1,8 miljoen kijkers voor Willem-Alexander 40

Geplaatst op za 28 apr 2007 om 10:34


De kijkcijfers van vrijdag 27 april 2007 (SKO)

Portret van een prins, Willem- Alexander 40 (NOS, Ned1, 20:35) – Prins Willem-Alexander heeft ‘echt nog geen idee’ wanneer hij koning wordt. Dat zei hij vrijdagavond in een tv-portret dat de NOS ter gelegenheid van zijn veertigste verjaardag maakte. De troonopvolger heeft voor zichzelf gemerkt dat hij er naar toe groeit, vertelde hij interviewer Pieter Jan Hagens. Hij heeft zin in de nieuwe functie: “Het is een uitdaging waar ik me zeker op verheug en waar ik het aller- mooiste van ga proberen te maken.

Grote veranderingen moeten niet worden verwacht wanneer hij zijn moeder opvolgt, aldus de prins. “Dus u moet niet verwachten dat er ineens een hele andere persoon staat. Ik ben mezelf en samen met Máxima probeer ik nu al een rol te vervullen die dan gecontinueerd zal worden. En ik denk dat je het koningschap in Nederland kan benoemen: dat is samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend. Zo zie ik het zoals het nu gaat en ik denk dat ik dat in de toekomst ook door zal zetten.” Het portret van Willem-Alexander werd door 1.815.000 kijkers (madl: 32.3%) bekeken.

Pauw en Witteman (VARA, Ned1, 22:11) – De voorlopig laatste aflevering van de VARA-talkshow Pauw en Witteman werd vrijdagavond door 988.000 kijkers (madl: 19.2%) bekeken. De EO’ers Andries Knevel en Tijs van den Brink staan voor de lastige opgave om de succesvolle talkshow te vervangen. Je zou het niet verwachten, zegt Andries Knevel in Trouw, “maar als we die vergelijking dan toch moeten maken: ik lijk vooral op Jeroen Pauw en Tijs is meer de Paul Witteman van ons tweeën. Ik ben de intuïtieve en associatieve interviewer. Tijs interviewt veel meer volgens plan.” Knevel wil dat er verschil komt tussen zijn talkshow en die van zijn collega’s bij de VARA “Net als Paul en Jeroen praten we gewoon met relevante gasten over het nieuws van de dag. En ook over sport en entertainment. Er zal ook zeker wel eens een soapacteur voorbijkomen. Maar wij zijn wel heel andere mensen dan Paul en Jeroen, wij zijn christenen. Dat ga je wel merken in de gesprekken. Maar nieuw is dat ook weer niet: Tijs werkt bij Netwerk en ik doe al jaren Het elfde uur.

So you wannabe a popstar? (SBS6, 20:23) – De kijkcijfers van de amusementsshow So you wannabe a popstar? met Nance en Gerard Joling hebben te lijden onder de zomerse temperaturen en koninklijke concurrentie op Nederland 1. De uitzending van vrijdag, waarin bekend werd dat Viktor Brand en Nelleke van der Krogt zaterdag in de sing-off staan, werd door 684.000 kijkers (madl: 12.4%) bekeken. Volgens Joling is het succes bij SBS 6 niet te danken aan de X-factor van hemzelf. “De kandidaten bepalen het succes“, vindt Gerard Joling. “Ik hoor dat veel mensen mijn programma gezellig vinden. Het is een combinatie van factoren.” Gerard is populairder dan ooit. Zijn bankrekening is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. “Mijn vader zou trots zijn geweest op mijn vermogen. Ik heb niet te klagen. Ik ga niet zeggen wat op mijn bankrekening staat, maar ik heb het goed“, zegt Joling in Televizier.

KijkcijfersTop 15
01. Prins Willem Alexander 40 (Ned1) 1.815.000
02. Journaal 20:00 (Ned1) 1.271.000
03. Pauw en Witteman (Ned1) 988.000
04. Hart van Nederland (SBS6) 936.000
05. Goede tijden slechte tijden (RTL4) 870.000

06. Half acht nieuws (RTL4) 867.000
07. Spider-Man 2 (RTL5) 747.000
08. Shownieuws (SBS6) 716.000
09. So you wannabe a popstar? (SBS6) 684.000
10. De Lama’s (Ned3) 657.000

11. De dorpsdokter (Ned1) 595.000
12. Editie NL (RTL4) 591.000
13. Grijpstra en De Gier (RTL4) 580.000
14. Journaal 18:00 (Ned1) 574.000
15. RTL Boulevard (RTL4) 572.000

Marktaandelen 18:00 / 24:00
1. Ned1 / 23.5%
2. RTL4 / 12.2%
3. SBS6 / 10.9%
4. RTL5 / 9.3%
5. Ned3 / 8.1%
6. RTL7 / 5.6%
7. Ned2 / 5.1%
8. NET5 / 4.5%
9. Vero / 4.5%
10. Tien / 3.3%
11. Discov / 0.7%
12. Nick / 0.7%
13. MTV / 0.6%
14. N.geog / 0.4%
15. Box / 0.3%

Marktaandelen per zendergroep
1. Publieke Omroep 36,7%
2. RTL Nederland 27,1%
3. SBS Groep 19,9%

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)
32 Reacties op “1,8 miljoen kijkers voor Willem-Alexander 40”


 1. Theo

  RTL5 is de 2de zender van Nederland op prime time dankzij Superman2. Erg knappe prestatie.
  Op een avond die verder eigenlijk alleen bepaald werd door het zomerse weer.
  Ja en dat bejaarden (Ned1) altijd voor de buis hangen is bekend :P

 2. Simon

  Censuur bij Tien??? Zelfmoord dreiging van kandidaat Brian, hoogoplopende ruzies en vechtende kandidaten. Tien heeft alle beelden van de site verwijderd en zwijgt het voorval dood, het is nu aleen nog te zien op you tube.

  http://www.youtube.com/watch?v=YSKOB2bz31A&NR=1

 3. Gert

  Er staat nog een andere stream van de oorlog in De Gouden Kooi, deze beelden zijn bij Tien ook al verwijderd. Ben benieuwd hoe lang dit zal blijven staan bij You Tube.

  http://www.youtube.com/watch?v=VHCuA0PLdsI

  Quote van John de Mol bij de start van De Gouden Kooi:

  “Net als fysiek geweld is ook geestelijk geweld in De gouden kooi absoluut verboden. Wie zich er herhaaldelijk schuldig aan maakt wordt eruit gezet. En daar zien psychologen op toe. Ik durf te zeggen dat De gouden kooi kinderen beter zal laten zien hoe mensen met elkaar om moeten gaan dan al die Postbus-51 spotjes. Het is een mini-uitvoering van het echte leven. Met harde maatregelen voor overtreders.”

 4. monarc

  maar de goude kooi, loopt toch altijd zo’n dag of 3 achter op de rest van de wereld??? Dus zal van de week wel uitgezonden worden, lijkt me.

 5. s.aalbersberg

  Het document over Willem Alexander, vondt ik erg boeiend.
  Complimenten ook voor de vormgeving.
  Ook het napraten bij Paul en Witteman, klopte in het gehele tv plaatje, van die avond.
  Ik heb genoten.

 6. Johan

  wat een slijmbal is die Ton Elias toch, al zou Willen Alexander de diktatuur uitroepen, dan vindt ie het nog geweldig

 7. Johan

  Dat Gouden Kooi gajes mogen ze voor mij lekker laten zitten daar, sluit het hek goed af en NL is een stuk veiliger

 8. Chiel

  Q: RTL5 is de 2de zender van Nederland op prime time dankzij Superman2.

  Ik dacht toch echt dat ik Spiderman verderspoelde voordat Jensen begon :lol:

 9. Maik

  Een vraag aan John de Mol.
  De gouden kooi, is dat wat je bedoelde met een vernieuwende familie zender?
  Als je werkelijk ballen aan je lijft hebt, krijg ik dan antwoord?

 10. Atmos

  Gefeliciteerd RTL4 het is je gelukt GTST onder de miljoen ….. hoop dat het eenmallig is.

 11. Dayslover

  @Atmos: Nog steeds een marktaandeel van 20%, heel slecht is het dus niet met 10 zenders ;)

 12. kraan

  waar blijft Frits met zijn nietszeggende bijdrage aan dit forum???

 13. Frans

  @atmos
  Een paar weken geleden zat GTST ook al een keer onder het miljoen. Overigens was het marktaandeel gisteren nog altijd 20%.

  Wat echt zorgwekkend is, is dat GTST desondanks nog steeds royaal het best bekeken RTL-programma is. Wat te denken van de Bankgiroloterij met 357K, Boulevard met 572K of G&G met 580K? En ook bij andere zenders vaak dramatische getallen: ONM met 278K, Shownieuws 261K, Deal-or-no-deal 293K. Zelfs het 8 uur-journaal kampt de dit seizoen met een enorme terugval van het aantal lijkers.

  De vraag begint steeds meer te wordne of er domweg niet veel te veel zenders zijn.

 14. Ivo

  @Frank
  Ik denk inderdaad dat er een shake-out gaat komen. Met deze kijkcijfers zijn zoveel zenders gewoon niet meer in stand te houden. Alleen Nederland 1 trekt vrijwel iedere avond veel kijkers, de rest moet het hebben van af en toe een goed scorend programma. Loterijen, soaps, dans- en zangwedstrijden trekken nauwelijks meer.

  Overigens verrassend dat de PO de grote winnaar lijkt te worden in de slag om de kijker die de Mol heeft uitgelokt. Niemand had voorzien dat vooral RTL de klappen zou krijgen.

 15. Tanja

  In mijn eigen omgeving hoor ik dat veel mensen niet meer naar GTST kijken vanwege de verhaallijn over borstkanker. Veel vrouwen worden daar alleen maar nerveus van. GTST is een permanente slecht-nieuws-show geworden met rampen, misdaden, etters van jongeren, etc. Waar is de romantiek van een soap gebleven?

 16. Frits

  De overéénkomsten tussen de PO en het Koninklijke Huis zijn opmerkelijk te noemen. Naast dat het 2 handen op 1 buik zijn :
  – kunnen beiden probleemloos morgen afgeschaft worden
  – betaald de belastingbetaler zich helemaal scheel aan beiden
  – vindt debiel en bejaard Nederland beiden helemaal geweldig
  – wonen zowel de leden van het Koninklijke huis als de medewerkers van de PO in optrekjes waar hun onnozele bewonderaars alleen maar van kunnen dromen.

 17. @Frits

  Die uitkering van jou kost de belastingbetaler toch ook veel geld?

 18. Atmos

  Oke dan kan het marktaandeel van 20% hebben dat hebben sommige programma’s ook om 15hr. Maar een programma op prime time met dat budget hoort toch beter te scoren dan dit.
  De verhaallijn van borstkanker …. het hoort er eenmaal bij vind het persoonlijk erg goed dat men er opwijs dat het kan gebeuren en dat men er zelf ook wat aan kan doen. Helaas hebben 2 van mijn vriendinnen op het ogenblik kanker en toch blijven ze er naar kijken tuurlijk kijken ze er met een andere blik er tegen aan dan ik.

 19. Frits

  “Die uitkering van jou kost de belastingbetaler toch ook veel geld?”

  Klopt, maar het is nog steeds niet voldoende om er een villa van aan te kunnen schaffen, schande is ‘t.

 20. Dayslover

  Over GTST: Ik ben bang dat nu de kijkcijfers er zo laag zijn, voortaan de zomerstop al eind April-Begin Mei zal komen. Net zoals andere programmas. De zomer kan zomaar eerder beginnen, dus ik zie het alleen maar als een slecht teken voor de hele media. Overigs denk ik dat de Borstkanker verhaallijn alleen maar goed is om mensen ook hier over het één en ander duidelijk te maken.

 21. Theo

  Het is ook altijd wat, als de verhaallijnen te onwaarschijnlijk worden hebben mensen wat te zeuren over GTST en nu er een mooie realistische verhaallijn in zit over iemand die borstkanker krijgt is het ook weer niet goed.

  Voorlichting is altijd ontzettend belangrijk, en als dat via een soap kan, bereik je gewoon veel mensen.
  Zeker bij borstkanker is aangetoond dat de schade beperkt kan blijven als mensen er op tijd bij zijn.

  De verhaallijnen in GTST zijn wat dit onderwerp betreft erg goed, want niet alleen het ziektebeeld maar ook risico op erfelijke factoren e.d. komen duidelijk en uitgebreid aan bod.

  Elk slachtoffer wat kan worden voorkomen met deze kloteziekte is een grote winst, daarom is het goed dat scenarioschrijvers dit oppikken.

 22. Liz

  @theo
  Heel nobel wat je allemaal zegt, maar ik denk dat veel soap-publiek na een dag werken liever wat ontspannerders wil zien dan zware verhalen over borstkanker.

 23. HUH

  HUH!? GTST gaat slecht nu! vid dat met barbara wel dom hoor ja haal die borst er maar af! alsf het int echt ook nix is….

  Wel heel weinig kijkers voor alle programma’s het lekkere weer zit de tv niet mee

 24. Theo

  @Liz
  Als je een hoop rottigheid wilt zien moet je dus naar soap kijken.
  Overspel, moord, verkrachting, incest en mensen die elkaar beliegen en bedriegen.
  Voor veel mensen is dat blijkbaar ook lekker ontspannend na een dag hard werken.
  Waarom dan wel zeuren over borstkanker, iets wat ons allemaal kan overkomen (ja ook mannen kunnen borstkanker krijgen)
  Echt ik zie het probleem niet.
  Als je het leuk vind om als soapliefhebber dagelijks een half uurtje met je televisiefamilie door te brengen mogen ze dus alles meemaken behalve borstkanker krijgen, want dat is eng.
  Beetje struisvogelpolitiek vind je niet??

 25. Anoniem

  Frits jou ouders zijn zeker debiel ,en dan heb je hun gene ,zoals jij over de mensen die naar ned1 kijken praat moet dat wel,dan weet je niet beter.

 26. Robin

  Ik vind het juist dat ze het mooi in beeld brengen ;)

 27. Thomas

  @Robin, mee eens. Prachtig gedaan, al snap ik dat het zeker voor vrouwen erg confronterend kan zijn.

 28. wim

  ik denk dat frits zelf niet weet wie zijn vader is, zo iemand kan niet door een normaal mens zijn verwekt, dus moeten we er van uit gaan dat frits zijn moeder het ook niet weet, maar misschien is ze wel gek van dieren geweest, je weet het maar nooit.

 29. Robbieboy

  Robbin & Tomas. Ben het met jullie beide eens. Het is een mooie verhaallijn. En na alle spectaculaire verhaallijnen de afgelopen 2 jaar, is het ook weer eens leuk om een realistische verhaallijn te zien. Dat gezeik word ik ook moe van. Eerst klagen ze omdat GTST te onrealistisch was geworden, en nu klagen ze juist dat GTST TE realistisch is geworden, en stiekum toch allemaal kijken naar hoe het afloopt, he;)

 30. wim

  ik denk dat frits ook niet weet wie zijn vader is, je kunt mij niet wijs maken dat zo iemand door een normaal wezen is verwekt.
  Maar zijn moeder zal ook niet weten wie de vader is, en misschien is ze wel gek op dieren geweest, je weet het maar nooit.

 31. Hans Anders

  Rustig maar Wim, heb je je medicijnen al gehad vanavond?

 32. wim

  hans/frits heb ik niet nodig

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.