AVRO: ‘RTL maakt geen inbreuk op auditieshow BBC’

Geplaatst op wo 31 jan 2007 om 14:12

De musical-auditieshows die de AVRO en RTL dit jaar op het scherm brengen wijken zoveel van elkaar af dat er geen sprake is van inbreuk op het BBC-format How do you solve a problem like Maria?, het programma dat de AVRO dit jaar gaat uitzenden. Dat meldt een woordvoerder van de AVRO. In de Nederlandse versie van de BBC-show wordt een acteur voor de hoofdrol in de nieuwe musical Evita gezocht. Het RTL-programma Fame gaat op zoek naar vier musicaltalenten.

De AVRO meldde vorig jaar dat de BBC stappen tegen RTL zou ondernemen, mocht RTL 4 het programma Fame daadwerkelijk uitzenden. “De rechten van het format liggen bij de BBC en zijn beschermd. De AVRO betaalt voor die rechten. Mocht RTL of een andere omroep dit format willen produceren, dan is er sprake van schending van de rechten“, liet een woordvoerder van de AVRO toen weten.

De twee auditieshows zullen niet tot een hevige strijd tussen beide omroepen leiden, laat een zegsman van de AVRO nu weten. “In de door Eyeworks geproduceerde AVRO-show wordt op zoek gegaan naar één hoofdrol, namelijk die van Evita Perron. Deze rol is in het verleden met veel succes zowel op het toneel als in de film door respectievelijk Pia Douwes en Madonna vertolkt. De uiteindelijke winnaar wordt helemaal door het publiek aangewezen. Voorts is het AVRO-programma een groots opgezette Entertainment Show, die live met publiek vanuit de studio op het scherm wordt gebracht. Dit zijn de belangrijkste verschilpunten met het RTL programma.
18 Reacties op “AVRO: ‘RTL maakt geen inbreuk op auditieshow BBC’”


 1. Craig

  Ze weten gewoon dat het zinloos zou zijn.

 2. Televisiefreaks

  Krijgen we hier weer opnieuw een Endemol versus Eyeworks strijd om de kijker net als bij Dancing on Ice en Sterren dansen op het IJs? Weet iemand of deze shows ook tegenover elkaar komen te staan straks? ;-)

 3. wyb

  Wat heeft het nog voor zin om een format te kopen? Kijk naar sterren dansen op het ijs, vrijwel precies hetzelfde als dancing on ice dat wel heeft betaald voor het format.

 4. Michael*

  @Craig

  Zinloos? De BBC is toch wel een kopje groter dan RTL Nederland hoor… :?

 5. Anoniem

  Wat een jatters van RTL.

  T gaat daar mis; ik voorspel t je!

 6. Thomas G.

  Lekkere reacties hierboven. Veel bezoekers hier weten echt niet waar ze het over hebben maar praten alsof ze alleswetend zijn:

  reactie2: Endemol produceert niet het format voor RTL dus deze vergelijking gaat niet op. Bovendien is allang bekend dat de Avro pas in het najaar uitzendt en RTL in voorjaar. Ten tweede is DOI-SDOHIJ geen strijd tussen Eyeworks en Endemol maar tussen SBS en RTL.

  reacite3: Als je format rechten koopt, koop je niet het basis idee van een programma maar titel, logo, decor enz… De basis van sterren die schaatsen is niet te beschermen. De hele wereld wil Idols om de het merk, niet om het format, daar zijn 1000den variaties op te maken die op die manier niet te beschermen zijn. Het kan dus zeker wel zin hebben om een format te kopen.

  reactie5: Het gaat inderdaad flink mis bij RTL. Zij raken (ondanks dat ze een variant op bovenstaand programma gewoon kunnen maken) hun solide imago kwijt. Ze gaan steeds de strijd aan en worden daar heel ordinair in. De strijd tussen DOI en SDOHIJ heeft al aangetoond dat hun goede naam schade oploopt. Ik weet zeker dat als ze niet zo agressief te werk waren gegaan DOI beter had gescoord. Vroeger was RTL beter, nu willen ze steeds laten zien dat ze beter zijn en slaan daardoor keer op keer de plank mis.

 7. onzin AVRO

  Wat een sukkels bij de AVRO. Zo worden links en rechts, van voor en achter genaaid, en zijn dan nog zo dom dat ze een dergelijk bericht naar buiten brengen. Onbenullen, en van mijn belastingcenten. Schande, schande, schande!

 8. Jorzz

  Offtopic

  RTL heeft per direct het programma ‘Terug in je leeftijd’ laten vervallen en nu zijn er morgen 2 Kees&Co afleveringen te zien. Om 20:30 en om 21:00 dus Kees&Co. Om 21:30 een nieuwe Jouw vrouw, Mijn Vrouw

 9. Richard

  Nog een wijziging in de het programmaschema van RTL 4: vanaf 13 februari komt ipv M’n dochter en ik en Flodder Murder, she wrote. Toch beter dan de zoveelste herhaling van Flodder.

 10. Theo

  Om je programmering te redden kom je met programmawijzigingen en herhalingen van Murder she wrote, en een extra herhaling van Kees & Co. ??

  Het moet toch werkelijk niet gekker worden.

  Die 2-ex campingbeheerders van SBS houden gewoon uitverkoop bij wat eens een gouden mediaconcern was.

  RTL is hard op weg, om de Super de Boer van de programma oorlog te worden.

 11. Theo

  Murder she wrote heeft sowieso een kijkerspopulatie van 50 jaar en ouder, erg handig als je je geld moet verdienen in 20-49. :?

 12. Chiel

  Eindelijk komt Murder she wrote weer op tv! Ik wacht er al zó lang op! :lol: Laten ze wel even de Flodder herhalingen afmaken, heb IK ze tenminste allemaal op DVD staan :)

 13. Televisiefreaks

  @ Theo: Dancing on Ice en Sterren dansen op het IJs geen strijd tussen Eyeworks en Endemol? Dus jij denkt werkelijk dat het ze koud laat hoe de ander scoort? ;-)

 14. Theo

  @Televisiefreaks

  Sorry, misschien ben ik blond vanavond, maar ik kan even niet volgen waarom jij nu op komt draven met SDOHI en DOI ??

 15. Theo

  Oh ik zie het al, je moet Thomas G. hebben.
  Lijkt me meer een gelegenheids poster hier.

 16. Televisiefreaks

  @ Theo: Sorry ik lees even terug en zie dat mijn reactie voor Thomas G. is bedoeld. ;-)

 17. Mickey

  @ Chiel

  Jessica Fletcher is met Murder she wrote afgelopen najaar dagelijks op RTL7 geweest hoor ;) :P

 18. Chiel

  Q: Jessica Fletcher is met Murder she wrote afgelopen najaar dagelijks op RTL7 geweest hoor.

  Alsof IK dat niet weet, heb het 180 keer doorgestreept in m’n gids ;)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.