VARA’s Nieuwe Lagerhuis met Lennart Booij

De VARA brengt vanaf 14 april, in de traditie van Het Lagehuis, acht weken lang op zaterdagavond het nieuwe debatprogramma VARA’s Nieuwe Lagerhuis op de buis. De presentatie is in handen van Lennart Booij (foto). In het nieuwe programma wordt telkens gedebatteerd door twee groepen met een verschillende, maatschappelijke achtergrond: autochtoon en allochtoon, jong en oud, lager en hoger opgeleid enzovoorts. VARA’s Nieuwe Lagerhuis is met ingang van 14 april acht weken lang op zaterdagavond live om 21.10 uur te zien op Nederland 2.

Toen Het Lagerhuis op 29 januari 2005 zijn laatste uitzending beleefde, is benadrukt dat dit niet het einde van een debatprogramma bij de VARA betekende. “Het voeren en stimuleren van het maatschappelijke debat staat hoog in het VARA-vaandel“, aldus een zegsman. “De naam dekt dan ook de lading: de formule van Het Lagerhuis is aangepast, met een nieuwe presentator, nieuwe debaters en een nieuw decor, maar de discussie over actuele, maatschappelijke onderwerpen blijft centraal staan.

Eindredacteur Robert Leenheers: “Nog niet eerder waren de tegenstellingen tussen de debaters uit een debatprogramma zó scherp als in VARA’s Nieuwe Lagerhuis. Dat gaat ongetwijfeld zorgen voor spannende debatten. Het panel bij Het Lagerhuis was bijvoorbeeld vooral gebaseerd op politieke achtergronden: links tegenover rechts. Bij VARA’s Nieuwe Lagerhuis vormt het panel nóg meer een afspiegeling van de maat- schappij. De debaters zijn op meerdere, maatschappelijke terreinen tegengesteld.

Presentator Lennart Booij was medewerker van oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg én lid van het campagneteam van Wim Kok. In 1996 was hij medeoprichter van de vernieuwingsbeweging Niet Nix. Bij de AVRO was Lennart Booij – samen met Yoeri Albrecht – te zien als presentator van het interviewprogramma Krachtstroom. Ook leidde hij debatten voor de Amsterdamse stadszender AT5.

Lennart Booij: “Het maatschappelijke debat verdient een goede plek op televisie. In ‘VARA’s Nieuwe Lagerhuis’ hoop ik de emoties van Nederland wekelijks te kunnen vertalen in scherpe stellingen en verhelderende debatten. Een goede debattraditie is voor Nederland van belang. Zo kunnen mensen hun eigen mening toetsen aan anderen. Alleen dan ontstaat er inzicht en verdieping.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen