Veel tv-aandacht voor vertrek Rita Verdonk bij VVD

Rita Verdonk is donderdagmiddag uit de VVD-fractie gezet. De VVD-politica uitte eerder deze week opnieuw kritiek op de koers van haar partij. Partijleider Mark Rutte waarschuwde haar na eerdere uitspraken al dat hij geen afwijkende geluiden meer zou accepteren. Verdonk heeft 24 uur de tijd gekregen om zich op haar positie te beraden. Ze gaat mogelijk als eenmansfractie verder. Diverse televisieprogramma’s besteden vanavond aandacht aan het vertrek van Verdonk uit de VVD.

Naast de nieuwsprogramma’s, zullen ook de actualiteitenrubrieken EenVandaag, Netwerk en Nova aandacht besteden aan het vertrek van Verdonk. In de Nova-studio in Hilversum reageert Ed Sinke, adviseur van Verdonk, op het nieuws.

In de talkshow Pauw en Witteman is onder meer voormalig Den Haag Vandaag-verslaggeefster Wouke van Scherrenburg te gast. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen is te zien in het programma De wereld draait door.

Rutte en Verdonk spraken donderdagochtend ongeveer een half uur met elkaar. Tijdens dat gesprek zei Verdonk dat haar uitspraken donderdagochtend in De Telegraaf uit hun verband zijn gerukt. De fractievergadering begon donderdagmiddag rond 13.15 uur. Na afloop om 15.00 uur gaf Mark Rutte een persconferentie. Hij zei dat Verdonk door haar uitspraken de VVD te vaak schade had toegebracht.

Rutte sluit het vertrek van andere VVD’ers niet uit. Charlie Aptroot, Fred Teeven en buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen wilden collega Verdonk binnen de fractie houden. Zij zouden mogelijk ook de partij verlaten.

Volgens Verdonk was het besluit om haar uit de partij te zetten niet unaniem. “De komende 24 uur moet ik een hele zware beslissing nemen, daar neem ik goed de tijd voor“, zei Verdonk na afloop van de crisisvergadering. “Ik had dit helemaal niet verwacht. Ik ben Rutte helemaal niet afgevallen. Ik ben verbijsterd.

Verdonk heeft de keuze haar zetel ter beschikking te stellen aan de VVD, maar ze kan ook besluiten als eenmansfractie verder te gaan. Ze zei dat ze zich in ieder geval niet zal aansluiten bij de PVV van Geert Wilders.

Aanleiding voor het crisisoverleg van de VVD is het bericht van donderdagochtend in De Telegraaf waarin stond dat Verdonk maandagavond tijdens een besloten diner heeft gezegd: ‘De VVD is onzichtbaar in het vreemdelingendebat en daar moeten wij wat aan doen’. Zij benadrukte toen echter ook achter Mark Rutte te staan.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 kreeg Verdonk ruim 600.000 voorkeursstemmen, daarmee haalde ze in haar eentje negen zetels binnen.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen