Artsenorganisatie betwijfelt echtheid Donorshow

Ethicus Gert van Dijk van artsenorgani- satie KNMG betwijfelt of jongerenomroep BNN de voor vrijdag aangekondigde donorshow daadwerkelijk wil ingaan met ’levensechte’ patiënten als kandidaten. “Ik verwacht dat het een publiciteitsstunt zal blijken te zijn. Of dat BNN na de show zal bekendmaken dat het geen patiënten waren die meededen, maar acteurs“, aldus Van Dijk in het Reforma- torisch Dagblad. Als de show wel over ‘echte’ mensen gaat, vreest Van Dijk een ‘diep tragische’ afloop.

Als de deelnemers is voorgehouden dat de winnaar hoe dan ook een donornier krijgt, kan dat volgens Van Dijk diep tragisch zijn. “Dat staat namelijk allerminst vast. Laboratoriumonderzoek moet duidelijk maken of weefseltype en bloedgroep van donor en ontvanger met elkaar overeenkomen. Daarnaast moeten beiden zowel medisch als psychisch worden gescreend. Daarbij bestaat de kans dat de donor uit de show vanwege haar ziekte geen organen kan afstaan. Of dat de arts negatief adviseert omdat de kans te groot is dat de ingreep haar levensverwachting nog verder bekort.

Volgens BNN is alles al geregeld. “De omroep claimt dat inderdaad, maar ik heb zo mijn twijfels“, vertelt Van Dijk. “Zo’n screening kan alleen in een van de zeven transplantatiecentra, en deze hebben verzekerd nog niet benaderd te zijn. De poule van kandidaten die je moet screenen voor je er drie overhoudt van wie weefseltype en bloedgroep overeenstemmen met dat van de donor is bovendien zo groot, dat ik het uitgesloten acht dat dit buiten een van deze centra is gebeurd.

Mocht de show inderdaad een publiciteitsstunt blijken om mensen bewust te maken, dan is BNN volgens Van Dijk niet in zijn opzet geslaagd. “Nee, de show begint contraproductief te worden. Rond orgaandonatie is altijd wat aan de hand, dat is de indruk die naar ik vrees nu ontstaat.

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen