Conflict over rechten tv-serie Flodder

Geplaatst op za 28 apr 2007 om 10:44

Een nieuwe tv-serie rond de familie Flodder dreigt te stranden door een conflict over de rechten en over het budget. Dick Maas, schrijver en regisseur van drie Flodder-films en van tal van afleveringen van de tv-serie, is een rechtszaak begonnen tegen Armada Productions, die zichzelf beschouwt als de rechtmatige eigenaar van het ‘Flodder-format’. Dat schrijft het NRC Handelsblad. De nieuwe tv-serie van 26 afleveringen zou eigenlijk met ingang van vorige maand worden uitgezonden op één van de zenders van RTL.

De serie zou worden gemaakt door Armada Productions van Pieter Klapwijk, in samenwerking met het filmproductiebedrijf Eyework Egmond. De onderhandelingen daarover waren in een vergevorderd stadium, maar niet afgerond, vertelt Klapwijk. “Het productiebudget was al vastgesteld, op 140.000 euro per aflevering.

De productie ligt nu stil door de juridische procedure van Maas tegen Armada. Maas meent dat alleen hij het recht heeft om nieuwe Flodder-films en -tv-series te maken en Klapwijk is van mening dat hij sinds twee jaar deze ‘formatrechten’ bezit.

De twee partijen hebben vorige maand ondanks hun juridische geschil gesproken over een plan om samen aan een nieuwe reeks te gaan werken, voor RTL. Maas zegt echter dat de afleveringen voor niet minder dan 170.000 euro kunnen worden gemaakt en daarom wacht hij met de voorbereidingen op een nieuwe reeks van de populaire komedieserie tot RTL een dergelijk bedrag per aflevering wil neertellen.

De onduidelijkheid over de rechten komt voort uit het faillissement van First Floor Features, een mede door Dick Maas opgericht filmproductiebedrijf. De curator verkocht in 2005 de rechten van twee bestaande Flodder-series aan RTL en een restant van film- en tv-rechten aan Armada Productions. Klapwijk gaat ervan uit dat hij met deze transactie alle auteursrechten heeft verworven.
46 Reacties op “Conflict over rechten tv-serie Flodder”


 1. mari

  is dit niet een beetje achterhaald

 2. Chiel

  Nee.

 3. ABCFM

  Wie zijn de acteurs uit deze nieuwe reeks? Is daar iets over bekend?

 4. Martin

  Geweldige televisie!!!
  Hopelijk gaat het allemaal door

 5. Tjedde

  Oemf
  Oh verschrikkelijk. Nee hoor blijf maar lekker bekvechten, dan hebben jullie tenminste geen tijd om nog meer van die troep te produceren.

 6. Anoniem

  Een nieuwe serie van Flodder, met waarschijnlijk allemaal nieuwe spelers, zal het denk ik niet redden!

 7. Robin

  Als het een vorm van Flodder word, en niet helemaal een kopie kan het de miljoen kijkers wel bereiken op 5.

 8. Belg

  In vlaanderen word elke werkdag op VT4 de serie uitgezonden, de films zijn al uitgezonden op VTM en Eén

 9. Valpa

  de herhalingen doen het zo slecht nog niet, en die heeft iedereen al 5x gezien. leuk dat ze nieuwe willen maken, zal RTL5 goed doen hoor!

 10. Chiel

  FLodder:

  Iedere dag op RTL4 (11.00) en RTL5 (20.00). Maar na 1 jaar om 20.00 uur zijn de meeste kijkers wel weg :) In 2005 toch nog 700.000.

 11. Ivo

  @Chiel
  De kijkers zijn niet alleen uitgekeken op Flodder maar op RTL.

 12. G. van Droogenbroeck

  Zo dat heb jij knapt ge copy-paste uit het NRC!
  link

 13. Chiel

  Q: De kijkers zijn niet alleen uitgekeken op Flodder maar op RTL.

  Vandaar de miljoen kijkers voor Boulevard 2 weken geleden? Of Grijpstra? Of GTST, CSI, LWM, Nieuws… Naar alle zenders kijken minder mensen…

 14. gf

  @G. van Droogenbroeck: dat staat toch ook in het bericht dus what is your problem???

 15. Rik

  Hoop uit de grond van mijn hart dat het allemaal door mag gaan. Zouden ze dan weer echt Zonnedael gebruiken en wie zou dit keer Ma Flodder moeten spelen? Hebben jullie ideeen haha. Dit is wel heel tof. Katja Schuurman als de nieuwe Kees hehe nou jah Tatjana kan ook best nog. Voor Ma Flodder zou best nog moeilijk worden misschien wel Marjolein Touw (uit de musicals en het zonnetje in huis) en Pamela Teves (Bettina in ONM) als mevrouw Neuteboom haha en Daniel Boissevain als Johnny ach jah ik sla een beetje door hehe hoop dat het doorgaat.

 16. Marcel

  met het overlijden van Coen van Vrijberghe de Coningh was het afgelopen met Flodder en zo hoort het ook te zijn, ik heb de gehele serie op dvd en vind het nog steeds geweldig om te kijken. Huub Stapel deed het ook wel goed maar Coen van Vrijberghe de Coningh was gewoon de beste.

 17. Chiel

  Q: en zo hoort het ook te zijn

  Hoezo hoort dat zo te zijn? Als de cast nog door wil gaan, de zender door wel gaan dan zie ik het probleem niet. De cast wou dat in dit geval niet. Bij 8 simple rules ging ‘de vader’ ook dood, toen is die serie ook niet gestopt…

 18. Hans

  Wat een gekissebis. Gewoon opnemen en uitzenden die hap met de (zover als mogelijk) originele cast leden, dus ook met Nelly Fryda en Tatjana.

 19. Tv Time

  Flodder tien jaar later. Sjonny overleden. Henkie in voet sporen

 20. Theo

  Het is de bedoeling dat RTL4 deze 26 nieuwe afleveringen uit gaat zenden. RTL5 zal ze dan wel weer tot 2030 mogen herhalen ;)
  Overigens gaat deze deal natuurlijk gewoon door.
  Dick Maas heeft geen stuiver om z’n kont te krabben na dat failissement en die probeert er nu een slaatje uit te slaan.
  Maar hij heeft het geld gewoon hard nodig, dus er zal wel een compromis uit rollen.

 21. Sander

  Ik zie nog graag een nieuwe flodder op tv. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.

 22. Tjedde

  Flodder nog eens in een nieuwe jas zal er gewoon niet niet komen. Maas heeft die centen niet nodig en het gaat alleen maar om meer centen, die kan hij ook op een andere manier verdienen met zijn huidige kapitaaltje

 23. Dorien

  Die nieuwe flodder komt er wel en die Tjedde doet alsof hij overal verstand van heeft.

 24. Tjedde

  @Dorien

  Nou Theo, dat is tenminste nog eens een originele naam. Mooi, man je bent lekker bezig.

 25. JohanW

  ‘Als de cast nog door wil gaan’? Die zijn er ruim 10 jaar geleden al mee gestopt, dat RTL doorgaat tot aan de 200e herhaling wil absoluut niet zeggen dat de cast van toen er ook nog zin in heeft, Tatjana Simic heeft wel eens gezegd dat ze door Flodder dan wel bekend is geworden maar dat ze tegelijk jarenlang ‘het meisje uit flodder’ bleef, uiteraard ook doordat RTL het nog altijd vol trots uitzend alsof ze met iets nieuws komen. Met SamSam en Vrienden Voor Het Leven, Zonnetje In Huis, Mijn Dochter en Ik deden ze destijds exact hetzelfde. Daar zijn maar een paar seizoenen van gemaakt en toch zaten we er jarenlang mee opgescheept en waarom? Heel simpel, Nederland kijkt toch wel, al is het de 87.478e herhaling…

  En Flodder, ten eerste gaat het niet werken met de oude cast aangezien Johnny ruim 10 jaar geleden al is overleden (wat gelijk aangeeft hoe lang de herhalingen al lopen) en ook de rest is er niet jonger op geworden…. met een geheel nieuwe cast zou te dom voor woorden zijn, ga dan voor de verandering als omroep eens met je tijd mee en begin gewoon een compleet nieuwe serie, misschien een beetje a la Flodder maar dan een nieuwe familie, nieuwe omgeving, en een beetje meer van deze eeuw…

  Paar jaar geleden hebben ze exact hetzelfde geprobeerd met een remake van In De Vlaamse Pot, zelfde scripts, nieuwe cast en acteurs die niet wisten wat acteren was… je gaat als kijker tóch vergelijken met het origineel en maar zelden is de remake dan beter of net zo leuk… het is dus een dom idee om een nieuwe Flodder te maken. Maak gewoon een nieuwe serie, durf zo creatief te zijn als tv maker door zelf iets te verzinnen zodat je ook niet met de rechtenkwestie zit…. vergeet niet dat RTL ook die nieuwe serie weer minstens 10 jaar gaat herhalen….

 26. diedel

  Dit is dus het uitmelken tot voorbij het bot van een format.
  Net zo lang tot mensen spontaan kotsen bij het woord flodder, he Dick Maas?
  Oftewel de jacht op het grote geld, geld ,geld, geld geld.
  Familie van Spijkerman ?
  Die heeft ook zo’n plezier van dit gedrag. Zou hem navolgen !

 27. kelly

  Ik vind ze egt te gek!ik vind het jammer dat Sjonny overleden is,ik vond hem egt de beste van allemaal.Toet is ook leuk maar er zijn er twee de kleinste is het leukse,ma flodder ziet er raar uit groenen regen laarsen en een knie kous en die jurk.PP egt te gek de groeten voor iedereen!.

  ik ben 10 jaar

 28. jah die ene

  Waarom maken ze gaan serie van Flodder van toen ma nog jong was, en Johnny en kees pubers zijn, is een keer wat anders!

 29. ja

  en sjakie dan???? :)

 30. jah die ene

  Dat sjakie een een of andere lastpost was die altijd pech heeft of zoiets

 31. Joost

  Nieuwe Afleveringen!!!!!!!!!!
  mar komen die dan nog?

 32. Rik

  Iemand al iets vernomen of de nieuwe serie er nog komt?

 33. Rianne

  tegekke sirie, jullie moeten echt verder gaan met de opname van Flodder!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 34. Nick

  Ik denk toch niet dat het aan zal slaan… het is al zo lang geleden, en de cast van toen was gewoon de beste, en aangezien Johnny eerst al Huub Stapel was, en die werd weer opgevolgd door Coen van Vrijberghe (wie ik persoonlijk wel de beste van de 2 vond) denk ik niet dat een 3e Johnny aan zal slaan. Even een klein lijstje met de cast van toen:

  Coen van Vrijberghe de Coningh: Overleden
  Nelly Frijda: 71 jaar (!)
  Stefan de Walle: 42 jaar
  Tatjana Simic: 44 jaar
  Herman Passchier (Opa): Overleden
  Lou Landre: 67 jaar (!)
  Lettie Oosthoek (mevr. Neuteboom): 69 jaar (!)
  Bert Andre (meneer Neuteboom): 65 jaar (!)
  (Bron: Wikipedia)
  Toet en Henkie worden toch wel vervangen, dat is geen probleem.

  De cast is nogal verouderd, logisch. Ik denk dat weinigen er nog zin in hebben, meneer en mevrouw Neuteboom zouden nog wel kunnen, maar denk nou zelf, Nelly Frijda, 71, is wel een beetje oud. Ik ben wel een Flodder van, ik zou het ook gaaf vinden als ze een nieuwe serie maken, maar ik denk dat er dan bijna een hele nieuwe cast is, dan kunnen ze de serie net zo goed anders noemen, bijvoorbeeld de familie Rotzooi ofzo. Ik denk dat het geldverspilling is. Als die afleveringen voor het eerst worden uitgezonden slaat het misschien nog wel aan, maar er zullen denk weinig mensen meer kijken als die nieuwe afleveringen 1000 keer worden herhaald…

 35. Marthijn

  Er moeten zeker wel nieuwe afleveringen komen. Mensen kunnen wel zeggen dat het geen succes meer zal worden, maar toch kijken er nog steeds super veel mensen naar de aflevering die misschien al 50 keer herhaald zijn. Het is gewoon nog steeds een groot succes en daarom vind ik dat er nieuwe afleveirngen moeten komen.

  MIJN STEM HEBBEN JULLIE!

 36. niels

  er moeten nieuwe afleveringen komen
  ik vind het nog steeds een leuk programma
  dus jullie hebben mijn stem

 37. niels

  er moeten nieuwe afleveringen komen
  ik vind het nog steeds een leuk programma
  dus jullie hebben mijn stem

 38. Tom

  je moet gewoon Maas aan het roer laten en Wijo koek sernario en dan de De nieuwe spelers echt zo veel naar de oude series moeten kijken om echt in die rol te zitten dan heb je een streepje voor ! ben ik van overtuigt en dan het genre van Maas doen dan heb je de oude flodders weer en hele goeie voor bereiding van 2 jaar maar ik geloof hier wel in dat deze serie met wat ik nu zegt de oude wordt

 39. Tom

  Maas geldschieter ? Maas is heel veel kwijt geraakt door de Maatschapij First Floor Fitures die Faiet is gegaan en dan zeggen jullie dat ie weer geld wilt verdienen ? Ze hele leven wordt ie afgezeken door de meeste Nederlanders omdat ie On Nederlandse films maakt Larriekoek! Amsterdamned,De Lift En Flodder zijn Nederlands beste Producties en dat ie genoeg heb Kijk naar Spielberg en Bruckheimer wat die verdienen en moge die dan wel films maken volgens jullie? ik ken me ook nog wel herrinderen van 30 jaar terug dat Verhoeven de slechtste regiseur was van Nederland en nu de grootste Nederlandse Regiseur? Nederland is heel goed opweg om goeie films temaken en daar hebben we Maas ook aan te danken en dan Over een paar jaar Tim Oliehoek die de slechtste films maakt?

 40. jah die ene

  het is nu zeker dat ze nieue afleveringen gaan maken, Rtl heeft de grond voor “zonnedael” al gekocht.
  simone kleinsma als een buurvrouw, ja, dat zit wel snor

 41. Timm

  De grond van Zonnedael is gekocht door RTL. en Dick Maas is tot een akkoord gekomen met A.P. Ik ben zeer benieuwd wie de nieuwe acteurs/actrices zijn. Simone Kleinsma gaat sowieso een buurvrouw spelen. Verder weet ik nog van niks.

 42. frank

  oo leuk dat Flodder terug komt ik ga zeker kijken en ik hoop dat RTL nog meer oude komedie’s terug haalt mee nieuwe afleveringen of helen nieuwe komedie en ze moeten ook vind ik nieuwe nederlandse misdaad en series maken vind ik dan he :P GR Frank

 43. Tommy

  Wanneer beginnen de opnames en wordt het dan uitgezonden?!?!

 44. jordi

  prachtige serie echt in 1 woord geweldig zonde dat tie gestopt is

  koen r.i.p

 45. tommie

  koen is met een C sukkel

 46. jordi

  nee nee nee, flodder is niet meer te vervangen zonder de orginele ma flodder, en al helemaal niet zonder coen van vrijberghe de coninghe (johny flodder in de laatste flodder film en in de televisie series, en die komt toch niet meer terug want die is al 10 jaar dood) echt hoor niet door laten gaan ik heb net zoon prachtige herinneringen aan flodder.
  en trouwens al toet en henkies die gebruikt zijn zijn al dick in de twintig dus nee en opa is ook al lang dood dus het heeft geen zin, en boef van de vianahoeve(whiskey) is in 2004 ook overleden dus doe gewoon niet anders moet je teveel acteurs vervangen en tatjana( vrouwelijke kees) en ma flodder (nelly frijda) die willen toch niet meer mee werken dus dan hou je alleen stefan de walle over ( mannelijke kees flodder) en dat zijn te weinig goede acteurs en ooh ja buuran neuteboom (bert andre) is een paar maanden geleden ook overleden dus die doet ook niet meer mee, nee niet uitzenden die handel.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.