Bettine Vriesekoop in eerste Zomergasten

China-correspondent en oud-tafeltennis- international Bettine Vriesekoop is vanavond 22 juli de eerste gast in het 20e seizoen van VPRO’s Zomergasten. Vriesekoop werd in 2000 uitgeroepen tot Nederlands tafeltennisster van de twintigste eeuw. In 2002 sloot zij op 40-jarige leeftijd haar tafeltenniscarrière glorieus af met haar veertiende Nederlandse Kampioenstitel en het winnen van de Europa Cup. Vriesekoop was toen al begonnen aan haar tweede carrière: journalistiek.

Ze schreef columns voor het AD, werkte als redacteur voor onder meer de programma’s van Martin Simek en maakte, in aanloop naar de Olympische Spelen van Athene, een serie televisie-portretten van Nederlandse topsporters.

Vanaf het moment dat zij in 1980 een trainingsstage volgde in Peking, is zij gefascineerd door China. Ze studeerde enkele jaren sinologie en schreef twee boeken over haar ervaringen in dit land. Sinds de zomer van 2006 woont Bettine met haar zoon Tymo in Peking waar zij werkt als correspondent voor NRC Handelsblad.

Haar drie uur durende ideale televisieavond zal onder meer gaan over topsport, taoïsme, obsessies en overleven in het nieuwe China. Zij koos onder meer fragmenten met judoka Wim Ruska, zanger Leonard Cohen en danseres Olga de Haas. Ook laat zij tijdens haar Zomergastenavond delen zien uit The Tank Man (2006), een documentaire over de jongen die tijdens de opstand in 1989 in Peking voor de oprukkende tanks ging staan, de intrigerende documentaire Planet Ping Pong (2006) en de Chinese versie van Idols: Super Girl.

De keuzefilm van Bettine Vriesekoop is Breaking the Waves uit 1996. De film gaat over de tragische liefde van diepreligieuze Bess (Emily Watson) voor Jan (Stellan Skarsgård), die op een booreiland werkt. Zodra Jan ‘buitengaats’ is, kwijnt Bess weg van verlangen. Zo erg dat ze God smeekt hem bij haar terug te brengen. Jan komt inderdaad terug, maar wel tot aan zijn nek verlamd. Bess geeft zichzelf de schuld.

Zomergasten is vanavond om 20.25 uur te zien op Nederland 2. De Zomergastenfilm Breaking the Waves is aansluitend te zien, om circa 23.25 uur.

Zie ook het Zomergasten-weblog: http://weblogs.vpro.nl/zomergasten/.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen