Avro stopt met podcasts

Geplaatst op do 13 sep 2007 om 16:15

De AVRO heeft besloten om het aan- bieden van haar muziekprogramma’s als podcast voorlopig stop te zetten. Deze beslissing is het gevolg van een rechtenkwestie, waarbij vergoedingen betaald moeten worden aan rechtheb- benden van de uitgezonden muziek. Voorlopig zijn alle AVRO radioprogramma’s nu alleen ‘streaming’ terug te luisteren via ‘uitzending gemist’ en Avro.nl. De AVRO is voornemens haar podcast service zo snel mogelijk te hervatten.

Hervatten van de service kan nogven duren. “Het kan alleen als er een werkbaar systeem wordt afgesproken tussen de AVRO en de rechten-organisaties van auteurs, componisten, muzikanten van de gedraaide muziek in deze podcasts.

De AVRO is van mening dat rechthebbenden uiteraard betaald moeten krijgen en is hierover in gesprek met de belangenorganisaties om tot een oplossing te komen. “De AVRO hoopt de podcast-dienstverlening snel te kunnen hervatten om haar vooraanstaande positie op dit gebied voort te zetten.
4 Reacties op “Avro stopt met podcasts”


 1. Henky

  De KRO is vandaag ook gestopt (met oa de Tijd Voor Twee podcast)

 2. yossarian

  Ik denk dat het – behalve met auteursrechten – ook te maken heeft met het gegeven dat dat hele podcasting nooit echt van de grond is gekomen, in Nederland.

 3. podvather

  Jammer Yossarian,
  Die gedachte klopt niet. Dacht je nu echt dat de Sena zich zo (overdreven) druk maakt, als podcasten ‘niet van de grond’ zou zijn gekomen. Waar baseer je je mening op? Feiten, zie radiocast.nl: die downloadcijfers zijn nog maar een fractie van wat er geluisterd wordt via podcast.
  De Sena een rare club. Buma/Stemra vond het allemaal wel OK en was bereid en fatsoenlijke regeling te treffen. Sena komt ‘out of the blue’ tijdens onderhandelingen met de Publieken met facturen. 135 euro per podcast aflevering.
  Reken ’s mee: ik koop via iTunes voor 99 cent een liedje (Sena gecoverd toch?!)… Hoeveel liedjes zitten er in een uur podcast: maximaal 15. Dus maximaal 15 euro per uur podcast. Verschilletje he…

  Luister ook naar de podcast van BRN Juridische zaken: Els Prins van MKB vertelt over de ondoorzichtigheid van Sena en 21 sub-bedrijfjes die druk doen over zg ‘rechten.’ Zelfde verhaal. Sena is maffia.

 4. podvather

  Yossarian,
  Misschien ga ik te snel… maar wat ik wil aangeven is dat Sena echt overdreven reageert op de situatie. En dat podcasten populairder is dan je zou denken. Alleen schijnen er nog een exacte downlaod gegevens te zijn. Het is (weet ik) lastig om downloads te tellen die je ook streaming kunt luisteren: wanneer luistert iemand en hoelang? En wat is de kwaliteit hiervan. Maar toch… podcasten is een substantieel deel geworden van de radio.

  Volgens mijn informatie hebben alle omroepen verklaard te willen betalen voor podcasts en dus moet er een redelijke oplossing te vinden zijn. Buma/Stemra snapt dat en overlegt gewoon met de Publieken. Sena stuurt boos facturen nadat zij zelf vaag zijn geweest over podcast. 135 euro per podcast: per feed of per uur, per week, per programma? Vragen die de Sena zelf niet eens kan beantwoorden.

  Daarnaast (text van de VPRO) hoe verhouden zich de luistercijfers tov podcasten. Wanneer er structureel minder mensen live luisteren omdat ze achteraf podcasten, dan is daar ook iets voor te zeggen toch?

  Het is een meer dan ingewikkelde kwestie die op het moment alleen maar moeilijker wordt gemaakt door de rigide houding van de Sena. Er is geen enkele publieke omroep die vindt dat rechthebbende niet betaald hoeven worden. Dus waar gaat het eigenlijk over? Wanneer de Sena het anders had aangepakt, hadden de Publieken hun feeds niet hoeven staken. Jammer… ik luister praktisch alles via podcast terug en hoop dat dit snel weer hervat wordt. De vernieuwing is toch niet te stuiten, lijkt mij. Dus laat iedereen er het beste uit halen… Ook de Sena. Maar wel op een fatsoenlijke manier. Het zijn immers ook onze belastingcenten die naar de Sena zouden moeten gaan in dit geval. Take care…

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.