Sonja Barend neemt afscheid van televisie

Wat heeft ruim vijftig jaar televisie in Nederland teweeggebracht? Dat was de vraag die Sonja Barend, acht weken lang, probeerde te beantwoorden met tal van gasten die toen en nu voor en achter de schermen actief waren en zijn. Vanavond is, bij de VARA op Nederland 1, de allerlaatste aflevering van Sonja te zien die als ondertitel de woorden mee- kreeg waarmee Sonja jarenlang haar diverse televisieprogramma’s afsloot: “En morgen gezond weer op!

Nadat ‘vijftig jaar televisie’ de revue passeerde aan de hand van acht verschillende thema’s (variërend van omgangsvormen tot seks en van een venster op de wereld tot de stem des volks) zijn in de allerlaatste aflevering de schijnwerpers op Sonja Barend zelf gericht. Eindredacteur Wim van Klaveren: “Ze is nog nooit zo onvoorbereid een uitzending ingegaan, maar dat is ook de bedoeling. We gaan uiteraard terugblikken op haar carrière maar wat er precies gebeurt blijft voor haar een verrassing.

In Sonja praatte de presentatrice onder meer over seks op televisie. Tijdens die aflevering liepen de ‘Meiden van halal’, drie islamitische programmamakers, weg toen een seksscène uit het BBN-programma Spuiten en slikken werd vertoond. “En we hadden ze nog wel gewaarschuwd“, zegt Van Klaveren. “Maar goed, een echt breed ervaren taboe kun je seks op tv niet meer noemen, net zoals veel van de andere zaken die Sonja bespreekbaar maakte. Wat dat betreft heeft ze zichzelf overbodig gemaakt. Is er een mooier compliment denkbaar voor iemand die afscheid neemt?

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen