Van Westerloo: ‘Eredivisievoetbal moet goedkoper’

De rechten van het eredivisievoetbal zijn tot het einde van het seizoen in handen van RTL Nederland. De 35 miljoen euro die de samenvattingen per seizoen kosten, blijven voor de rekening van John de Mol. Binnenkort komen de rechten voor het eredivisievoetbal weer op de markt. RTL-baas Fons van Westerloo waarschuwt dat de prijs flink omlaag moet. “Als de eredivisie weer 35 miljoen euro per seizoen wil voor de samenvattingen, dan kunnen we dat niet betalen“, vertelt Fons.

Ook SBS en de NOS kunnen zich dat niet permitteren, vertelt Fons van Westerloo in de Volkskrant. “Voor een commerciële omroep als RTL zou de Champions League trouwens interessanter zijn. Dat levert veel meer zendtijd op dan die paar uur per week van de eredivisie. Maar het is fantastisch om te hebben. Afgelopen zondag al 2,1 miljoen kijkers en als de vakanties echt afgelopen zijn, gaan we naar 2,5 miljoen of meer. De NOS? Als wij het voetballen dit jaar nou heel goed doen en het publiek is tevreden, waarom zou het dan met belastinggeld naar de NOS moeten? Ik denk dat de nieuwe mediaminister Plasterk er ook zo over denkt.

In december 2006 begonnen de onderhandelingen tussen RTL en Tien. “Ik was vorig najaar een keer uit eten met SBS-topman Patrick Tillieux, die mij vroeg of ik Yorin FM wilde terugkopen. Dat wilde ik helemaal niet, maar ik dacht opeens: hij wil Radio 538 binnenhalen. Toen ben ik eens wat gaan speuren en bleek SBS inderdaad met John de Mol over een fusie te praten. Dat is niet doorgegaan, volgens mij omdat het internationale SBS te druk was omdat het zelf ging fuseren met ProSieben Sat1. In december heb ik John gebeld en gezegd: ik begrijp dat je met SBS in gesprek bent, maar is het niet nuttig dat wij eens praten? Dat was zeker nuttig.

Daarna duurden de onderhandelingen lang. De deal was ingewikkeld aan het worden. “John zou aandeelhouder worden in RTL Nederland en dat doe je niet zomaar, een nieuwe aandeelhouder toelaten. Toen stelde mijn grote baas van de RTL Group, Gerhard Zeiler, voor Radio 538 niet over te nemen van De Mol. Dat moeten we niet doen, heb ik gezegd. Tv-programma’s zijn maar tijdelijk, maar de marktleider radio was voor mij de parel. RTL moest er wel beter van worden.

Uiteindelijk is de deal rondgekomen. “De Mol krijgt 26,4 procent van de aandelen in RTL Nederland, een mooi en gezond bedrijf met 70 miljoen euro winst“, vertelt Fons van Westerloo in de Volkskrant. “Maar inderdaad: De Mol betaalt die 35 miljoen voor dit seizoen aan de eredivisie, net zoals hij de meeste sterren nog betaalt. Ik dacht eerst nog: laat hem maar lekker naar SBS gaan, die zitten met dat voetbal erbij meteen in de rode cijfers. Maar toen begreep ik nog niet dat de huidige deal ook mogelijk was. John brengt dingen in en krijgt waarde terug, in de vorm van RTL-aandelen. Hij heeft het ook over zijn subsidie aan ons. Die is wel erg hoog, zegt hij dan. Dan zeg ik: nou, je krijgt er ook al wel iets voor terug, goede vriend…

Het hele interview van De Volkskrant is hier te lezen.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen