Van der Hoff en Rooijakkers vullen zondagavond Net 5

Erik van der Hoff en Art Rooijakkers vullen met ingang van vanavond 2 september de nieuwe zondagavond van Net 5. Naar het originele Amerikaanse format Are You Smarter Than A 5th Grader? presenteert Erik van der Hoff de nieuwe quiz Ben jij slimmer dan een kind? en voor het ‘sociaal experiment’ Als de vrouw van huis is… stuurt Art Rooijakkers de vrouwen uit het dorp Heusden voor tien dagen de deur uit om hun mannen, kinderen en verplichtingen achter te laten.

In het studioprogramma Ben Jij Slimmer dan een Kind? moet een volwassene tien vragen beantwoorden die regelrecht uit schooltoetsen van de lagere school komen. Het format is simpel: als de kandidaat kan bewijzen dat hij slimmer is dan een kind, gaat hij naar huis met een grote som geld. Kan hij dit niet, dan moet hij op nationale televisie bekennen dat hij niet slimmer is dan een leerling van een basisschool.

Het originele format Are You Smarter Than A 5th Grader? was in Amerika de televisiesensatie van 2006, aldus een zegsvrouw van Net 5. “De kennisquiz heeft het beste debuut ooit gekend in de geschiedenis van de zender FOX, onder andere bekend van het programma American Idol.

Ongeveer vijftig vrouwen uit het Brabantse Heusden gaan voor tien dagen de deur uit en laten hun mannen, kinderen en verplichtingen achter voor het programma Als de vrouw van huis is…. De dames krijgen vanuit hun tijdelijke verblijf, een luxe vakantiepark, beelden te zien van hoe het er thuis aan toe gaat.

Het programma werd vorig jaar met succes uitgezonden op de Britse televisie. Rooijakkers was er direct van gecharmeerd. “Het klinkt misschien als een oubollige vraag: ‘wat zou een samenleving toch zijn zonder vrouwen’. Maar het gaat in dit programma verder dan het ontbreken van huisvrouwen die zorgen dat het huis niet verslonst. Wat gebeurt er met een gemeenschap als de bakkersvrouw wegvalt én de oppasoma én de dame die de lingeriezaak runt?“, aldus Rooijakkers bij de GPD.

Voor Rooijakkers die eveneens de eindredactie van het programma doet, leverde het project de nodige spanningen op. “Soms vroeg ik me wel af: gaat er wel voldoende gebeuren? Zijn die tien dagen wel lang genoeg? Maar dat bleek een onderschatting van de rol van de vrouw. Sommige mannen zaten middenin een verbouwing, een ander moest een expositie voor de galerie van zijn vrouw op de rails zetten en weer anderen bestierden naast hun fulltimebaan voor het eerst het huishouden inclusief de zorg voor de kinderen. Je zag dat mannen steeds meer naar elkaar toe trokken, en steeds makkelijker elkaars hulp vroegen.

Ben jij slimmer dan een kind? is om 20.30 uur te zien bij Net 5. Aansluitend om 21.30 uur presenteert Art Rooijakkers Als de vrouw van huis is…

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen