specifiek moment. Als de hoeveelheid- of de timing niet goed is dan kán er een genderdysfoor kind ontstaan. Het is niet iets psychisch, maar een aangeboren hersenstructuur die afwijkt van het biologisch geslacht.
  Simpel gezegd: er worden kinderen geboren met bijv. een jongetjeslichaam, maar met meisjeshersenen. En dat is niet hun schuld, laat staan een keus!

  Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Transseksualiteit

  http://www.europeants.org/WTPS/

  http://www.kaffeine.freeuk.com/korner/bluboox/tears.htm

  http://www.symposion.com/ijt/ijtc0106.htm

 50. helena

  volgens mij staat inmiddels de documentaire wel op uitzendinggemist.

  De documentaire vond ik erg interessant en mooi om te zien. Ik heb bij dit meisje op school gezeten maar deze documentaire geeft toch weer een heel ander, ik denk beter, beeld van haar.

  De modelfoto’s zijn trouwens ook prachtig!

 51. Trynke

  Allereerst, haal inderdaad die link es even snel weg! Dat de maakster van de documentaire niet langer heeft gefilmd was een besluit van Valentijn zelf, omdat ze, lijkt mij, liever zonder gluurders de laatste moeilijke beslissingen neemt die haar nu nog te wachten staan!!!

  Verder, ik vond de documentaire zoals velen hierboven ook echt geweldig. Tegenwoordig zijn veel kinderen ‘vroegwijs’ en daar zet ik wel eens mijn vraagtekens bij, maar dit meisje kan al zo jong heel duidelijk haar gevoel verwoorden en kan vanuit zichzelf antwoorden geven die haar niet ingefluisterd zijn, dat je niet anders kan dan concluderen dat ze gewoon een schoolvoorbeeld is van een meisje in het verkeerde lichaam. Ik heb er eerder nooit zoveel aandacht voor gehad en eerlijk gezegd ook wel eens gedacht ‘moet dat nou’ (Kelly). Deze verfilming van een jeugd lang voor de keuze jongen/meisje-zijn en wat voor gevolgen dat met zich meebrengt is zonder meer een eye-opener. Voor iedereen die deel uitmaakt van deze maatschappij is het erg nuttig om te kunnen zien hoe je zelf met zo’n kind om kan/zou moeten gaan. Mijns inziens is het namelijk een wisselwerking tussen de houding van ouders/kind (hier heel sterk en ook eerlijk over gevoelens en twijfels) en de houding van de omgeving die maken dat kinderen met genderdysforie toch een redelijk onbezorgde/normale jeugd kunnen krijgen.

  Nouja, ik vond het in ieder geval een geweldige meid, en ik denk dat ze zeker over een jaar of tien nog eens met Hetty Nietsch moet afspreken, om dan aan Nederland te laten zien dat ondanks de vervelende start (als jongen geboren worden) ze een mooie en goede jeugd heeft gehad en uitgegroeid is tot een op-en-top-geslaagde jonge vrouw! Want daar ben ik van overtuigd!

 52. karin

  hetty, complimenten! de manier waarop je een stuk leven van Valentijn laat zien en de manier waarop je met zoveel respect en warmte praat over jouw documentaire en valentijn in dwdd. super om ook de persoon/maker van de doc. zo te leren kennen.
  valentijn, wat een mooi mens ben je. alle goeds, plezier en geluk. zo jong als je bent, ik kan veel van je leren. wat een kracht!

 53. Anoniem

  Nou voor iedereen die nog een keer wil kijken hij staat hier:
  http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/id/VARA/rest/2007/VARA_101158543/bb.20071030.asf

 54. Joanne

  en hier :)
  http://www.uitzendinggemist.nl

  Gelijk op de voorpagina zoals het ook hoort. Ik wil ook graag nog even verwijzen naar de posting van Angelique. Het is niet Valentijn die keuzes moet maken maar de maatschappij. Gaan we mensen zoals Valentijn en mij en alle andere gendervarianten de ruimte geven en daar mee ook eindelijk erkennen? Gaan we eindelijk inzien dat er tussen man en vrouw nog zoveel meer zit en dat het aanpassen en wegstoppen in dat andere hokje eigenlijk komt omdat wij als maatschappij niet overweg kunnen met die tussenvormen?

  Valentijn en ik zijn beiden erg sterk en hebben daardoor het geluk overeind te kunnen blijven in deze harde wereld maar ik ken zo veel mensen die het veel minder goed treffen. Die nooit overtuigend als vrouw of man door het leven zouden kunnen en altijd een zichtbare tussenvorm zullen blijven.

  Geloof me die worden nog veel erger behandeld als ons. Uitgestoten door een maatschappij die slechts in man/vrouw kan denken en alles uitkotst waen wat er tussen valt

 55. Joanne

  en hier :)
  http://www.uitzendinggemist.nl

  Gelijk op de voorpagina zoals het ook hoort. Ik wil ook graag nog even verwijzen naar de posting van Angelique. Het is niet Valentijn die keuzes moet maken maar de maatschappij. Gaan we mensen zoals Valentijn en mij en alle andere gendervarianten de ruimte geven en daar mee ook eindelijk erkennen? Gaan we eindelijk inzien dat er tussen man en vrouw nog zoveel meer zit en dat het aanpassen en wegstoppen in dat andere hokje eigenlijk komt omdat wij als maatschappij niet overweg kunnen met die tussenvormen?

  Valentijn en ik zijn beiden erg sterk en hebben daardoor het geluk overeind te kunnen blijven in deze harde wereld maar ik ken zo veel mensen die het veel minder goed treffen. Die nooit overtuigend als vrouw of man door het leven zouden kunnen en altijd een zichtbare tussenvorm zullen blijven.

  Geloof me die worden nog veel erger behandeld als Valentijn. Uitgestoten door een maatschappij die slechts in man/vrouw kan denken en alles uitkotst wat niet in die twee hokjes past.

  Enfin kijk zelf… :)

  Ik weiger me te conformeren in ieder geval. Ik ben een trotse trans en kom maar op als je wat hebt. Ik lust je rauw hihihi…

 56. Joanne

  Oeps sorry. Ik ben ook blont :)

 57. Joanne

  Oh ja en als mensen zeggen dat ik geen echte vrouw ben dan vraag ik wel eens waarom dan? Dan krijg ik te horen, nou je borsten zijn niet echt en je kunt bijvoorbeeld geen kinderen krijgen.

  En een kankerpatiente die haar baarmoeder en borsten daaraan verloren is dan? Is dat dan ook geen echte vrouw meer? Of een gesteriliseerde vrouw met een borstvergroting?

  Nah da’s wel weer genoeg stof tot nadenken. Dit is mijn stokpaardje en ik ben erg strijdbaar geworden door alles wat ik meegemaakt heb. Ik ben blij dat er veel mensen zijn die door deze documentaire zijn gaan nadenken over de ontkenning van deze varianten.

  Verstoppen in het tegenovergesteld hokje om het denkbeeldige maatschappelijke kleedje weer glad te strijken helpt het echt de wereld niet uit.

 58. Floris

  hoi,
  ik heb de uitzending laatst gemist maar ik kan hem nergens vinden op internet. weet iemand waar ik hem vinden kan??

  groetjes floris

 59. Rowena

  Joanne je hebt helemaal gelijk, mensen moeten eens wat minder in die hokjes denken en laat de persoon zoals die is en keur die niet af wat die ook is. Laat iedereen leven zoals die wilt leven.

  Ik zelf loop al jaren met dat ik transsexual ben, maar door mijn ouders (hokjes denkende mensen) kon ik dus niet uit de kast kruipen en moest dus wachten totdat ze beide er niet meer waren. Nu wil VU niet mee werken, omdat ik klinefleter heb durfen ze niks met mij :-s.

  Groetjes,
  Rowena

 60. Liz

  Ook ik vond de documentaire erg indrukwekkend. Heb bij een beetje zoekwerk ook gevonden dat Valentijn tegenwoordig modellenwerk doet. De foto’s die ik van haar heb gezien vind ik prachtig en het maakte me enorm blij dat ze succesvol is in de modebranche, waar altijd al haar hart naar uitging; daar wordt juist de nadruk gelegd op haar schoonheid en vrouwelijkheid en mooie kleren. Met haar zelfverzekerdheid en mooie gezicht is dit werk denk ik geknipt voor haar. Het verzoek die link weg te halen vind ik dan ook onnodig, daar ze absoluut bewust aan de documentaire heeft megewerkt en een carriere als model ook niet iets is waar je verlegen over bent! Met een dergelijke sterke persoonlijkheid mag je jezelf zo laten zien als je bent (zonder natuurlijk ook :))!

 61. Lieze

  Ik wil je graag vertellen, dat ik je documentaire echt prachtig vind! Je bent mooi zoals jij bent, geen nepheid, je bent puur, echt en realistisch. Ik vind dat je trots op jezelf mag en kan zijn!

  Ik wens je mooi en liefdevol leven toe!

 62. evelien

  wat een prachtig meisje.
  als ik niet wist dat ze een jongen was had ik het nooit kunnen zien. beeldschoon.
  en ook een geweldige docmentaire.

 63. Mandy

  Ik ben verbaast dat er mensen zijn met zulke vreemde meningen.

  Geweldige documentaire

  Ik ken zelf een meisje wat mij op 6 jarige leeftijd al vertelde dat ze graag een jongen wilde zijn. Voor mensen die zich afvragen hoe een ouder het kan weten of hun kind het wel echt voel/meent. Op dat moment weet je dat gewoon. Ze is inmiddels 17 en ongelukkig met haar lichaam als vrouw. Ze draagt mannen kleding heeft kort haar meestal met een petje en gaat met een unisex naam door het leven. Voor haar vind ik het jammer dat er niet meer ouders zijn zoals die van Valentijn

  Ik vind deze documentaire geweldig en heel belangrijk.
  Ik heb hem volgens mij ooit al eens eerder gezien maar nu pas gelee weer op tv. Ik houd normaal helemaal niet van documentaires en kwam er dan 2x per ongeluk op met zappen. En bleef hangen

  belangrijke gedachte wees jezelf en wees gelukkig. Soms kom je een heel ander zelf tegen dan je eigenlijk verwacht.

  ik ben 21 jaar geleden als meisje geboren en ik zou er ook niet aan moeten denken om in een mannen lichaam rond te lopen. (behalve de voorgestelde dag uit intresse)

  Beste Valentijn/Valentina of met welke naam je gekozen hebt door het leven te gaan. Ik weet niet of je zelf al deze berichtjes doorleest (waarschijnlijk niet) maar zo wel hoop ik dat het goed met je gaat. Ik heb heel veel bewondering voor je moed om je zo bloot te geven op tv.

  Dikke kus Mandy

 64. Samirah

  Vele verhalen gehoord maar heb het programma tot mijn grote spijt moeten missen! Heeft iemand dan ook enig idee hoe ik het alsnog kan terugkijken? Uitzending gemist of youtube geven beide geen gehoor. Vreselijk jammer! Ben zo benieuwt. Vind het een heel goed programma en belangrijk voor de mens dat er zulke dingen bestaan. Natuurlijk ook erg moedig om je zo bloot te geven! Heel dapper.
  Groetjes Sam

 65. Freddie

  Ik ben zelf ook genderdysfoor (jongen in meisjeslichaam). Zou haar best als vriendinnetje willen hebben, wat een leuk meisje! :P

 66. Anoniem

  @Samirah

  Het staat op uitzendinggemist hoor

 67. Marcel

  Zelfs een week na de uitzending houdt het me nog bezig, wat een open en eerlijke docu. Ik hoop dat Valentijn heel gelukkig wordt: mooie slimme meid!

 68. Richard

  Net zoals Marcel houdt de documentaire mij ook nog bezig. Heel bijzonder. Ik heb de link gemaild naar vrienden, die nu aan het kijken zijn.

  Zo’n documentaire, door het gewoon te laten zien (met de nadruk op ‘gewoon’), zegt meer dan tien krantenartikelen, tien rapporten en tien Kamervragen bij elkaar!

 69. 05525

  lekkere dames

 70. valentijn

  Okej….lekkere dames? en een jongen

 71. sterre

  ik vind het heel dapper en ik doe mijn spreekbeurt over genderkinderen en daar komt zij best veel in

 72. Fem

  Prachtige, indrukwekkende documentaire…. Tot tranen toe geroerd.
  Een enorm dapper en ontzettend lief, intelligent meisje.
  Ik weet nog dat Klette, haar moeder zwanger van Valentijn was,
  ik had toen les van haar.
  Zo een bijzonder meisje, ik wens haar absoluut ontzettend veel geluk in haar leven.

 73. Annemerij

  Hoi, ik ben Annemerij, bijna 19 jaar geleden geboren als Merijn. Ik vond het knap van Valentijn hoe zij haar verhaal heeft verteld. En veel van mij zag ik ook in haar verhaal. Hoe ze er zelf achter kwam en zo. Ik heb het in mijn klas verteld dat ik anders was dan andere jongens, toen ik 14 was. Ik heb nu gesprekken gehad over een operatie. En daar is het wachten dus nu op. Ik heb een relatie met een hele lieve jongen, en hij weet overal van . Maar in het begin viel het niet mee om verliefd te worden op jongens. En om te vertellen wie ik was. Ik had altijd lang blond haar. En dat was ik, nadat ik aan me haar ben getrokken zo spuug zat, dat ik op me kamer de schaar heb gepakt, en alles heb afgeknipt. De kapper kon het toen alleen nog maar milimeteren. Maar toen kreeg ik dus te horen “Een meisje met een jongenskapsel…” Dus, het zelfde jaar liet ik me haar dus weer groeien. Wat mij opviel was dat de leraar van de balletschool een jongen in Valentijn zag. Ik zag duidelijk een meisje in een jongensballetpak!!!

  Tot de volgende keer, Groetjes Annemerij

 74. gaaaay

  hij is gay.

 75. JK

  jij ook

 76. Rocher

  Veel sex

 77. Anoniem

  Reactie op Annemerij: Dit is nu vaak het probleem. Er wordt teveel naar de buitenkant gekeken en niet wat er binnen gebeurt. Vaak wordt e.e.a. ook met homofieliteit verwisseld.

 78. Barend Jan

  Hallo , ik had de aankondiging gehoord in de Wereld draait door , heb vrienden en familie verwittigd dat ze zeker moeten kijken.
  Het was verdrietig , aangrijpend , maar prachtige uitzending. Hoop op een heruitzending.
  Valentijn ik wens je een fantastisch leven toe !

 79. Amanda Dobbenberg

  Hallo, wat een prachtige documentaire…Ik heb hem gister voor het eerst gezien, omdat ik voor school onderzoek doe naar deze bijzondere kinderen! Indrukwekkende film. Ik heb echt met tranen in mijn ogen kijken..dat zo’n jong kind al voor zoveel keuzes staat in zijn leven! Prachtige verfilming van Hetty Nietsch!

  Valentijn..je bent nu een prachtige vrouw en ik hoop dat je met een goed gevoel terug kijkt op de verfilming over jou leven!

 80. NINOLOVERSS

  TSJJAA wat een medelijde hieronder.
  dat kind is gewoon gek in “haar” hoofd.
  ne ehet lijkt me in een woord verschrikkelijk.
  \sterkte meid!

  xpoepkop

 81. JOHAN

  @@@@@ AMANDA DOBBENBERG

  Mag ik vragen hoe je aan die documentaire kwam/ Ik wil m dolgraag zien maar kan m nergens vinden op het net en weet ook niet echt waar ik moet zoeken.. :(

  Groeten

 82. sissiebaby

  Reactie op Vincent:
  onlangs is op tv aangetoond met hersenscans, dat er wel degelijk sprake is van een geslachtsbepaling in de hersenen. een bepaald gebied in de hersenen is bij jongens (mannen) dubbel zo groot als bij meisjes (mannen) echter de ‘donkere vlekken’ is dan weer minder bij het ene geslacht dan bij het andere.

 83. snuffit

  @Rowena: hele mooie serie ik heb hem met mijn klas gezien en veel vragen hier over aan elkaar gesteld dit is echt iets waar van je wat kan leren!!!!
  petje af:)

 84. Ann

  http://player.omroep.nl/?aflID=5784237

 85. athony

  hay met anthony ik wil een meisje zijn ik heb de clipjes gezien van je en ik wil met valentijn praten en zegen wat ik wil ik wilzo graag een meisje zijn
  weet je wat haar msn is of hyves van valetijn ik wil zo graag vragen ik wil een meisje zijn help me
  Gr.Antony

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.