Nationale Cultuur Test bij KRO op Nederland 2

Geplaatst op zo 28 jan 2007 om 12:33

Anita Witzier en Sven Kockelmann testen prominenten, kunstliefhebbers en cultuurbarbaren vanavond op hun cultu- rele kennis in KRO’s Nationale Cultuur Test 2007. Tijdens deze test worden 42 vragen voorgelegd aan het publiek in de studio en de kijkers thuis die via sms en internet de test kunnen meespelen.De vragen worden gesteld door BN’ers met een cultureel specialisme zoals Rene Mioch, Kick van der Veer, Ivo de Wijst, Ernst Daniel Schmid en anderen.

De bekende Nederlanders die meedoen zijn presentator Marc Klein Essink, acteur Waldemar Torenstra, DJ Isabelle Brinkman, tattoo-koning Henk Schiffmacher, schrijfster Marjan Berk en D’66 Kamerlid Boris van der Ham.

De Nationale Cultuur Test wordt gemaakt volgens het bekende concept van producent Eyeworks in samenwerking met de BankGiro Loterij. “Cultuur is een bindend element in de samenleving. Wij willen juist onze kennis testen in een tijd dat het culturele erfgoed aan impact lijkt te verliezen“, aldus eindredacteur Rolf Deen. Hij noemt het niet toevallig dat de KRO de Cultuur Test uitzendt. “Om te beginnen hebben we al eerder de Spiritualiteitstest, Nationale Karaktertest en Opvoedtest uitgezonden. Daar- naast zijn de katholieke traditie en het culturele erfgoed nauw met elkaar verweven.

Loterijmanager BankGiro Loterij Daan Peters: “Wij zijn dé cultuurloterij van Neder- land. De BankGiro Loterij steunt instellingen en organisaties op het gebied van cul- tuur. Met de Cultuurtest 2007 willen wij het belang van cultureel en historisch erfgoed benadrukken en een zo’n breed mogelijk publiek hiervoor enthousiast maken.?

De Nationale Cultuur Test 2007 is vanavond om 20.25 uur te zien op Nederland 2.
16 Reacties op “Nationale Cultuur Test bij KRO op Nederland 2”


 1. De weblog van Helmond

  Lijkt me leuk. Leuke promo vond ik.

 2. Simon

  Ned 2 :S

 3. Robin

  Producent is Eyeworks ;)

 4. Televisiefreaks

  Hier gaat mijn vader van 63 vanavond naar kijken. Ik ben zelf geen cultuurliefhebber. Dat komt misschien later nog als ik groot ben. ;-)

 5. Jeffrey

  Ik had een 4.8, maar sommige vragen waren naar mijn mening ook niet echt breed verspreid bekend.

 6. Hans Anders

  Wat een kutmuziek zat er bij dit programma zeg!
  Speelt Reinoud die zelf op zijn Casio in?

 7. Judas

  Wat een waardeloze uitzending. Je zou toch op zijn minst verwachten dat ze bij de KRO weten wat de betekenis van cultuur is. Het was de kunstgeschiedenistest, maar dat zal de doelgroep wel niet aanspreken.

 8. Televisiefreaks

  @ Judas: Een vraag over Andre Hazes valt bij jou ook onder de noemer kunstgeschiedenis?

 9. Jorzz

  XFactor; De Uitslag stijgt naar 1,444.000 kijkers en staat op de 5de plek! Hart van Nederland onder het miljoen en goede cijfers voor het schaatsen. De laatste afl. van Het Scheap scoorde 1,2 miljoen, waar het toch begon met 1,9 miljoen. De Vrienden van Amstel Live bijna 700.000 kijkers.

 10. René[van Gee]

  X-factor is niet meer om aan te zien met die pathetisch lange momenten om bekend te maken wie door mogen of niet. Wij lezen de uitslag de volgende dag wel ergens op internet. Het is natuurlijk logisch dat de spanning iets opgebouwd wordt, maar het begint nu gewoon irritant te worden.

  Jammer dat de Vrienden van Amstel live werd onderbroken dooe de X-factor. Ik ben van mening dat je zoiets niet moet doen omdat het publiek voor die twee shows dermate verschillen dat de één voor de ander wegzapt, met het risico dat ze dan niet meer terugkomt. De cijfers spreken voor zich.

  De laatste Schaep met de vijf poten was een sterke aflevering en qua cijfers niet onsuccesvol, maar niet relevant voor de publieke omroep. Nu maar hopen dat de KRO de drang voor nog een serie kan weerstaan en we niet opgescheept zitten met weer een serie als “Toen was geluk heel gewoon”.

 11. Theo

  Grote onzin Rene
  Vrienden van de Amstel krijgt juist in het 2de gedeelte een vette boost door X-Factor.
  Dat de kijkers van beide programma’s zoveel verschillen wens ik daarom ook sterk te betwijfelen, en de cijfers spreken inderdaad boekdelen, maar niet zoals jij bedoelt.
  Ondanks de vette concurrentie is RTL4 gewoon marktleider in 20-49 met een 3,5 uur durend muziekprogramma, en halen ze in 6+ hetzelfde marktaandeel dan vorige week (met hun reguliere programmering)
  Dat is een redelijk unieke prestatie.

 12. René[van Gee]

  Als Vrienden van Amstel niet was onderbroken door X-factor waren de cijfers misschien wel beter geweest voor Vrienden voor Amstel.

  Als je kijkt wat er na X-factor bij Vrienden van Amstel is blijven hangen dan is dat marginaal en duidelijk het verschil in doelgroep qua smaak en niet qua leefijd zoals jij stelt Theo.

 13. Theo

  @Rene
  Je kunt helemaal niet zien wat er na X-Factor is blijven hangen.
  Je ziet namelijk een gemiddeld kijkcijfer wat 1,5 uur bestrijkt, en ook nog eens laat op de avond. (vergelijk anders eens met late avond NED1 kijkcijfers)
  Logisch dat er naar gelang het later word steeds meer mensen afhaken die de volgende dag gewoon weer vroeg op moeten.

 14. Sebas

  Ik zou zeggen zoek het op in je database… zul je zien dat de schade die X Factor heeft aangericht eigenlijk weinig voorstelt…

 15. René[van Gee]

  @Theo

  Mogelijk 20duizend kijkers zijn er na de Xfactor blijven hangen. Als Vrienden van Amstel niet was onderbroken dan was het eerder afgelopen en waren er misschien wat meer kijkers halverwege bijgekomen.

  Kortom X-factor gooit wat mij betreft roet in het succes van Vrienden van Amstel.

 16. schalken kees

  Hallo,
  ik zou graag de uitzending van de NATIONALE CULTUURTEST van de KRO op dvd willen kopen voor de studenten van de Fontys Pabo Limburg.
  Ben zelfdocent kunstgeschiedenis en zeer geinteresseerd naar die opnama omdat ik hem zelf op VHS had maar ben kwijtgeraakt.
  Adres van de Fontys Pabo
  Burgemeestergeuljanslaan 16
  postbus 230
  6040AE Roermond
  tel.08778 76377
  fax 08778 75400

  met vriendelijke groet
  Kees Schalken

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.