‘John de Mol zet aan tot geweld’

John de Mol zet met het programma De Gouden Kooi aan tot geweld en is daarmee strafbaar. Dat stelt psycholoog Bob van der Meer in Nova. Vrijdag stapt Van der Meer naar de Orde van Advocaten om na te gaan of het mogelijk is een kort geding aan te spannen tegen Tien. “Aanzetten tot geweld, wat John de Mol doet, is strafbaar. Ik denk dat dat de enige grond is om het programma te doen verbieden“, aldus Van der Meer in Nova. De psycholoog noemt het programma ‘ziek’.

Het geweld in De Gouden Kooi wordt veroorzaakt door De Mol, vindt Van der Meer. “De opdracht namelijk van het programma is aan de deelnemers om de ander zodanig te bewerken dat hij het huis verlaat. De beloning voor de winnaar is, als hij de anderen uit het huis heeft verdreven, dat hij miljonair wordt.

Van der Meer denkt dat het mogelijk is om op basis van beelden die op internet circuleren een strafzaak aan te spannen. “Ik denk het wel, want als je een definitie van pesten geeft, is dat structureel, lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld. Het geweld wordt veroorzaakt door de opdracht. Ik bel morgen naar het Commissariaat voor Media, of zij advies kunnen geven. Ook bel ik naar de Orde van Advocaten om te kijken of een advocaat een kort geding kan aanspannen in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De psycholoog besluit: “Mensen gaan als beesten met elkaar om. Ik vind het ziek.

CDA-Kamerlid Joop Atsma wil ook actie ondernemen: “Het raakt absoluut de grens van wat mag en niet mag. Tegelijkertijd vind ik ook dat het programma op een later tijdstip moet worden uitgezonden. Kinderen zouden niet om half acht ’s avonds naar dit programma moeten kijken.

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen