Buitenhof zet ‘rechtse’ columnist opzij – update

Het opinieprogramma Buitenhof (VPRO /NPS/VARA) heeft columnist Joshua Livestro gezegd dat hij in het nieuwe tv-seizoen niet terug hoeft te komen. De leiding van het zondagprogramma op Nederland 1 vindt zijn werk “onder de maat”, aldus een woordvoerder van de NPS. Livestro zegt in De Telegraaf dat hij is afgeserveerd omdat zijn mening te rechts zou zijn. “Afwijkende meningen worden stelselmatig genegeerd of nog erger: gecensureerd“, stelt Livestro in de ochtendkrant.

Volgens Livestro is het ook goed mis bij andere NPS-programma’s. “Het journaal, Nova: het zijn in feite veredelde melkertbaanprojecten voor kansarme linkse journalisten.” Livestro houdt een pleidooi dat er een Nederlandse versie komt van het Amerikaanse Fox News, als tegenwicht tegen de ‘linkse’ programma’s.

D66 heeft dinsdag schriftelijke vragen gesteld aan minister Ronald Plasterk (Media). Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil weten wat de reactie is van de bewindsman op de kritiek van de ‘rechtse’ columnist Livestro.

Update 13.10 uur De columns van de heer Livestro worden in het nieuwe seizoen niet voortgezet. “Televisiecolumns vereisen een specifieke kwaliteit en helaas voldeden de columns van de heer Livestro niet aan de door Buitenhof gewenste kwaliteit“, aldus een woordvoerster van de VPRO. “Buitenhof kent een rijke traditie aan columnisten, die voor kortere dan wel langere termijn aan het programma verbonden waren (Herman Philipse, Ronald Plasterk, Paul Cliteur, Anton Zijderveld en Désanne van Brederode). Overwegingen van een politieke kleur hebben nooit een rol gespeeld.

Livestro is uitgenodigd als columnist voor een periode van vier maanden tot het einde van dit seizoen. “Bij wederzijds welbevallen zou een langere samenwerking mogelijk zijn. Daar was de heer Livestro van op de hoogte. In de afgelopen periode is doorlopend het kwaliteitsaspect aan de orde geweest. Buitenhof betreurt het, dat de heer Livestro op deze manier zijn ongenoegen laat blijken.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen