Christelijke toon in Knevel en Van den Brink

Geplaatst op vr 27 apr 2007 om 18:52

Andries Knevel en Tijs van den Brink presenteren vanaf aanstaande maandag hun talkshow Knevel en Van den Brink op Nederland 1. Een verschil met het praatprogramma Pauw en Witteman, waarvan vanavond om 22.15 uur de voorlopig laatste uitzending te zien is, is dat het duo van de Evangelische Omroep zal opereren vanuit een christelijke achtergrond. “Dat is zeker waar. Dat gaan we zeker merken“, aldus Van den Brink in De wereld draait door.

Volgens Van den Brink zal dat blijken uit het feit dat het duo soms andere vragen zal stellen en dat zij andere gasten zullen uitnodigen. Hij noemt als voorbeeld de omstreden politicus Geert Wilders, die niet te gast wil zijn bij Pauw en Witteman.

Andries Knevel wil niet alle namen onthullen van de personen die maandag te gast zijn in de eerste aflevering. “Eén mogen we verraden. Dat is Hans Liberg“, aldus Knevel. “En er zijn er nog twee of drie die we niet verraden. We hebben afgesproken dat we één gast zouden geven. Voor de rest: kijk maar.” Dinsdag is de bekende zanger Ramses Shaffy te gast, die tevens een optreden zal verzorgen.

Het nieuwe talkshowduo was al eerder te gast in het programma van Matthijs van Nieuwkerk. De presentator vertelt: “En Andries heeft altijd gezegd in de pers: ‘Pauw en Witteman, De wereld draait door. Dat is allemaal Volkskrant, allemaal linkse jongetjes’. Ik vroeg toen nadrukkelijk: ‘Wat is er dan anders?’ En toen kwam er nauwelijks een antwoord, behalve dat Tijs zei: ‘Ik breng mijn kinderen ’s ochtends naar school en Jeroen Pauw hangt ’s nachts nog wel eens in de stad’.” Tijs reageert: “Dat laatste heb ik niet eens gezegd. Ik wekte vooral de suggestie dat wij andere mensen zijn die in een andere leefwereld leven.

Andries Knevel wil geen voorspelling doen van de kijkcijfers van de nieuwe talkshow. “Maar ik denk dat wij het getal van Pauw en Witteman niet zullen halen. Dat komt omdat zij populairder zijn dan wij en omdat zij in een periode hebben gepresenteerd waarin de twee verkiezingen waren en nog een kabinetsformatie. Ze hadden zo ontzettend de wind mee wat actualiteit betreft en ze hadden hun eigen professionaliteit. En wij gaan in een wat meer nieuwsluwe periode presenteren.
33 Reacties op “Christelijke toon in Knevel en Van den Brink”


 1. Mike

  Ik zie dit niet zo zitten. Ik had liever Pauw en Witteman gezien de komende paar maanden. Wel een erg lange zomerstop van vijf maanden.

 2. RTL45

  weg met EO. Schande dat zulke programma’s van onze belastinggeld van wordt gemaakt. EO moet weg!!!!!

 3. [dannyºlinkers).nl

  @RTL45
  Schande? Helemaal niet. De EO heeft sommige goede programma’s hoor. Verder heb ik er niets tegen dat er een wat Christelijke toon in Knevel en van den Brink zal zijn.

 4. Theo

  @RTL45

  Wat loop jij nou dom te lullen anti-democraat!!
  De EO is de omroep met de meeste leden van heel Hilversum.
  Als er 1 omroep recht op zendtijd heeft zijn zij het dus wel.
  Dat het je smaak niet is dat kan, maar “schande” slaat nergens op, hooguit op jouw intolerante instelling. :?

 5. René[van Gee]

  De EO en al die andere verenigingen zijn de enige reden om de hele publieke omroep te reorganiseren zonder politieke en religieuze invloeden.

 6. RTL45

  @ Theo

  je bent typisch een EO’er. Als je een andere mening heb dan heb je het fout !!! Nooit zal ik naar de EO kijken!!!!

 7. Johan

  ik zal bij deze die ‘andere’ vraag vast verklappen:

  Geloof je in God?

  Henk Binnendijk revisited..

 8. Theo

  @RTL45 :lol:

 9. Johan B.

  RTL 45, kijk eens op teletekst van de PO op pag. 318/2. Hoef ik verder niets meer te zeggen.

 10. Robert

  Wel een stoere foto…

 11. [dannyºlinkers).nl

  @Rene van Gee:
  “zonder politieke en religieuze invloeden.”
  51% van de Nederlanders is Katholiek of Protestants (Christelijk dus)
  dan heb je nog andere religies, voornamelijk overgewaaid uit de immigratie:

  -5,8 Islam
  -0,6 Hindoeisme
  -1,nogwat Overige geloven

  41% van de Nederlanders is niet verbonden aan een kerk of ander religieus gebouw. Dus wat je zegt wat betreft zonder religieuze invloeden. Dan mag bijv. het CDA, Christenunie en dergelijke partijen niets meer te zeggen hebben over de NPO, het Koningshuis mag op zoek gaan naar een nieuwe partner, want die zijn Nederlands Hervormd, protestands dus. Dus je opmerking slaat werkelijk nergens op!

 12. Johan B.

  Vijf vrouwelijke sidekicks in talkshow Knevel & Van den Brink
  Vanaf maandag presenteren Andries Knevel en Tijs van den Brink zes weken lang de late night talkshow van Nederland 1. Zij willen dat doen vanuit een christelijke achtergrond en denken niet dat ze de (hoge) kijkcijfers van Pauw & Witteman zullen evenaren. Verder worden ze iedere dag vergezeld door een vrouwelijke sidekick.

  De vijf vrouwen zijn: Daphne Dekkers, Lucille Werner, Miryanne van Reeden, Esma Alariachi en Georgina Verbaan. Het is de bedoeling dat de vrouwen de interviews een beetje gaan ontregelen. Knevel: We hebben een aantal vrouwen gezocht die maastschappelijk betrokkenheid tonen en die met hele dwarse vragen komen om ons te ontregelen.

 13. Johan B.

  Speciaal geplaatst voor FRITS.
  Het exploitatieresultaat van de Ster is vorig jaar met 10 miljoen euro gegroeid ten opzichte van 2005 tot 196 miljoen euro. De Ster draagt dit bedrag af aan het Rijk. Volgens de reclame-instantie is de stijging te danken aan de kwalitatief hoogwaardige programma’s van de Publieke Omroep. De reclame-inkomsten bij de Publieke Omroep staan al jaren onder druk, maar volgens de Ster hechten de adverteerders belang aan goede programmering. De waardering voor televisieprogramma’s is van invloed op het reclame-effect, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Ster. (ANP/AD)

  Zouden de adverteerders ook jeweetwel zijn, Frits of bewijst dit nog maar eens weer de onzin die je bijna dagelijks uitkraamt!

 14. mr. lex

  @[dannyºlinkers).nl

  Feiten kunnen ook een vertekenend beeld geven, want hoeveel mensen zijn dagelijks met hun geloof bezig. Ze zijn gelovig omdat ze ooit gedoopt zijn en hebben nooit de keuze zelf gemaakt. Hoe geloof je?

  Het is onzin om nu al te zeggen dat Geert Wilders niet mag komen, kunnen de EO kijkers dat niet aan? Ik ben zeker geen aanhanger van Wilders en ik zie het probleem ook niet. Maar dat is misschien wat de EO wil: Een wereld creeeren waarin alles perfect is, de schijn ophangen. Een luchtbel…

 15. Theo

  @mr. lex

  Lezen is niet je sterkste kant.
  Wilders komt juist wel, maar wil niet bij P&W.

  Verder kunnen feiten nooit een beeld vertekenen.
  Waarschijnlijk bedoel jij onderzoeken of nog beter de interpretatie ervan.

 16. Frits

  “Speciaal geplaatst voor FRITS.”

  Ik voel me ten zeerste vereerd, Johan. ;)

 17. Bastiaan

  GTST onder de 900.000. Is het alleen het weer of kjs er toch meer aan de hand?

 18. wim

  opnieuw dieptepunt voor RTL op de Vrijdagavond.

 19. ach...

  Het is moedig om Pauw en Witteman op te moeten en mogen volgen. Dat de kijkcijfers lager zijn, gaat niemand verbazen: Een slechte dag voor de start van een nieuw programma op Koninginnedag. De sidechicks die erbij komen zijn goed gekozen, zeker met Esma erbij. En laten we nu toch eerlijk zijn: Pauw en Witteman verdienen een lange vakantie na een goed gemaakt programma! En op de keper beschouwd: Of ze nu Henk, Frits, Jeroen, Paul, Andries of Tijs heten, het zijn allemaal late night talkshows die vissen in dezelfde vijfer van de actualiteit

 20. Jeffrey

  Ze zijn er weer, de enige echte 6+ cijfers!

  1 PRINS WILLEM ALEXANDER 40 1.815.000
  2 JOURNAAL 20 UUR 1.271.000
  3 PAUW & WITTEMAN 988.000
  4 HART VAN NEDERLAND 936.000
  5 GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN 870.000
  6 HALF ACHT NIEUWS 867.000
  7 SPIDER-MAN 2 747.000
  8 SHOWNIEUWS 716.000
  9 SO YOU WANNA BE A POPSTAR 684.000
  10 LAMA’S 657.000
  11 DORPSDOKTER 595.000
  12 EDITIE NL 591.000
  13 GRIJPSTRA & DE GIER 580.000
  14 JOURNAAL 18 UUR 574.000
  15 RTL BOULEVARD 572.000
  16 WERELD DRAAIT DOOR 566.000
  17 JOURNAAL LAAT NED1 516.000
  18 DOSSIER 2300 481.000
  19 LINGO 468.000
  20 EENVANDAAG 446.000
  21 BLACK DAWN 445.000
  22 NU WE ER TOCH ZIJN 423.000
  23 THAT’S THE QUESTION 421.000
  24 ZES UUR NIEUWS 391.000
  25 TOP GEAR 381.000

  Mijn mening is dat het goede weer inderdaad parten heeft gespeeld. Alleen dat programma rond dat verwende jongetje dat ooit op een troon moet gaan zitten en het journaal pakken ruim boven het miljoen, de rest valt er allemaal onder.

 21. Robin

  ONM onder de 300.000 kijkers (opnieuw!)

 22. Dunk

  Wim Lex en Max zijn aleen bekeken door bejaarden, zoals gewoonlijk op nederland 1
  Die groep zit altijd voor de tv al is het 40 graden Celsius

 23. mari

  gtst onder het miljoen hvn onder het miljoen
  de co zakken in
  ned1 weer de winnaar

 24. René[van Gee]

  @[dannyºlinkers).nl

  Die cijfers zeggen niet zoveel sinds de totale ontkerking in de jaren zestig is begonnen. De Publieke Omroep is wat mij betreft een overheid en zou daarom zou net als bij de overheid kerk en staat gescheiden moeten zijn.

  Ik heb niets tegen religie en mensen moeten dat fijn kunnen belijden, maar ze moeten mij er verder niet mee lastig vallen. Als ze graag christelijke televisie maken/en kijken, dan moeten diegene die dat willen zelf maar bekostigen.

 25. [dannyºlinkers).nl

  Martktaandelen 3 grote zenders:

  -Nederland 1 – 23,5
  -RTL4 – 12,2
  -SBS6 – 10,9

 26. Kees

  De EO een schande? Waarom? Ik vind dat ze een aantal prima programma’s hebben en dat wil niet zeggen dat ik alle programma’s van hen goed vind. Ze zijn veel toleranter dan vroeger. Op Hilversum 3 vroeger waren ze verschrikkelijk met hun gospelmuziek en muzikale fruitmand, maar tegenwoordig op 3FM zondagavond hoor ik zelfs Within Temptation. Ik bedoel maar. Ik kan ook gaan gillen dat het een schande is dat er van “mijn” belastingcenten twee islamitische omroepen mogen uitzenden, of de BOS met die boedistische programma’s, de VPRO met hun culturele dieptepunten en ga zo maar door. Maar als iets mij niet bevalt zap ik lekker door en in het ergste geval denk ik aan “Doris Day” van Doe Maar. “Er zit een knop op je tv, die helpt je zo uit de puree…”

 27. mari

  de poepstar van nance en geer zakt ook behoorlijk in

 28. Anoniem

  @René: ze vallen jou er niet mee lastig, jij hebt namelijk ZELF de keuze om er naar te kijken of niet (tig andere programma’s om te bekijken op de NL buis?)

  Zullen we het CDA en de ChristenUnie/SGP dan ook maar afschaffen? Het is toch mede dankzij hen, dat deze maatschappij doorspekt is met religieuze invloeden?!

 29. René [van Gee]

  @Anonymous

  “Zullen we het CDA en de ChristenUnie/SGP dan ook maar afschaffen? Het is toch mede dankzij hen, dat deze maatschappij doorspekt is met religieuze invloeden?!”

  Ja prima, want het zijn juist ook die partijen die verdeeltheid in de samenleving veroorzaken met hun achtelijke religies met misbruik ban onze democratie.

 30. oma loes

  hieo hoi, eindelijk mensen met een beetje verstand en dat
  vlak voor het slapen gaan…, een verademing!

 31. Hennie

  Helaas, Knevel en van den Brink!
  Jullie uitzending heden avond, grote verwachtingen gewekt!!
  1 Vraag, DE VRAAG: Waar gaat het over, waar ging het over? Wat een deceptie!
  Een paar paarden en koeien aan tafel en zelfs een frauduleuse ex burgemeester die geen voet (hoef) wordt dwars gezet!
  Als dit de teneur is voor het komende seizoen, weten nu al genoeg!!!
  Koetjes en kalfjes, deden wij al 30 jaar geleden in de kroeg!
  Krijgen jullie hiervoor betaald?
  Met vriendelijke groet,
  Hennie

 32. Paul Mehlbaum

  Pauw en Witteman hadden elke dag bijna 1 miljoen kijkers. Ze zijn goede interviewers, hadden interessante gasten. Het is een goede talkshow. Knevel en Van den Brink vinden Pauw en Witteman te links en Pauw en Witteman moeten tot september stoppen met hun programma. Kan iemand mij uitleggen hoe deze gang van zaken te plaatsen binnen het gedachtengoed van de rechtsstaat waarin wij leven?

  Als Geert Wilders niet wilde verschijnen in Pauw en Witteman komt dat mogelijk omdat hij weinig voelt voor kritische vragen van Pauw en Witteman. Ik weet het niet, maar ik vermoed het. Wilders liet zich in een EO-programma wel interviewen door Knevel, daarin was ruime aandacht voor Wilders’ christelijke achtergrond, dus dat klikte. Ook Jan Marijnissen liet zich door Knevel interviewen, ook hier klikte het, ook Marijnissen heeft een christelijke achtergrond. Maar Jan Peter Balkenende wilde de SP niet in zijn kabinet, en dus zit daar nu de ChristenUnie.

  Advocaat Bram Moszkowicz komt graag in het programma van Pauw en Witteman om te argumenteren, terwijl hij nogal kritische vragen krijgt voorgelegd. Hij is advocaat en kan zich verweren en als hij geen antwoord wil geven geeft hij geen antwoord.

  Ik hou wel van programma’s waarin discussies tot hun recht komen, daar kun je van leren. De leerling leert van de leraar, de leraar leert van de leerling, anders is er geen ontwikkeling, geen vooruitgang.

  Als ik netcoördinator was zou ik in de gegeven situatie het volgende voorstellen, als daarvoor voldoende financiële middelen voor handen zijn: Laat Pauw en Witteman respectievelijk Knevel en Van den Brink om de beurt ’s avonds een talkshow presenteren, Pauw en Witteman maandag, Knevel en Van den Brink dinsdag, enz., kijkers kunnen dan zelf kiezen welke talkshow ze willen zien. Als ook de Avro enz. belangstelling hebben, kunnen ook die in het schema geplaatst worden.

  Paul Mehlbaum

 33. E. Scheers

  Mag volgende week maandag Alice in Wonderland (D. Deckers) achterwege blijven?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.