BBC-serie The Impressionists van start bij NCRV

De impressionistische schilder Claude Monet staat centraal in de BBC-serie The Impressionists, die vanaf vanavond 6 augustus wordt uitgezonden door de NCRV. In de driedelige serie kijkt de 80-jarige schilder samen met een journalist terug op zijn leven; een leven vol pieken en dalen. De aftrap voor elk van de drie afleveringen is een jaartal. Zo wandelt de kijker door het leven van Claude Monet. De serie is voornamelijk gebaseerd op oude dagboeken, vertelt Mary Downes in NRC.

Mary Downes is producent en regisseur van de serie. “Er is gelukkig veel bewaard gebleven.” Een kunsthistoricus die de techniek van de impressionisten heeft bestudeerd, was bij het filmen aanwezig om de acteurs te instrueren hoe hun personage zijn penseel vasthield, en hoe hij het bewoog. Er werd in Parijs en op het Franse platteland zo mogelijk gefilmd op de plaatsen waar de impressionisten daadwerkelijk actief waren. Downes hoopt dat de kijker in elk beeld ziet op welke manier licht en kleur de schilders inspireerden. “De schilderijen waren ons belangrijkste archiefmateriaal.

Niet alles kwam ze te weten, soms tastte ze in het duister, bijvoorbeeld over Degas, de schilder van danseressen back stage en ook de tekenaar van onverhulde bordeelscènes. “Degas is onpeilbaar, een sinistere man. Vrouwen waren koeien, vond hij. Maar in zijn werk tref je vooral een schilder die weigert vrouwen gracieus of mythologisch af te beelden. Zijn vrouwen doen wat vrouwen zoal doen. Een naakt wast zich, of ze droogt zich af. Dat was uitermate choquerend in die dagen.

In de eerste aflevering, die start in 1862, is te zien hoe de 22-jarige Claude Monet arriveert in Parijs. Hij gebruikt zijn schilderstalent voornamelijk om indruk te maken op vrouwen. Maar dan ontmoet hij Edouard Manet, een schilder met een revolutionaire visie; hij wil ook vastleggen op het doek wat hij voelt. Maar dit valt niet in de smaak bij de gevestigde orde. Hun goede vriend Frédéric Bazille komt daarom met het voorstel om een eigen tentoonstelling te organiseren. Ondertussen maakt Monet een puinhoop van zijn liefdesleven en gooit de naderende Frans-Duitse oorlog roet in het eten. Terug van de oorlog komen de impressionistische schilders opnieuw bij elkaar. Bazille is omgekomen, maar zijn idee voor een alternatieve tentoonstelling wordt doorgezet. Het evenement wordt echter één groot drama. Na de oorlog is de gevestigde schildersorde conservatiever dan ooit en de kritieken zijn dodelijk.

In 1880 leest Monet zijn eigen overlijdensadvertentie in de krant. De advertenties is geplaatst door één van de Impressionisten, die Monet beschouwt als een afvallige. Monet is zelf onderdeel geworden van de gevestigde orde die zij ooit verafschuwden. Het drijft de groep verder uit elkaar. Monet woont inmiddels samen met de getrouwde zus van zijn overleden vrouw Camille, die zes kinderen heeft. De jonge impressionistische schilder Cézanne organiseert opnieuw een tentoonstelling die het Impressionisme serieus op de kaart moet zetten. Vriend en vijand beamen hierdoor uiteindelijk de kwaliteiten van de groep schilders. En rond 1900 worden de Impressionisten gevierd op de grootste tentoonstelling van Parijs.

In de hoofdrollen onder meer Richard Arnitage (de jonge Monet), Julian Glover (de oude Monet), James Lance (Frédéric Bazille) en Andrew Havill (Edouard Manet). De serie is gefilmd op locatie, onder andere in de Franse Provence en in Normandië. The Impressionists is om 20.50 uur te zien op Nederland 2.

Meer in NCRV

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen