Reporter over de strategie van Geert Wilders

Reporter, de onderzoeksrubriek van de KRO, wijdt haar uitzending vanavond 27 mei aan de omstreden politicus Geert Wilders en onderzoekt zijn succes in de politiek. Aan het woord komen mensen uit zijn jeugd, collega’s uit de VVD (zoals zijn voormalige leider Hans Dijkstal) en rechtse politici (Joost Eerdmans, Mat Herben, Hilbrand Nawijn en Filip Dewinter). Sommige sprekers wilden volgens de KRO niet met Wilders geas- socieerd worden en deden daarom niet mee aan de uitzending.

Zelf wilde de aanvoerder van de Partij voor de Vrijheid ook niet meewerken. Zonder opgave van redenen“, aldus een woordvoerder van de KRO.

Zijn oud-VVD collega Gert-Jan Oplaat vat de strategie van Wilders als volgt samen: “Hij manoeuvreert zich in een underdogpositie: ‘Ik ben de gewone man en ik word niet geaccepteerd in Den Haag. Hij zet zich af tegen het Haagse waar hij zelf al vijftien jaar deel van is. Om zich te profileren’.

Volgens Filip Dewinter zou Wilders in België worden vervolgd met uitspraken als “als moslims hier willen blijven, moeten ze de helft uit de koran verscheuren“. Dewinter zegt in Reporter: “Absoluut. Dan zou hij nu reeds voor de rechtbank staan en wellicht reeds veroordeeld zijn.” Verder zegt Dewinter: “Ik heb alle respect voor Geert Wilders maar misschien is hij iets te ver doorgeschoten in het evalueren van de Koran. Wij als politici moeten de scheiding tussen kerk en staat respecteren.

KRO Reporter over Geert Wilders is vanavond om 20.45 uur te zien op Nederland 3.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen