Sonja Barend neemt afscheid van televisie

Geplaatst op za 30 dec 2006 om 10:51

Wat heeft ruim vijftig jaar televisie in Nederland teweeggebracht? Dat was de vraag die Sonja Barend, acht weken lang, probeerde te beantwoorden met tal van gasten die toen en nu voor en achter de schermen actief waren en zijn. Vanavond is, bij de VARA op Nederland 1, de allerlaatste aflevering van Sonja te zien die als ondertitel de woorden mee- kreeg waarmee Sonja jarenlang haar diverse televisieprogramma’s afsloot: “En morgen gezond weer op!

Nadat ‘vijftig jaar televisie’ de revue passeerde aan de hand van acht verschillende thema’s (variërend van omgangsvormen tot seks en van een venster op de wereld tot de stem des volks) zijn in de allerlaatste aflevering de schijnwerpers op Sonja Barend zelf gericht. Eindredacteur Wim van Klaveren: “Ze is nog nooit zo onvoorbereid een uitzending ingegaan, maar dat is ook de bedoeling. We gaan uiteraard terugblikken op haar carrière maar wat er precies gebeurt blijft voor haar een verrassing.

In Sonja praatte de presentatrice onder meer over seks op televisie. Tijdens die aflevering liepen de ‘Meiden van halal’, drie islamitische programmamakers, weg toen een seksscène uit het BBN-programma Spuiten en slikken werd vertoond. “En we hadden ze nog wel gewaarschuwd“, zegt Van Klaveren. “Maar goed, een echt breed ervaren taboe kun je seks op tv niet meer noemen, net zoals veel van de andere zaken die Sonja bespreekbaar maakte. Wat dat betreft heeft ze zichzelf overbodig gemaakt. Is er een mooier compliment denkbaar voor iemand die afscheid neemt?
7 Reacties op “Sonja Barend neemt afscheid van televisie”


 1. Joost

  Het blijft jammer dat Sonja afscheid neemt van televisie. Maar het is misschien wel een verstandig besluit om er een punt achter te zetten na al die jaren. Het zal er naar mate ze ouder wordt niet beter op worden. Voor nu heeft ze in ieder geval een mooie programmareeks achter de rug.

 2. Muziekfan

  Joost, helemaal eens met jou.
  Het blijft wel jammer maarja ze is ook al 64 jaar :O
  En wil natuurlijk genieten van haar bijna pensioen gerechtigde leeftijd.
  Ik ga ook kijken :)

 3. Wim H

  @muziekfan: Gisteren bij het marathoninterview op Radio 1 zei ze dat ze (al) 66 was… (Mooi interview trouwens, met Djoeke Vebinga)

 4. Muziekfan

  Sorrie Wim H :P Maar iig thnx.
  Niet gehoord gisteren :)

 5. Televisiefreaks

  Inderdaad 66 is Sonja al Wim H, ze is net zolang doorgegaan op televisie als Henk van Dorp. Ik ben benieuwd wat voor verrassingen men vanavond voor Sonja in petto heeft! :-)

 6. Theo

  Mooi programma voor/van Sonja.
  Ik vind het nog steeds jammer dat ze vertrekt.
  Het was op en top een vakvrouw, en ik zou niemand kunnen bedenken die haar rol op TV ook maar in de verste verte over zou kunnen nemen.
  Jong, snel & wild is bij de hedendaagse televisie toch ook vaak
  Leeg, dom & oppervlakkig.

 7. Jeanne

  Ik vond het programma tekort. Alles moest in sneltreinvaart. Jammer zo’n geweldige vakvrouw had een uitgebreidere aandacht verdient. En waarom zat Ellen Blazer er niet bij aan tafel? Ze maakten toch samen het programma.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.