Veel aandacht voor Prinsjesdag op televisie

In Den Haag zijn vanmorgen vroeg al de eerste belangstellenden aangekomen voor Prinsjesdag. Ze hebben zich bij het paleis Noordeinde opgesteld, zodat ze vanmiddag een glimp kunnen opvangen van koningin Beatrix in de Gouden Koets. Rond één uur zal koningin Beatrix in de Ridderzaal de Troonrede voorlezen, waarin de regering haar plannen voor komend jaar ontvouwt. Verschillende te- levisieprogramma’s besteden vandaag op hun eigen wijze aandacht aan de jaarlijkse Prinsjesdag.

De NOS doet vanaf 12.35 uur live verslag van Prinsjesdag op Nederland 1. Behalve de politieke reacties zijn er de jaarlijks terugkerende elementen in de uitzending: het koffertje van de minister van Financiën, de Troonrede, de rijtoer en de Gouden Koets. In het eerste half uur is er onder meer een vooruitblik op de gebeurtenissen van die middag. Rond 12.50 uur verslaat Brecht van Hulten vanuit een mobiele studio bij Paleis Noordeinde de rijtoer naar de Ridderzaal.

Tegen 13.10 uur wordt overgeschakeld naar de Ridderzaal, waar koningin Beatrix de Troonrede zal voorlezen. Na de Troonrede wordt er teruggeschakeld naar buiten om de terugtocht naar Paleis Noordeinde te registreren. Rond 14.10 uur wordt dit gedeelte van de uitzending beëindigd met de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde. Na de balkonscène volgen toelichtingen en reacties op de Troonrede van ministers en volksvertegenwoordigers. Vanaf 14.55 uur is rechtstreeks te volgen hoe minister Bos van Financiën in de Kamer de Miljoenennota aanbiedt.

EénVandaag EénVandaag (18.25 uur, Ned1) staat vandaag volledig in het teken van Prinsjesdag. In een live-uitzending vanuit Den Haag wordt aandacht besteed aan de maatregelen die het kabinet bekend zal maken. In de studio geeft vice-premier Andre Rouvoet tekst en uitleg. De voormannen van de twee grootste oppositiepartijen Jan Marijnissen (SP) en Mark Rutte (VVD) reageren op de plannen van het kabinet.

Man bijt hond – Het NCRV-programma Man bijt hond (18.55 uur, Ned2) besteedt ook aandacht aan Prinsjesdag. Den Haag loopt weer uit om de koningin te bewonderen tijdens haar rijtour door de hofstad met de gouden koets. De door paarden getrokken prachtige koets heeft een nadeel. De paarden poepen nogal tijdens de tocht. Man bijt hond volgt de man die verantwoordelijk is voor het opruimen van de poep die de paarden van de koets achterlaten op straat.

Samenvatting Prinsjesdag – De NOS brengt om 19.25 uur op Nederland 1 een samenvatting van de uitzending van Prinsjesdag, met de nadruk op de Troonrede.

De wereld draait door – Live vanuit studio De Plantage praat Matthijs van Nieuwkerk in De wereld draait door (19.30 uur, Ned3) met Jacqueline Cramer over Prinsjesdag. Cramer was ooit milieu-activiste en presenteert nu als minister van VROM een ambitieuze begroting voor ruimte en milieu. Ook te gast in de uitzending is Marco Borsato, die met een nieuwe prijs voor jonge muzikanten komt.

Netwerk – In de uitzending van Netwerk (20.25 uur, Ned2) een debat tussen Pieter van Geel en Jan Marijnissen, de fractieleiders van het CDA en de SP. Tevens kijkt Netwerk in de huishoudportemonnee van drie Nederlandse gezinnen. Wat betekent de Miljoenennota voor de financiele situatie van deze mensen?

Het elfde uur Piet Hein Donner, Peter van der Vorst en Gerald Holtvlüwer zijn de avond van Prinsjesdag te gast bij Andries Knevel in Het Elfde Uur (21.20 uur, Ned2). De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner zal de Miljoenennota van commentaar voorzien. Royaltyverslaggever Peter van der Vorst keek voor Netwerk naar Prinsjesdag om te beoordelen wie de mooiste hoed op had en wat hij van het optreden van de koningin vond. Zakenman en miljonair Gerald Holtvlüwer richtte vanuit idealisme Wereldhypotheek op. Met dit bedrijf wil Holtvlüwer hypotheken verkopen én huizen in de Derde Wereld laten bouwen.

Nova Politiek – Ook de actualiteitenrubriek Nova (22.15 uur, Ned2) staat vanavond volledig in het teken van Prinsjesdag en praat met verschillende betrokkenen.

Pauw en Witteman – In Pauw en Witteman (23.00 uur, Ned1) is naar aanleiding van Prinsjesdag, onder anderen minister van Financiën Wouter Bos te gast. Onderwerp van gesprek vormt uiteraard de begroting (en belangrijke onderdelen daaruit). In de studio wordt Bos ook geconfronteerd met mensen uit diverse maatschappelijke geledingen die met hem in discussie gaan over de voornemens van de regering. En ook komen de perikelen binnen de PvdA – van Jami tot Pronk – ter sprake.

Uiteraard staan ook de journaaluitzendingen en RTL Nieuws vandaag in het teken van Prinsjesdag. Ook in de uitzendingen van Editie NL, RTL Boulevard, Shownieuws, 4 in het land en Hart van Nederland is aandacht voor Prinsjesdag.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen