Dankert en Dankert: ‘Kruising Baantjer en CSI’

De Friese dramaserie Dankert en Dankert is voorlopig de laatste regiosoap die de KRO deze zomer uitzendt. Van 2 augustus tot en met 6 september is het advocatenduo, een rol van Peter Tuinman, dagelijks te zien om 19.00 uur op Nederland 2. Dankert en Dankert is een dramaserie gebaseerd op het advocatenduo Anker en Anker uit Leeuwarden. Pieter en Jelle Dankert zijn net als Hans en Wim Anker succesvolle advocaten met eigen praktijk en één-eiige tweeling.
Dankert en Dankert zijn twee broers, die samen een advocatenpraktijk runnen in Friesland. Ze zijn strafpleiters en doen bij voorkeur ernstige delicten. Voornamelijk zijn ze te vinden in het gerechtsgebouw of in hun praktijk, een kantoor in de stad of een oude boerderij in een klein dorp, waar hun vader woont. De kijker wordt op de stoel van de rechter gezet (is de verdachte schuldig of onschuldig) en maken een rondje langs de velden.

In elke aflevering wordt de Officier van Justitie gevolgd, de rechter, de advocaten en de verdachte. Zowel de rechter als de Officier van Justitie en de gastrollen wisselen per aflevering. Men komt in de series verschillende rechters en verschillende Officieren van Justitie tegen. De advocaten staan altijd contra de Officier van Justitie, wat voor veel conflict en drama zorgt, ook in de privé sfeer.

De serie wil bewerkstelligen dat een oordeel te snel en te makkelijk geveld is. “Dankert & Dankert is een kruising tussen Baantjer, The Practice en Crime Scene Investigation“, aldus een woordvoerster van de KRO.

De scenarioschrijvers zijn aan het werk gegaan met bekende strafzaken, die ze hebben verwerkt. Thema’s die onder meer worden behandeld, zijn DNA (de Deventer moordzaak), de moorden op Fortuyn en Van Gogh en de Poolse vrouwenhandel. Belangrijke gastrollen worden gespeeld door Kitty Courbois, Marcel Faber, Geert Lageveen en Anne Wil Blankers. Geert Dales zal zijn debuut als acteur maken.

De eerste serie is in seizoen 2005-2006 op Omrop Fryslân TV uitgezonden en de tweede serie in seizoen 2006-2007. De KRO gaat de twee series van in totaal 26 afleveringen uitzenden en is hiermee de eerste publieke omroep die de serie uitzendt. De serie is ondertiteld. (Foto: ANP Photo/KRO)

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen