Tien kandidaten in finalerondes X Factor

Bij RTL 4 gaan vanavond de liveshows van de populaire talentenjacht X Factor van start. De juryleden Henk-Jan Smits, Marianne van Wijnkoop en Henk Temming zetten tijdens de laatste fase van het programma alles op alles om de kandidaten van hun keuze door de verschillende liveshows heen de alles- beslissende laatste finale-show in te loodsen. In de eerste liveshow van vanavond is het thema ‘party’ en zingen alle acts een opzwepend lied.

Vervolgens stemt de kijker per telefoon en sms op de deelnemer van hun keuze. In de uitzending op zondag 31 december wordt vervolgens duidelijk welke twee finalisten de minste stemmen hebben behaald. Deze twee acts zingen opnieuw hun lied, waarna de jury bepaald welke deelnemer afvalt en wie een week later wel terugkeert.

Eén van de meest opvallende finalisten is de 67-jarige Dorine, die met een wildcard de finaleshows bereikte. Of ze ver zal komen in de eindronde van het tv-programma vindt ze moeilijk te voorspellen. “Ik hoop dat ik komend weekeinde overleef, omdat ik dan een – naar mijn smaak – moeilijk nummer moet zingen“, vertelt Dorine in het AD. “Het is het liedje ‘History repeating’ in de versie van the Propellerheads. Dat is een nummer met kloten, maar ook heel spannend. Ik vind het doodeng dat er allemaal dansers meedoen. Alles is zo uitgestippeld, ik mag niet improviseren.

Volgens Dorine heeft prinses Máxima de x-factor. “Een uitstekend mens. Ze is lief en echt. Dat is het belangrijkste voor de x-factor.” Veel andere kandidaten noemen onder meer Marco Borsato en Wendy van Dijk als zij gevraagd worden naar de ultieme x-factor. Kandidate Anja (37) is de enige die daar geen antwoord op weet. Anja: “Het klinkt oneerbiedig maar in Nederland zie ik die niet. Anouk en Dinand Woesthoff hebben internationale allure maar vallen toch in het niet bij artiesten als Prince.” Anja weet wel waar haar eigen x-factor in zit. “Ik kan mensen raken met mijn stem. Anderen hebben het door een frisse en fruitige uitstraling. Ik niet niet.

Er zijn in totaal tien acts overgebleven in X Factor, waaronder vier solisten van 26 jaar of ouder, drie zanggroepen en drie solisten van 15 tot 26 jaar. Volgens Christian (25) is hij heel uniek. “Ik ben heel anders dan anderen. Mijn sound is een mix van rock en soul. Die zag je bij Idols ook niet. Natuurlijk spelen zelfverzekerdheid en uiterlijk ook altijd mee, maar mij? Mensen vinden me waarschijnlijk vooral een aardige gozer.

De eerste liveshow van X Factor is vanavond om 20.00 uur te zien bij RTL 4.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen