‘SBS – RTL: drie tegen twee’

RTL Nederland en SBS Broadcasting hebben hun plannen voor het komend najaar reeds gepresenteerd. Bij RTL maken nieuwe sterren als Bridget Maasland, Gordon en Linda de Mol hun entree, terwijl SBS terugkomt met succesnummers als Sterren dansen op het IJs en So you wannabe a popstar?. De Pers heeft de programmering van de commerciële zendergroepen voor het komend najaar vergeleken en noemt SBS de winnaar. “SBS – RTL: 3 -2“, concludeert het dagblad.

Als het gaat om de boegbeelden van RTL en SBS, gaan de zendergroepen volgens De Pers gelijk op. Hoewel nieuwe namen als Caroline Tensen, André van Duin en Linda de Mol nu tot de RTL-stal behoren, blijft het team van SBS ongewijzigd met bekende gezichten als Gerard Joling, Nance en Peter R. de Vries. En dat heeft zo zijn voordelen, vindt het dagblad. “RTL haalt een puntje door de komst van de sterren van Talpa, SBS krijgt een punt voor consistentie en de fitheid van de selectie.”

Voor Winston Gerschtanowitz, Sylvana Simons en Jack Spijkerman zijn dit najaar nog geen programma’s aangekondigd bij RTL en daarom moet zij van de krant een punt weggeven aan de concurrent. “SBS heeft geen bankzitters, iedereen is op het veld aanwezig. Bij RTL is het echter knokken voor een plaats in de dug-out.

RTL 4 introduceert dit najaar naast het eredivisievoetbal nieuwe programma’s met Herman den Blijker, topkok Jonnie Boer en Gordon, terwijl Bridget Maasland New York bezoekt voor RTL 5 en Renate Verbaan een groep kandidaten volgt in een spectaculaire realityshow in Tokio. SBS 6 introduceert onder meer de documentairereeks Gevangen in het buitenland, op Net 5 krijgt Art Rooijakkers twee nieuwe programma’s en Jorinde de Mol volgt in Search For A Videomodel de strijd om een plek in de videoclip van een bekende internationale artiest. Opnieuw wint SBS 6 een punt. “SBS wint, vanwege de grotere variatie in de programma’s van eigen makelij“, vinden journalisten Maarten Bloem en Ilja Galama.

Als de stand 3-1 staat voor SBS, weet RTL op het laatste moment nog een punt te scoren op het gebied van buitenlandse programma’s. Waar RTL 4 de hitseries CSI, CSI Miami en CSI NY en een Nederlandse versie van het programma De Babyfluisteraar zal gaan uitzenden, staan bij SBS de komedieserie Everybody hates Chris en de telenovelle Ugly Betty nieuw op het programma. “RTL wint mede door de tactische wissel van de Nannies voor debutant De Babyfluisteraar.

De Pers geeft de uiteindelijke overwinning aan SBS met een stand van 3-2. “Het oude aanvalsplan van goed geprofileerde zenders levert hen de winst op. RTL Nederland zit ze op de hielen en probeert te counteren met dezelfde tactiek. Het is echter vooral het onvolwassen en onervaren RTL8 dat door in herhaling te vallen een makkelijk te breken tegenstander blijkt.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen