Linda de Mol vanavond in Zomergasten

Presentatrice, actrice en bladenmaker Linda de Mol is vanavond 26 augustus te gast in het programma Zomergasten. Vorig jaar moest ze de uitnodiging afslaan. “Dit jaar ben ik weer heel druk, maar ik kon het gewoon niet weigeren; ik dacht: dat kun je niet maken. Het is natuurlijk eervol“, vertelt Linda de Mol. Ze wil de uitzending vooral luchtig houden. “Ik wil dingen laten zien die ik echt leuk vind. Ik heb me voorgenomen niet te veel na te denken over wat grachten- gordelfähig is.

Linda’s ideale televisieavond zal onder meer gaan over televisiemaken in Nederland en Duitsland, oud en nieuw geld, het maakbare lichaam en familie. Op haar Zomergastenavond laat ze beelden zien van Mies Bouwman, Paul de Leeuw en de onlangs overleden Gert-Jan Dröge. Daarnaast toont ze fragmenten uit de veelbesproken documentaire Beperkt houdbaar, uit een aflevering van de Engelse serie Extras met Kate Winslet en uit Michael Moore’s Bowling for Columbine.

Linda de Mol presenteerde succesvolle shows als Love Letters en de Postcode Loterij Miljoenenjacht. Zij werd hiermee ongekend populair, niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, waar zij met Traumhochzeit alle kijkcijferrecords brak en al snel werd gezien als sympathieke Quoten-queen. Van 1999 tot 2006 speelde ze naast Monique van de Ven in de politieserie Spangen. Omdat ze graag een rol in een romantische komedie wilde spelen, bedacht ze de film Ellis in Glamourland (2004), en nam zelf de rol van Ellis voor haar rekening.

In 2003 lanceerde zij haar eigen glossy LINDA., dat het jaar erna direct tot tijdschrift van het jaar werd uitgeroepen. Na jarenlang het gezicht van de TROS te zijn geweest, stapte ze in 2005 op verzoek van haar broer John de Mol over naar zijn zender Talpa. Hier presenteerde ze onder meer De slimste, Miljoenenjacht en Just the two of us. Voor Talpa bedacht ze ook de serie Gooische vrouwen, waarin ze zelf de rol van de Amsterdamse Cheryl Morero vertolkt.

Vorig jaar speelde ze haar eerste rol in het Duits in de televisiefilm Mr. Nanny – Ein Mann für Mama. Op dit moment werkt ze aan een nieuwe Duitse televisiefilm en de derde reeks van Gooische vrouwen. Nu Talpa is overgenomen door RTL zal de serie het komende seizoen bij RTL te zien zijn. Linda gaat het komende seizoen nieuwe programma’s voor RTL ontwikkelen.

De keuzefilm van Linda, die na Zomergasten wordt uitgezonden, is de documentaire Pretpark Nederland van Michiel van Erp. Pretpark Nederland geeft een kijk op de vermaaksindustrie van modern Nederland. Van de Libelle Zomerweek, waar iedere dag duizenden bezoekers hun creativiteit botvieren, tot de Gay Pride, waar met name vrouwen uit de provincie zich vergapen aan excentrieke homo’s. Van de mislukte lancering van een nieuwe attractie in de Efteling tot de vechtpartijen om de meest gewilde plaats bij het Prinsengrachtconcert. Het hedendaagse Nederland wordt met verwondering en warm mededogen in kaart gebracht.

Zomergasten is vanavond om 20.20 uur te zien op Nederland 2. (Foto: Roy Beusker)

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen