AVRO met documentaire over ‘gay cinema’

Op de vooravond van de Amsterdam Gay Pride brengt de AVRO vanavond de documentaire Here’s Looking at You, Boy op televisie. Here’s Looking at You, Boy vertelt het verhaal van de coming out van de ‘gay cinema’ met veel interviews en filmfragmenten. “Lange tijd konden homoseksuelen niet rekenen op een happy end wanneer ze geportretteerd werden in films. Vanaf de jaren zeventig veranderde dat en ging de gay cinema bijdragen aan meer vrijheid en gelijk- heid“, aldus de AVRO.

Op de grote filmfestivals in Berlijn en Venetië en zelfs in Hollywood vielen films met homoseksualiteit als onderwerp de laatste jaren in de prijzen. “Een positieve ontwikkeling als je bedenkt dat het decennia lang onmogelijk leek om gays in films te portretteren als mensen met een eigen leven – laat staan als mensen die op een happy ending konden rekenen. Homoseksuele films moesten door sociale barrières breken om zich te kunnen manifesteren en een publiek te vinden. Deze films, uitgebracht in de laatste 35 jaar, worden in ‘Here’s Looking at You, Boy’ belicht om een beeld te schetsen van de coming out van de gay en lesbische cinema.

Te zien zijn fragmenten uit internationale producties, films die vaak een professioneel keerpunt bleken te zijn voor hun makers, variërend van ‘My Beautiful Laundrette’ tot ‘Brokeback Mountain’ en tot ‘Transamerica’. Historisch archiefmateriaal en beelden die achter de schermen bij filmopnames tot stand kwamen, worden gebruikt om filmfragmenten en interviews met filmmakers en acteurs te illustreren. Aan het woord komen onder anderen John Waters, Rosa von Praunheim, Tilda Swinton, Gus van Sant, Ingrid Caven en Jeroen Krabbé.

Here’s Looking at You, Boy (een co-productie van Florianfilm, ZDF, ARTE GEIE, AVRO, SVT en YLE) is vanavond om 23.10 uur te zien op Nederland 2.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen